Vandaag o.a.: Sinterklaasmuseum, Sinterklaas in buurtcentrum De Vuister, Parkinsoncafé, 10 Jaar De Flux, Queen Tribute Band (foto)…

Zaterdag o.a.: Pietengym Oostknollendam, Sinterklaas leest voor in ’t Reghthuys, kindervoorstelling ‘Oh, Kom er eens kijken’, Wereldse Ondernemers Markt, Jazz in de Winkel 2023, Genootschapsdag Historisch Genootschap Wormer, Trio Abril, Kerstcadeaumarkt, Rob Kamphues, Rundfunk, Bob en de Blueband en exposities bij Zaansgroen en het Weefhuis…

Zondag o.a.: Jazz Inverdan, Kerstcadeaumarkt, ‘De bezette stad’, Mylou Frencken, Royal Opera House, lezing Hans Luiten en exposities bij Zaansgroen en het Weefhuis…

Verderop deze week: Lezing ‘Kleur’ door Joanne Zegers in het Weefhuis, Internationale dag voor de rechten van de mens met Sinan Çankaya in De Fabriek, Special bij De Fabriek en Roon Staal in de Jisper Kerk.

Vrijdag 1 december

 • Parkinsoncafé vanaf 14.15 uur in het Mennistenerf. Neuroloog Evelien Zoons van het  Zaans MC geeft een presentatie over actuele ontwikkelingen rond parkinson. Aansluitend is er gelegenheid vragen te stellen en na te praten. Vooraf aanmelden kan per mail. Locatie: H. Gerhardstraat 77, Zaandam.
Neuroloog Evelien Zoons
 • 10 Jaar De Flux met Ten-Hut en The Damned & Dirty. Het jubileum wordt vanaf 19.30 uur gevoerd met bands van het eerste uur. De toegang is gratis. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • De Queen Tribute Band ‘Queen Must Go On’ treedt op in de Bullekerk. De vier bandleden Ward Palmen (zang), Ralph Derksen (gitaar), Geert Horvers (bas), Mick Gravéé (drums) maken voor de echte Queen-sound gebruik van dezelfde instrumenten en versterkers zoals Queen die ook gebruikte. Het staconcert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. (foto boven) Uitverkocht

Zaterdag 2 december

 • Hemlab – Helaas Speculaas! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In het speciale Sint-Test-Lab kunnen kinderen onderzoek doen naar de echtheid van gevulde speculaas, onderzoek doen naar pepernoten en roet maken. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Marianne van Houten geeft de kindervoorstelling ‘Oh, Kom er eens kijken’ bij theater De Kaasfabriek. Een voorstelling vol interactie, verpakte educatie, mooie sinterklaasliedjes en zonder spanning voor Sint en Piet. De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Wereldse Ondernemers Markt bij wijkcentrum de Poelenburg. Van 15.00 – 18.00 uur ontdek je op deze markt ondernemers van alle culturen. Je kunt praten, (internationale hapjes) proeven, proberen en kopen met korting. De toegang is gratis. Locatie: Weerpad 1A, Zaandam.
 • De expositie ‘CONNECTED VI’ door Zegers en Hille in het Weefhuis. Eens per jaar nodigt Joanne Zegers (woonachtig in Zaandijk) een voor haar onbekende kunstenaar uit die niet om de hoek woont. Dit jaar nodigde zij de Duitse fotografe Ute Hille uit. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Jazz in de Winkel 2023 met optredens van Trijntje Oosterhuis, Maite Hontele & NJJO, ZO! Gospel Choir en Zuco 103. Vanaf 15.00 uur wordt nieuw talent en gevestigde namen gepresenteerd op de pop-up locaties Westzijde, Bullekerk, Zaanse Vermaning, Playroom en Fluxus Pasveerzaal. Kijk voor meer informatie en kaarten op Jazz in de Winkel.
 • Op de verjaardag van Maria Callas wordt de concertfilm ‘Callas – Paris, 1958’ van 65 jaar nog een keer op het grote doek getoond. De film begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 15,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Genootschapsdag Historisch Genootschap Wormer in de Stoomhal. Uitreiking van het Jaarboek 2023 aan de leden en expositie van afbeeldingen uit het Jaarboek 2023. Naast het jaarboek wordt ook het boek ‘Het koffertje van de burgemeester’ gepresenteerd. Leden en niet-leden zijn allemaal welkom van 10.00 – 16.00 uur. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
 • Trio Abril, een combinatie van twee saxofoons en een piano, bij de MuziekHaven. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00 (€ 10,00 voor jongeren t/m 30 jaar). Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Conceptstore Pear Tree organiseert de tweedaagse kerstcadeaumarkt in de Wormerveerse Vermaning. Veel ondernemers uit de winkel zijn aanwezig en er kunnen verschillende workshops worden gevolgd. De markt is vandaag en morgen van 11.00 – 16.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Rob Kamphues geeft de cabaretvoorstelling ‘Droom op wielen (try out)’ in dorpshuis Oostknollendam. De voorstelling (naar het gelijknamige boek dat Rob Kamphues heeft gepubliceerd) begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. Zijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Ook te zien op 3/9/10 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Rafael Calvo Torrico
 • Rundfunk geeft de voorstelling ‘Schau (try out)’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 23,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. uitverkocht
 • Bob en de Blueband treedt op in de Dorpstaveerne / Koppiebar. Het optreden begint om 21.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 350, Assendelft.

Zondag 3 december

 • De expositie ‘CONNECTED VI’ door Zegers en Hille in het Weefhuis. Eens per jaar nodigt Joanne Zegers (woonachtig in Zaandijk) een voor haar onbekende kunstenaar uit die niet om de hoek woont. Dit jaar nodigde zij de Duitse fotografe Ute Hille uit. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Joanne Zegers – Spanning
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. Zijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Ook te zien op 9/10 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het ‘Spoken Quartet’. Het kwartet bestaat uit Gijs Levelt, Stefan Schmid, Mark Haanstra en Joost Lijbaart. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Spoken Quartet – fotograaf Thomas Huisman
 • Conceptstore Pear Tree organiseert de tweedaagse kerstcadeaumarkt in de Wormerveerse Vermaning. Veel ondernemers uit de winkel zijn aanwezig en er kunnen verschillende workshops worden gevolgd. De markt is van 11.00 – 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Première van de documentaire ‘De Bezette Stad’ bij De Fabriek. Twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. De documentaire begint om 12.30 uur en kaarten kosten € 13,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
De Bezette Stad
 • Zangeres en cabaretière Mylou Frencken geeft de voorstelling ‘Minnares’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten €18,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Mylou Frencken – fotograaf Anne van Zantwijk
 • Royal Opera House: Don Quichot bij De Fabriek. De film begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Een luchtige lezing op de luie zondagmorgen door Hans Luiten in buurtcentrum De Vuister. Hans vertelt deze ochtend over ‘150 jaar slavernij: hoe zat dat nou precies?’ De lezing is van 11.00 – 12.45 uur en kaarten kosten € 8,00. Reserveren kan per mail. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
Lezing ‘150 jaar slavernij’

Verderop deze week:

Woensdag 6 december

 • Joanne Zegers neemt je in de lezing ‘Kleur’ in het Weefhuis mee in de wereld van kleuren. Ze stipt de betekenis van kleur aan in vroeger tijden en wandelt zo door de geschiedenis van kleuren maken en bekijken. De lezing is van 19.30 – 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Lezing Kleur door Joanne Zegers

Donderdag 7 december

 • In het kader van de Internationale dag voor de rechten van de mens komt Sinan Çankaya op uitnodiging van Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland naar De Fabriek. Hij vertelt over zijn boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’. Voorafgaand wordt de documentaire ‘De Blauwe Familie’, over uitsluiting bij en door de politie, vertoond. Het programma begint om 17.00 uur en de toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Senioren filmmiddag met de bekroonde film ‘Nomadland’ bij theater De KunstGreep. Om 14.00 uur start de film. Vooraf om 13.30 uur eerst een kopje koffie/thee en na afloop een kop soep met stokbrood in de The Try Out. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De film ’50+ Coup de chance’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Roon Staal toert met zijn nieuwe kerstprogramma door Nederland en komt vandaag naar de Jisper Kerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (12,50 voor jongeren t/m 17 jaar). Reserveren kan via de website van Roon Staal. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.

Vrijdag 8 december

 • Dansavond met dj Patrick in de Bullekerk. Van 20.30 – 00.00 uur swingen op muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Elektronisch lawaai (Raven in DGW) in De Groote Weiver. Een derde editie met Hard techno, Hardstyle Classics en een keiharde Hardcore afsluiter. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Evgenia Brendes, Willem Voogd e.a. geven de voorstelling ‘Baba’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Feestdagen Pubquiz bij dorpstheater TOWN. Deze editie staat bol van de leukste weetjes en feitjes over de Decembermaand. Deelname kost € 5,00 per persoon en een team mag uit maximaal 6 personen bestaan. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.

Zaterdag 9 december

 • De Aya Memoriam Foundation organiseert vanaf 18.00 uur de herdenking Lichtjes in de Vermaning. Tijdens de herdenking worden namen genoemd van degene die u zich wil herinneren, een lichtje wordt aangestoken. Er wordt live muziek verzorgd door Ed. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • Saskia Voorbach geeft vandaag en morgen van 12.00 – 16.00 uur een expositie in ’t Reghthuys. Tijdens de expositie gaat Saskia ook optreden met haar ensemble Kobra, bestaande uit 7 zangeressen die a capella zingen. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. Zijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Redo, Denden en Het Amsterdams Andalusisch Orkest geven de autobiografische voorstelling ‘REMLA’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De expositie ‘Overdromen Overdurven Overdoen’ in het Weefhuis gaat Over drie vriendinnen en Over meerdere technieken. Het werk van Judy Arends, Mieke Cosemans en Letty Hesselink is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Mieke Cosemans
 • Bert Heerink & Martijn v/d Zande (Akoestisch Classic Country) treden op in De Groote Weiver. Het optreden begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Theater van Vrienden geeft de voorstelling ‘Kunstgalerie’ in de Bullekerk. Het is een theatervoorstelling van een groep jonge Oekraïners die door de oorlog in Nederland terecht zijn gekomen. Zij brengen een voorstelling waarin de schilderijen van Rembrandt, Van Gogh, Vermeer en anderen tot leven komen. De voorstelling begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 9,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Theater van Vrienden – Kunstgalerie
 • Mindfulness dag van 10.00 – 16.00 uur in de Kooger Vermaning. December is een drukke feestmaand en geeft soms zoveel stress dat dit ten koste gaat van plezier en verbinding. Tijdens deze middag worden verschillende, voor iedereen toegankelijke oefeningen gedaan. Deelname kost € 25,00. Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
 • Winterbierfestival in de sporthal in Wormer. Alle op het festival aanwezige brouwers zijn kleinschalig van opzet en met een winter- danwel een Kerstproduct. Het Winterbierfestival is van 15.00 – 21.00 uur en entree kost € 10,00. Locatie: Spatterstraat 21, Wormer.
 • Terugkeer naar Roots aan de Zaan van een band die in de jaren zeventig middeleeuwse-Renaissance-muziek versmolt met folk en (later) prog rock: Gryphon. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,00 (€19,00 voor donateurs). Kaarten reserveren kan via Roots aan de Zaan. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).

Zondag 10 december

 • Wereldlichtjesdag, een herdenkingsbijeenkomst voor ouders en familie van overleden kinderen, in De Vermaning. Tussen 18.15 – 18.45 uur kan iedereen een kaarsje aansteken. Om 19.00 uur volgt een bijeenkomst waarin kinderen bij naam worden herdacht, omlijst met troostende woorden, muziek en gedichten. Een naam doorgeven kan door een e-mail (wereldlichtjesdag-zaanstreek@outlook.nl) te sturen vóór 1 december. Locatie: Westzijde 82, Zaandam.
 • Saskia Voorbach geeft van 12.00 – 16.00 uur een expositie in ’t Reghthuys. Tijdens de expositie gaat Saskia ook optreden met haar ensemble Kobra, bestaande uit 7 zangeressen die a capella zingen. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. ijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De expositie ‘Overdromen Overdurven Overdoen’ in het Weefhuis gaat Over drie vriendinnen en Over meerdere technieken. Het werk van Judy Arends, Mieke Cosemans en Letty Hesselink is van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Letty Hesselink
 • In Café Fabriek is een kerst wijnproeverij onder bezielde leiding van Zaandammer Ed Carper (vinoloog van het jaar 2020). Vanaf 15.00 uur word je meegenomen in de wondere wereld van wijnen en passeren 12 wijntjes de revue. Om 17.00 uur begint de smakelijke Franse film ‘Le-Pot-au-Feu’, over een romance tussen gerechten en wijnen in de Franse keuken. Deelname aan deze middag kost € 22,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) voert in de Bullekerk een Zuid-Amerikaans programma uit met de missen van Ramirez en Palmeri, afgewisseld met twee instrumentale stukken van Piazolla. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Winter bij de Poelboerderij met van 10.00 – 15.00 uur o.a. stalletjes, vuurschalen, glühwein en zoldersale. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Maandag 11 december

 • Babel organiseert de jaarlijkse Jaap Schipperlezing in de Bullekerk. Sprekers zijn Klasien Horstman en Arne Lijbers en het thema ‘De gezonde stad’ staat deze keer centraal. De inloop begint om 19.30 uur en de toegang is gratis na aanmelding. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Woensdag 13 december

 • Winter knutsel voor kinderen van 5 – 10 jaar bij de FluXus locatie Verkadefabriek. Kinderen kunnen van 15.00 – 16.00 uur bij docenten Tsira en Palina tekenen en een sneeuwpop kerstbal maken met het thema ‘winter’. Deelname kost € 10,00 en aanmelden per e-mail is verplicht.

Donderdag 14 december

 • Operazangeres Viktoria Pankratova geeft in het Honig Breethuis een masterclass voor iedereen die wil zingen. Pianiste Irina Parfenova zorgt voor de begeleiding. De masterclass begint om 16.00 uur en deelname is gratis. Reserveren kan via de website van het Honig Breethuis. Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.
Viktoria Pankratova

Vrijdag 15 december

 • In een grote theatertent op het voorplein van de Bullekerk wordt de theatervoorstelling ‘Dinner for One’ gegeven. De voorstelling wordt op vrijdag, zaterdag en zondag om de 45 minuten gespeeld en duurt ongeveer 20 minuten: op vrijdag van 16.00 tot 20.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 20.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis (en er zijn zitplaatsen). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
theatervoorstelling ‘Dinner for One’
 • Thuisbakker Rutger van den Broek en theatermaker Mark Haayema vertellen in de verrukkelijke kinderbakshow (6 t/m 13 jaar) alles over bakken. Het is een interactieve en educatieve show waarbij alle zintuigen geprikkeld worden door te ruiken, te proeven, te luisteren, te kijken en te voelen. De bakshow begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Monet in Street Art Wandeling met streetart kunstenaar Piotr Baczynski en gids Marene Kok. Er wordt gewandeld langs de muurschilderingen die hij Piotr in een jaar tijd heeft aangebracht. De schilderijen , maar ook de beschilderde muren worden besproken. De wandeling (van zo’n 6 km) is van 13.00 – 15.45 uur en deelname kost € 15,00. Voorafgaand aan de wandeling worden in het Monet Atelier de acht Zaanse Monet’s besproken. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam (ingang naast Gedempte Gracht 2c).
Walk & Greet met Piotr Baczynski
 • FluXus Talentenconcert bij FluXus Muziekschool. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • De Zaanse Roller Club Pauwin verzorgt de Wintershow ‘Rollen door de Tijden’ in Sporthal de Struijck. Bezoekers worden vandaag en morgen meegenomen op een muzikale reis door de tijd, van de vinylplaten uit de jaren 50/60, de cassettebandjes uit de jaren 70 tot de digitale tunes uit de jaren 00/10. De show begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Locatie: Professor Struijckenstraat 19, Zaandam.
 • Festival Haltpop Winterfest 2023 bij podium de Flux. Meer informatie wordt binnenkort bekend gemaakt. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Stichting Nederlied komt met een theatraal levenslied over 100 jaar Johnny Jordaan naar dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 23,50. Ook te zien 16 december om 20.15 uur en 17 december om 15.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan. (en op 3 februari in het Zaantheater, Zaandam)

Zaterdag 16 december

 • Monet in Street Art Wandeling met gids Marene Kok. Er wordt gewandeld langs de muurschilderingen die hij streetart kunstenaar Piotr Baczynski in een jaar tijd heeft aangebracht. De schilderijen , maar ook de beschilderde muren worden besproken. De wandeling (van zo’n 6 km) is van 13.00 – 15.45 uur en deelname kost € 15,00. Voorafgaand aan de wandeling is er een Meet & Greet met Piotr in het Monet Atelier. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam (ingang naast Gedempte Gracht 2c).
 • De Zaanse Roller Club Pauwin verzorgt de Wintershow ‘Rollen door de Tijden’ in Sporthal de Struijck. Bezoekers worden meegenomen op een muzikale reis door de tijd, van de vinylplaten uit de jaren 50/60, de cassettebandjes uit de jaren 70 tot de digitale tunes uit de jaren 00/10. De show begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Locatie: Professor Struijckenstraat 19, Zaandam.
 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is op 16/17/23/24/30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De expositie ‘Van Meuk en Zooi naar Leuk en Mooi’ in het Weefhuis. Deelnemers van dagbesteding van stichting Leviaan Upcyclen sinds enige tijd artikelen. Tijdens de expositie laten zij zien wat er allemaal mogelijk is en beantwoorden ze alle vragen. Ook is er de mogelijkheid om Upcycle producten te kopen. De expositie is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Stichting Nederlied komt met een theatraal levenslied over 100 jaar Johnny Jordaan naar dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint vanavond om 20.15 uur en morgen om 15.00 uur. Kaarten kosten € 23,50 en zij te bestellen via de website van Nederlied. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan. (en op 3 februari in het Zaantheater, Zaandam)
 • Concerten bij Kaarslicht met blaasensemble Amsterdam Wind Quintet in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn per e-mail (reserveren@concertjisp.nl) te reserveren. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Gospelkoor G’Roots treedt op in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten koste € 24,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Gospelkoor G’Roots
 • De Georgische pianiste Ketevan Sharumashvili (piano) en Birthe Blom (viool) geven een concert bij Maroeska Metz. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Noorddijk 90, Wormerveer.
 • Het Gat Door (de Dijk tribute) bij De Groote Weiver. Eén grote De Dijk Tribute, met maar liefst vier bands en ex-De Dijk bandlid Bert Stelder. Het optreden begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (beperkt verkrijgbaar aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zondag 17 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 23/24/30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De leerlingen van beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek exposeren in de Verkadefabriek. De kunstwerken laten een uiteenlopende kijk op Zaanstreek zien. Ze zijn gemaakt vooral met acryl en olieverf. De expositie is vanaf vandaag tot en met 16 februari 2024 te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Choreografiegroep Odion geeft en matinee wintervoorstelling bij theater De Kaasfabriek. De groep heeft zich laten inspireren door de compositie stukken van Tsjaikovski en laat mooie dansen zien uit de hele wereld. De voorstelling begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • 100 jaar Johnny Jordaan in dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 23,50. Ook te zien op 3 februari in het Zaantheater, Zaandam.
 • Dienstbode Guurtje maakt het Honig Breethuis op voor de Kerst. Van 13.00 – 16.00 uur is er een vrije inloop. Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.
 • Het New Moon Orchestra (NMO) treedt op in de Groote Weiver. In dezeband spelen Nederlanders en nieuwkomers, jong en oud, en amateurs en professionals samen muziek uit de hele wereld op instrumenten uit de hele wereld. Het optreden begint om 16.30 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 12,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De deuren van de Kunstgenieloods staan van 13.00 – 17.00 uur open voor iedereen met een neus voor kunst, design, creatieve workshops en originele kado’s voor de feestdagen. Ontmoet de kunstenaars, zij nemen de bezoekers mee in hun creatieve maakproces. Locatie: Busch en Dam 13 – Uitgeest.
 • De expositie ‘Van Meuk en Zooi naar Leuk en Mooi’ in het Weefhuis. Deelnemers van dagbesteding van stichting Leviaan Upcyclen sinds enige tijd artikelen. Tijdens de expositie laten zij zien wat er allemaal mogelijk is en beantwoorden ze alle vragen. Ook is er de mogelijkheid om Upcycle producten te kopen. De expositie is van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Trio Saen Amare en Carmen Jansen geven een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Reserveren kan door een e-mail (kerkvankrommeniedijk@live.nl) te sturen. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • De KerstFabrieksKlassieker is de kerstfilm ‘It’s a Wonderful Life’. De film begint om 13.50 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • ‘Muziek op schoot’ is het interactieve concert voor en mét kinderen van 1 tot 4 jaar in de Wormerveerse Vermaning. Voor de dreumesen van 1 – 2,5 jaar is het van 09.30 – 10 uur en voor de peuters is het van 10.15 – 10.45 uur. Kaarten kosten € 5,00 voor kinderen en € 10,00 voor volwassenen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Diane Johnston zang, Maartje Peek klarinet en Njola Ritzen dwarsfluit 

Dinsdag 19 december

 • De jaarlijkse Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz in Café De Fabriek. De tijd vliegt rap richting 2024, maar wat gebeurde er in 2023 in de Zaanstreek? Weet jij nog wat er allemaal is gebeurd, schrijf je dan gratis in met een team van maximaal 5 personen. Inschrijven kan via info@deorkaan.nl o.v.v. ‘OEN’, met daarbij de teamnaam en de naam van de kapitein. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 20 december

 • Afgelopen week startte de expositie ‘Zaans Inspireert’ bij Fluxus Verkadefabriek. Vandaag vindt om 18.00 uur de feestelijke opening van de expositie plaats. Nog t/m 16 februari 2024 te bezichtigen. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Donderdag 21 december

 • Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt de Dag van de Korte Film gevierd bij De Fabriek. Om 20.10 uur start een speciaal filmprogramma met onder andere de korte dansfilm ‘Lucid Dreaming’ en de komische film ‘Ik ben geen robot’. Kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 22 december

 • Folkballades met De Flux op locatie, in de Wormerveerse Vermaning. The Lasses geven een concert met Wintersongs. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Kaarten zijn uitsluitend te koop via De Flux. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Margriet Eshuijs PopKoor treedt op in de show ‘Sneeuwbeesten’ van cabaretduo Maartje & Kine in het Zaantheater. In deze show doen Maartje & Kine er alles aan om de julehygge (spreek uit: joéh-le-húú-gèh, betekent gezelligheid) uit Kines thuisland Noorwegen te verspreiden over heel Nederland. De show begint om 20.00 uur en kaarten zijn te koop vanaf € 15,25. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Zaterdag 23 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 24/30/31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theatermijn verzorgt een een Kerstvoorstelling in de Zuidervermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur (voorlopige aanvangstijd en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Disco Soul Train Show met Iva Wonder in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Iva Wonder

Zondag 24 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De Special bij De Fabriek is vanmiddag ‘Royal Opera House: De Notenkraker’. De voorstelling begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.

Maandag 25 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is tijdens kerst van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Dinsdag 26 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Woensdag 27 december

 • Oudejaarsexpositie van Ger Zaagsma in het Weefhuis. Naast vroege schilderijen zijn nieuwe werken te zien zien vanaf vandaag t/m 30 december. De expositie is geopend van 12.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Ger Zaagsma – Kleurrijk

Donderdag 28 december

 • Een Music & Movie Night bij De Fabriek met de concertfilm ‘Stop Making Sense’. Het hoogtepunt van de New Wave, de leden van van de Zaanse band First E zijn ermee opgegroeid. Vooraf aan de film spelen ze enkele nummers in de zaal, naderhand spelen ze uitgebreider in het café. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.
 • Melissa Venema en Marco Bakker spelen in de Bullekerk een Oudejaarsconcert. Ze worden daarbij begeleid door het Noord Hollands Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Lieuwe de Jong en Ruud Luttikhuizen op piano. Ook Dub de Vries zal begeleiden op het orgel. Het 65-jarig jubileum van Dub de Vries als organist en tevens zijn 80e verjaardag wordt eveneens gevierd. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Melissa Venema en Marco Bakker 

Zaterdag 30 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 31 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is alleen vandaag nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Ger Zaagsma geeft een oudejaarsexpositie in het Weefhuis. Ger heeft de kwast weer opgepakt en inspiratie genoeg: prachtige en soms boosaardige wolken en stormluchten. De expositie is tussen 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Herfstland door Ger Zaagsma

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 7 oktober tot 9 december is de nieuwe UNKnowN expo met werk van van Sara van Vliet (1998), Cees Krijnen (1969) en Tim Wunderink (1991) te bezoeken. De tentoonstelling YOLO: The Transience of life is een reminder dat het leven kort en kostbaar is. Het is een oproep om je leven ten volle te leven en het meeste uit elk moment te halen. De galerie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18:00 uur. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 30 oktober t/m 14 december geven cursisten van André Huisman een expositie bij FuXus Verkadefabriek. Andre Huisman geeft al sinds 1990 teken en schilderles, in verschillende technieken voor zowel jong als oud. De expositie is van maandag t/m zaterdag dagelijks gratis te bezichtigen tijdens openingstijden. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Vanaf 9 november t/m 30 december is het werk van Gerdien Biersteker te zien in Chocolaterie de Cacaoboom. Figuratieve kunst heeft haar voorliefde en zij probeert dat ook in haar werk te gebruiken. Haar uitdaging is om karakteristieke gebouwen te transformeren naar haar eigen stijl en kleur. Deze is gebaseerd op strakke lijnen, symmetrie, vlakken en basiskleuren. Het liefst schildert ze met acrylverf. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142 b, Zaandijk.

Gerdien Biersteker – De Vrede

Van 28 november tot 9 januari 2024 zijn de potloodtekeningen van Oostzaan van Remmet Jacobus Ouwejan uit 1948 te zien in de KunstGreep. Een Zaanse tentoonstelling met ook foto’s van Norma Lo Fo Wong. De expositie is van maandag t/m donderdag van 8.30 – 17.00 uur en op vrijdag tot 12.30 uur te bezoeken. Ook te bezichtigen tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 12 oktober t/m 14 januari 2024 zijn de werken van 4 Zaanse kunstenaars te zien in het kabinet van het Zaans Museum. De werken zijn van Kinga Wieczorek, Bert van Santen, Teppo Korte en Jaap Stellaart. De expositie maakt onderdeel uit van het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Meer informatie vind je op de website van het Zaans Museum. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Schommel van Kinga Wieczorek

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vanaf 24 november t/m 19 januari 2024 zijn Guisveld-etsen uit de jaren ’70 van Frans Room te zien in de publiekshal van het Stadhuis. Frans Room (Wormer, 25 februari 1939) was beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist en sinds de jaren ’80 vooral graficus van reeksen etsen en zeefdrukken (en bekend van de Wonderland Lightshow). De expositie is open op werkdagen. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

De dijk: de autosnelweg tussen Koog-Zaandijk en Westzaan, met de antenne van de brandweercentrale te Westzaan die boven de weg uitsteekt.

Van 17 december t/m 16 februari 2024 geven de leerlingen van beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek een expositie in de Verkadefabriek. De kunstwerken laten een uiteenlopende kijk op Zaanstreek zien. Ze zijn gemaakt vooral met acryl en olieverf. De expositie is van maandag t/m zaterdag tijdens openingstijden gratis te bezichtigen. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Van 26 oktober 2023 t/m 5 maart 2024 geeft de Wormerse Marja van Gompel een exposeitie in bezoekerscentrum De Poelboerderij. Van Gompel tekent en schildert al van jongs af aan. Ze heeft gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt en werkt met verschillende materialen zoals karton, textiel, kurk en gedroogde planten. Ze gebruikt zowel olieverf als inkt en acrylverf. De expositie is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl