Waarheen? Slegers kruit, Pasveer-finale, naar de kerk…

Toen de lockdown inging zijn we gestopt met onze Waarheen-agenda. Je kon namelijk toch nergens heen. Maar met het verlichten van de maatregelen en een beetje creativiteit kan je toch af en toe de deur uit om iets te doen: een buurtactiviteit of een expo… of iets online.

De terrassen zijn tussen 12.00 en 18.00 uur open. Echte evenementen mogen waarschijnlijk pas vanaf 1 juli.

Traditioneel luiden wij met OrkaanCafé het weekend in via een livestream vanuit Het Pand. Verzoeknummertjes kun je aanvragen door te appen naar Sjoerd 06-21820684 (liefst met daarbij de vermelding van een klein bedrag zodat hij je een tikkie kan sturen).

Zaterdag 29 mei

NLDOET in de Russische buurt. Samen met wethouder Slegers en concerndirecteur Graaff wordt de hondenuitrenplek langs de Provincialeweg een stukje mooier gemaakt met houtsnippers die beschikbaar worden gesteld door de gemeente Zaanstad. We hebben uitgerekend dat we circa 90 kruiwagens houtsnippers het veld in moeten rijden, alle hulp is welkom.

29 mei: finale van Jan Pasveerconcours

De finalisten spelen nogmaals live en hun deelname wordt door de jury beoordeeld. De finale is via een livestream op YouTube te volgen. Foto boven 2017, onder: The Lassies, winnaar van de publieksprijs in 2019 (Ardito fotografie)

Zaterdag 29 mei t/m zondag 4 juli: ArtZaanstad

Expositie ‘Flower Tales’ met Annemarie Vink, Bert Houweling, Bert van Santen,
Hans Withoos, Lies Goemans, Stephan Gross

Zondag 30 mei: gezamenlijke kerkdienst Zaanse protestantse kerken

De dienst begint om 10.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. In dit coronajaar waren de meeste Zaanse kerken gesloten voor bezoekers. Nu gaan ze langzamerhand open voor een beperkt aantal mensen. Om gezamenlijk te vieren vindt de kerkdienst dit jaar op meerdere locaties van de protestantse kerken in de regio plaats: Koog aan de Zaan, Krommenie, Oostzaan, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk. 

Dominee’s, organisten en zangers gaan op pad in het kerkgebouw van een andere kerk de kerkdienst te verzorgen. Zij hebben afgesproken dat op deze zondag overal dezelfde bijbeltekst klinkt. Dat is het verhaal van Abraham die bezoek krijgt van drie engelen. In alle kerken zullen ook dezelfde liederen gezongen worden. Door deze teksten, beelden en liederen zijn mensen uit de hele Zaanstreek met elkaar verbonden. 

Wie een dienst (online) wil bijwonen, kan informatie krijgen op de websites van de deelnemende protestantse kerken. Op www.pknwormerveer.nlstaat bijvoorbeeld vermeld, dat ds. Mirjam Sloots uit Koog aan de Zaan/Zaandijk zondag 30 mei in Wormerveer voorgaat.

Dinsdag 1 juni: Marvin Polak

Tijdens een bijzondere raadsvergadering officieel geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Oostzaan. De bijzondere raadsvergadering begint om 19.30 uur en is digitaal te volgen. De bijeenkomst in de Theaterzaal van het gemeentehuis van Oostzaan is voor genodigden. Tijdens de bijzondere raadsvergadering zullen de volgende sprekers het woord voeren:

• Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland
• Marja van der Pol-Gase, nestor van de raad
• Rosemarijn Dral, loco-burgemeester
• Dominique de Wit, plaatsvervangend directeur OVER-gemeenten
• Don Bijl, voorzitter burgemeesterskring Zaanstreek Waterland

Aansluitend wordt de voorzittershamer aan Marvin Polak overhandigd door Marja van der Pol-Gase, waarna loco-burgemeester Rosemarijn Dral hem de ambtsketen zal overhandigen.

Woensdag 2 juni: Monet

150 jaar nadat de Franse schilder in Zaandam aankwam, opent cultuurwethouder Annette Baerveldt ‘Door de ogen van Monet’. Op www.doordeogenvanmonet.nl is inspiratie en meer informatie over de activiteiten tot en met september te vinden. De site is als het ware een online reisgids door de stad en de streek.

Woensdag 2 juni: Babel

Een waardige oudedag, ook voor Zaankanters? 19.30 uur. Online programma. Met RVS-directeur Stannie Driessen, de Zaanse woon-wethouder Songül Mutluer en met Sjuul Cluitmans en Merijn de Jong van Heren 5 architecten die de term ‘stadsveteranen’ hebben bedacht en pleiten voor nieuwe woonvormen voor gelijkgestemde ouderen. Jacob Spaander van Ecohof Noorderveer vindt een combinatie van jong en oud een beter uitgangspunt. Moderator is Bert Pots.

4 t/m 12 juni

5 en 6 juni: Weefhuis

Botanisch kunstenaar Hendrik-Jan Geerars exposeert in Het Weefhuis zijn natuurgetrouwe botanische tekeningen en aquarellen. ‘Amazing Happening’, de titel van de expositie, verwijst naar de tulp met die naam en is het vlaggenschip van deze expositie.

8 en 9 juni: Voorlichting Thorbeckeweg

In Oostzaan op 9 juni) en Zaanstad op 8 juni, online bijeenkomsten over de aanpassingen bij de Thorbeckeweg, aanmelden via website.

18-26 juni: Ten-Hut met Burak Dolutas zes keer in De Hellema

De concerten zijn op:

  • 18 juni om 20:30 uur
  • 19 juni om 19:30 uur en 21:30 uur
  • 25 juni om 20:30 uur
  • 26 juni om 14:30 en 19:30

Tot september 2de Kans Kunst bij Zaans Groen

vrijdag 1 oktober

  • Roots aan de Zaan: Altan, Pasveerzaal, FluXus, Westzijde

30 oktober

  • Roots aan de Zaan: Ad van der Veen, Pasveerzaal, FluXus, Westzijde

21 november

  • Roots aan de Zaan: Flairck, Pasveerzaal, FluXus, Westzijde

10 december

  • Roots aan de Zaan: Sandy Denny Project, Pasveerzaal, FluXus, Westzijde

Langlopend

11 mei tot 18 juni expositie Chocolaterie De Cacaoboom

Fotografie van Karin Timmerman: Bomen in de Zaanstreek, Lagedijk 142, Zaandijk, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.30 16.30 uur.

Zaterdag 24 april tot en met maandag 24 mei Elenora Stol bij ArtZaanstad

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Eleonora Stol organiseert kunstuitleen/ galerie Artzaanstad een solo-expositie met ouder en vooral veel nieuwe schilderijen.

Beeldenroute Bullekerk

Beeldenroute door het centrum van Zaandam langs maar 30 beelden. Met interessante weetjes, anekdotes en bijzondere verhalen die achter deze beelden schuilgaan. Aanmelden bij de ToGo-stand van de Bullekerk Vanaf 4 personen kunt u de beeldenroute lopen met een gids. Aanvragen via info@bullekerk.nl.

Digitale expositie Krommenieër Schilderskring 2021

Hier te bekijken.

2022

15 januari

  • Roots aan de Zaan: High Time, Pasveerzaal, FluXus, Westzijde

26 maart

  • Roots aan de Zaan: Sara Milonovich’ Daisycutter, Pasveerzaal, FluXus, Westzijde
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *