Vandaag o.a.: The Cosmic Carnival, Hollandse Feestavond, Zaanse Regenboogcafé, Excursie naar het Gemeentearchief, Theatergroep De Reünie en tributeband REMIND…

Op zaterdag o.a.: Crea-kunst , Creatieve Lentemarkt, ‘Vlieg eens vlug!’, Het Saens Harmonie Orkest, Nicolas van Poucke (foto), Roxane van Iperen, Fabian Franciscus, De kleine Matthäus Passion en exposities bij Zaansgroen en het Weefhuis…

Op zondag o.a.: Theater Smoespot , Crea-kunst, Filmfestival, Excursie vaartocht ‘Terugkeer van de grutto’, Wandeling met Marjolein Lensink, ‘Kunst van het samenleven’, Zaanse band Country K, Kleine trouwbeurs, Septentriones, Excelsior Amsterdam Voorjaarsconcert, COV Zaanstreek, Kunstgenieloods, Open Bridgekampioenschap, Vocaal Ensemble Intermezzo en exposities bij Zaansgroen en het Weefhuis…

Verderop deze week: Historisch Café met presentatie Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen, Royal Opera House bij De Fabriek, kermis in Wormerveer, lezing ‘STROOM. De Zaan in beweging’, koffieconcert van Wouter Harbers, lezing door Marene Kok over de verfindustrie langs de Oost- en Westzijde, Filmavond voor drone-vliegers, Passie en Paasconcert door Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor, Egon Krach bij de MuziekHaven, Open Podium Lenteconcert FluXus en The Jam! bij Podium de Flux.

Vrijdag 22 maart

 • The Cosmic Carnival komt met de live-documentaire ‘Fleetwood Mac – The Incredible Story’ naar Podium de Flux. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,50 in de voorverkoop (€ 26,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Hollandse Feestavond bij dorpshuis De Kwaker. De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Het Zaanse Regenboogcafé van 14.30 – 17.30 uur in café Zaanzicht. Een gezellige bingomiddag met de bingoballetjes van Adri en Ira. Locatie: Oostzijde 209, Zaandam.
 • De NGV Zaanstreek-Waterland gaat op excursie naar het Gemeentearchief. Geke van de Kamp wijst de weg in de gedigitaliseerde kranten die in Delpher en op de site van het Gemeentearchief doorzocht kunnen worden. De middag is van 14.00 – 16.00 uur en iedereen is welkom. Vooraf aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • Theatergroep De Reünie geeft de voorstelling ‘Verschrikkelijk gelukkig’ bij het Zaans Toneelhuis. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Ook morgen te bezoeken tijdens een middag- en avondvoorstelling. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • De Belgische tributeband REMIND brengt een ode aan R.E.M. in de Bullekerk. De zeskoppige band speelt de grootste hits van R.E.M. zoals ‘Shiny happy people’ en ‘Losing my religion’. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 

Zaterdag 23 maart

 • Hemlab – Ei-leuk Paaslab! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Verstop je onder een zwarte lap en licht het ei door. Hoeveel kilo kan een ei weerstaan? En nog veel meer. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Theatergroep De Reünie geeft de voorstelling ‘Verschrikkelijk gelukkig’ bij het Zaans Toneelhuis. De middagvoorstelling begint om 17.00 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Dámaris van der Meer en Jannita Postema geven de expositie ‘DjooiArt en Art-Jannita’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
My true color is blue – Jannita Postema
 • Crea-kunst vandaag en morgen van 10.00 – 16.00 uur in de Wormerveerse Vermaning. Een tentoonstelling en verkoop van crea-kunst van Noord-Hollandse leden van Vrouwen van Nu. Kaarten kosten € 3,00 (gratis voor leden Vrouwen van Nu). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Creatieve lentemarkt in de Westertil. De lentemarkt met onder andere teken- en schilderwerk, tassen, stekjes en accordeonmuziek is van 10.00 – 14.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Kemphaanstraat 1a, Wormer.
 • Bram van Beusekom geeft de beeldende objecttheatervoorstelling ‘Vlieg eens vlug!’ in de Zuidervermaning. Spreid je vleugels, dans en zing mee in deze interactieve en humoristische voorstelling voor iedereen vanaf 2 jaar! De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Vlieg eens vlug!
 • Het Saens Harmonie Orkest en het Opleidingsorkest geven onder leiding van Astrid Gorter een Voorjaarsconcert in het eigen clubgebouw. Het is een themaconcert, waarin Amerika de hoofdrol speelt, begint om 20.00 uur. In de pauze is er een tombola met mooie prijzen. De toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 420, Assendelft.
 • Concerten bij Kaarslicht met Nicolas van Poucke in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp. (foto boven)
Nicolas van Poucke
 • Lexion bestaat als evenementen organisatie 25 jaar in 2024. Dat wordt vandaag van 16.00 – 02.00 uur gevierd bij North Sea Venue. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Peter Elias en Karin Kuik geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie met beeldhouwkunst en abstracte schilderkunst is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. De kunstenaars zijn aanwezig om bezoekers inzicht te geven in hun creatieve processen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Karin Kuik – glas Ballerina
 • Gemengde Zangvereniging Daniël de Lange organiseert de jaarlijkse rommelmarkt in het ZFC Muziekgebouw. De rommelmarkt is van 09.30 – 15.00 uur. Locatie: J.J. van der Horststraat 2b, Zaandijk.
 • De Culturele Raad presenteert Roxane van Iperen in de Bullekerk. Daarnaast komt de comedian Gerrie Smits. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (+ € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Fabian Franciscus geeft de voorstelling ‘Loskomen’ (try-out) in Dorpshuis Oostknollendam. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Sopraan Saskia Voorbach en alt Janneke Vis brengen een kleine Matthäus Passion in ’t Reghthuys. Begeleid door viool en piano brengen ze de hoogtepunten uit Bachs werk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.

Zondag 24 maart

 • Buurtcentrum De Pelikaan organiseert haar laatste maandelijkse kindertheatervoorstelling (vanaf 4 jaar) voor het winterseizoen 2023/2024. Deze zondag speelt theater Smoespot de voorstelling ‘Spring’. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 5,00 (incl. limonade en fotoshoot met artiesten en poppen). Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
Theater Smoespot (fotograaf Hans Hordijk)
 • Speurtocht voor kleinere kinderen bij Natuurmuseum E. Heijmans. De speurtocht begint om 13.00 uur. Kaarten kosten € 4,00 (toegang tot museum en deelname speurtocht), volwassen begeleiders gratis. Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Bij de Heemtuin hebben ze ‘ZININ LENTE’. Tijdens een rondleiding voor jong en oud nemen enthousiaste vrijwilligers je mee over de tuin en vertellen wat er te zien is. De eerste rondleiding begint om 11.00 uur, de tweede om 14.00 uur. Deelname is gratis. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam.
 • Crea-kunst van 10.00 – 16.00 uur in de Wormerveerse Vermaning. Een tentoonstelling en verkoop van crea-kunst van Noord-Hollandse leden van Vrouwen van Nu. Kaarten kosten € 3,00 (gratis voor leden Vrouwen van Nu). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Ter ere van 50 jaar Zaanstad organiseert Videoclub Zaanstreek Noord een filmfestival in De Stoomhal. Van 10.00 – 16.00 uur is er een prachtige mix van Zaanse films te zien. Kaarten kosten € 4,00. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
 • Excursie vaartocht ‘Terugkeer van de grutto’ vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij. De vaartocht is van 13.30 – 15.30 uur en deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Peter Elias en Karin Kuik geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie met beeldhouwkunst en abstracte schilderkunst is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. De kunstenaars zijn aanwezig om bezoekers inzicht te geven in hun creatieve processen. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Peter Elias – Barcelona
 • Loop onder begeleiding van gids en fotografe Marjolein Lensink een route tussen station Wormerveer en het Zaans Museum. Tijdens de wandeling van 4,5 km word je uitgedaagd de unieke contrasten van de Zaanstreek met je mobiel of camera vast te leggen. De wandeling begint om 10.00 uur vanaf station Wormerveer en om 14.00 uur vanaf het Zaans Museum. Deelname kost € 21,50 incl. museumbezoek.
 • Stichting Animo organiseert ‘Kunst van het samenleven’ met thema Ramadan Iftar & Rubi Verbroedering avond in de Doopsgezinde Vermaning Krommenie. Een avond met een onder andere een tentoonstelling, lezing, video en muziek. De avond begint om 18.30 uur en wordt om 19.10 afgesloten met een Iftar. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • De Zaanse band Country K fungeert als een levende ‘Country Jukebox’ in café het Pand. Vanaf 16.00 uur voor € 1,00 per nummer keuze uit 40 country hits van o.a. Dolly Parton, Bob Dylan en John Denver. De toegang is gratis. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam.
 • Dámaris van der Meer en Jannita Postema geven de expositie ‘DjooiArt en Art-Jannita’ in het Weefhuis. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De Nederlandse komedie ‘Terugreis’ met Afternoon Tea bij De Fabriek. De inloop van de Afternoon Tea is tussen 15.30 – 16.00 uur en de film begint om 17.00 uur. Kaarten kosten € 19,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • In het Raadhuis van Assendelft wordt een kleine trouwbeurs georganiseerd. De trouwbeurs is van 14.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 370, Assendelft.
 • Zondagmiddagconcert met Only Jo (Jolanda van Boxtel) in het Pennemes. Het optreden begint om 14.15 uur en kaarten kosten € 5,00 (€ 2,50 voor bewoners van Mennistenerf en Pennemes). Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • Het Ameezing koor treedt op bij het Mennistenerf. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 5,00 (€ 2,50 voor bewoners van Mennistenerf en Pennemes). Locatie: H. Gerhardstraat 77, Zaandam.
 • Blazersensemble Septentriones treedt op in de kerk van Krommeniedijk. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Excelsior Amsterdam Voorjaarsconcert Rhythms of the World in theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 14,00 (€ 7,00 voor 65+ en 12-). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • COV Zaanstreek en de Johannes Passion van J.S. Bach in de Oostzijderkerk. De muzikale begeleiding bestaat uit het barokorkest Florilegium Musicum. Het Passieconcert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 31,50 (€ 15,00 voor jongeren t/m 16 jaar). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • De deuren van de Kunstgenieloods staan 13.00 – 17.00 uur weer open. Iedereen met een neus voor kunst, design, creatieve workshops en originele kado’s is welkom. Locatie: Busch en Dam 13, Uitgeest.
 • Buurtcentrum De Vuister organiseert samen met Bridgeclub Zaandijk het 11e Open Bridgekampioenschap van Zaanstad. De drive is van 10.30 – 17.30 uur. De kosten zijn € 60,00 per paar, dit is incl. een warme lunch. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Vocaal Ensemble Intermezzo geeft een Passieconcert in de Kogerkerk. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur), jongeren t/m 18 jaar gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan. Uitverkocht

Verderop deze week:

Maandag 25 maart

 • Historisch Café met presentatie Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen in buurtcentrum de Bovenkruier. Marijke van Essen vertelt deze middag (met veel foto’s) over de geschiedenis vanaf de eerste ziekenbarakken tot aan het nieuwe ZMC. Hans Oomen vertelt aan de hand van een aantal medische instrumenten en objecten wat over belangrijke ontwikkelingen en bijzondere anekdotes uit de geschiedenis van de geneeskunde. De middag is van 14.00 – 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
St. Jan Ziekenhuis – Zaandam Conversatiezaal dames pension.

Dinsdag 26 maart

 • Royal Opera House: Madama Butterfly bij De Fabriek. De film begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 20,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 27 maart

 • De kermis in Wormerveer gaat van start en duurt t/m 1 april. Locatie: Marktplein, Wormerveer.
 • In het Weefhuis wordt de lezing ‘STROOM. De Zaan in beweging’ gegeven. De lezing begint om 20.00 uur en deelname kost € 10,00. Voor liefhebbers is er de mogelijkheid tot napraten onder genot van een drankje. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers in de Bullekerk. Deze middag is vocaal ensemble Cantus Lux Aeterna te gast. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Gids aan de Zaan Marene Kok geeft in buurthuis De Kolk een lezing over de verfindustrie langs de Oost- en Westzijde. De lezing begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Klampersstraat 1, Zaandam.
 • Filmavond voor drone-vliegers in buurtcentrum De Lorzie. De avond begint om 20.00 uur en is interactief waarbij ook een presentatie wordt gegeven over alle zaken waar je als drone-vlieger rekening mee moet houden. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Marktplein 3, Wormerveer.
 • Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor geeft een Passie en Paasconcert in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Donderdag 28 maart

 • De Nederlandse componist Egon Kracht geeft zijn versie van de Mattheus Passion bij de MuziekHaven. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Open Podium Lenteconcert bij FluXus. Elk seizoen is er een Open Podium voor leerlingen van de muziekschool, maar ook voor amateurmuzikanten van andere docenten en voor leden van muziekverenigingen in de Zaanstreek. De avond begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • The Jam! bij Podium de Flux. Vanaf 20.30 uur staan een begeleidingsband, backline met geluid/licht en een podium staan voor je klaar met. Het maakt niet uit welk niveau je hebt of welk genre je speelt. Deelname is gratis. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • De film ’50+  C’e Ancora Domani’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 11,00 (€ 9,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 29 maart

 • Paasbrunch bij buurthuis de Doorbraak. De brunch begint om 12.00 uur (inloop vanaf 11.30) en deelname kost € 5,00. Inschrijving is mogelijk iedere maandagmiddag en dinsdagmorgen. Locatie: Prinsenstraat 43, Zaandam.
 • De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden, wordt vertoond bij De Fabriek. De film begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam. 
 • Dansavond met dj Deniece in de Bullekerk. Vanaf 20.30 uur een trip down memory lane en waan je je even terug in de 90’s. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Hoog- en laagdravende filmkennis wordt op de proef gesteld tijdens de Filmquiz in De Fabriek. Iedereen kan gratis meedoen, maar is slechts plek voor zestien teams. Inschrijven kan met een team van maximaal 5 personen. De quiz begint om 20.30 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam
 • Martijn Koning geeft de voorstelling ‘Overkill’ (try-out) bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • FluXus Talentenconcert: voor muzikaal talent is er een Talentenklas, waaraan jaarlijks 20 talentvolle cursisten kunnen deelnemen. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Het Zaantheater opent vandaag en morgen de deuren voor een Kunstrondleiding door het hele gebouw. Een blik achter de schermen, waarbij je het gebouw op een totaal andere manier kunt ervaren. De rondleidingen beginnen om 14.00, 16.00 en 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
Kunstrondleiding Zaantheater (fotograaf Pascal Fielmich)

Zaterdag 30 maart

 • Hemlab – Ei-leuk Paaslab! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Verstop je onder een zwarte lap en licht het ei door. Hoeveel kilo kan een ei weerstaan? En nog veel meer. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Easter Party in Dorpshuis De Kwaker. Van 13.00 – 15.00 uur kunnen kinderen paaseieren zoeken, springen op het springkussen, schminken, kleuren en meer. Kaarten kosten € 3,00 per kind. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Mission Hem: 10 km run (rennen) over Hembrugterrein. De start van de 10 km loop is in drie groepen (van max 200 renners per groep). Om 17.45 uur, om 18.45 uur en om 19.45 uur. Deelname kost € 21,00. Locatie: Draaibank 11, Zaandam (De Patronage).
 • Het Zaantheater opent de deuren voor een Kunstrondleiding door het hele gebouw. Een blik achter de schermen, waarbij je het gebouw op een totaal andere manier kunt ervaren. De rondleidingen beginnen om 14.00, 16.00 en 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Anja Nieuwenhuize en Irene van der Veur geven tijdens het paasweekend een expositie bij Zaansgroen. De expositie is te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Ook op 31 maart en 1 april. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kunstwerken van Anja Nieuwenhuize en Irene van der Veur
 • Textiele werkvormen en grafische vormgeving: ‘kunstnijverheid’ in het Weefhuis. De expositie van Hannie Husslage en Peter Schaap is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De 13-koppige tribute band Gewoon André geeft een optreden in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 29,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht

Zondag 31 maart

 • Anja Nieuwenhuize en Irene van der Veur geven tijdens het paasweekend een expositie bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Textiele werkvormen en grafische vormgeving: ‘kunstnijverheid’ in het Weefhuis. De expositie van Hannie Husslage en Peter Schaap is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Excursie vaartocht ‘Waar is de Paashaas’ vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij. Eerst wordt door het Wormer- en Jisperveld gevaren en gaan de kinderen met hulp van zoekkaarten en verrekijkers zoveel mogelijk soorten vogels spotten. Daarna zoeken de kinderen kunsteieren in natuurpark De Trickel bij de Poelboerderij. De middag is van 13.30 – 15.30 uur en deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Maandag 1 april

 • Hemlab – Ei-leuk Paaslab! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Verstop je onder een zwarte lap en licht het ei door. Hoeveel kilo kan een ei weerstaan? En nog veel meer. De workshop is van 11.00 – 13.00 uur en van 14.00 – 16.00 uur. Deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Excursie vaartocht ‘Waar is de Paashaas’ vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij. Eerst wordt door het Wormer- en Jisperveld gevaren en gaan de kinderen met hulp van zoekkaarten en verrekijkers zoveel mogelijk soorten vogels spotten. Daarna zoeken de kinderen kunsteieren in natuurpark De Trickel bij de Poelboerderij. De middag is van 13.30 – 15.30 uur en deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Paasfeest bij Kinderboerderij ‘t Weidje. Van 11.00 – 16.00 uur zijn er oudhollandse paasspelletjes, paasknutselen en een speurtocht. Na het speuren krijgt iedereen een zakje chocolade eitjes. Deelname kost € 3,50. Locatie: Spatterstraat 105 A, Wormer.
 • Anja Nieuwenhuize en Irene van der Veur geven tijdens het paasweekend een expositie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Textiele werkvormen en grafische vormgeving: ‘kunstnijverheid’ in het Weefhuis. De expositie van Hannie Husslage en Peter Schaap is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • ComedyNight bij café De Fabriek met optredens van o.a. Jacob Adriani, Aniek van Onzenoort en Rens Bosma. De comedynight begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 3 april

 • Solo Stories met de voorstelling ‘Sonny Boy’ in theater De KunstGreep. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Vrijdag 5 april

 • Ocobar met ‘Forever Clapton!’ in theater De KunstGreep. Tijdens dit concert brengt Ocobar een muzikale ode aan Eric Clapton. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Veldhuis en Kemper komen met hun nieuwe voorstelling naar theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • In samenwerking met popkoor Vocal Invention en slagwerkgroep Crescendo brengt de popband Powerized ‘bluesy poprock met een symfonisch tintje’ naar Podium de Flux. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Ter ere van de opening van de expositie van Wim ter Weele geeft De Kift vanaf 19.45 uur een kamerconcert bij Zaansgroen. Voor dit intieme concert zijn slechts 40 kaartjes beschikbaar. Kaartjes kosten € 15,00. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam. Uitverkocht
De Kift

Zaterdag 6 april

 • Hemlab – Gek op Chemie, Bingo! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab.  Ben je gek op experimenteren met chemie en meng je altijd alle stofjes in huis door elkaar, dan kan je in het laboratorium van Hemlab je lekker uitleven. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Wim ter Weele (drummer en artistiek leider van De Kift) geeft dit weekend een expositie bij Zaansgroen. De tentoongestelde werken tonen serene landschappen in waterbestendige acryl, subtiel aangebracht op Japans rijstpapier. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Wim ter Weele
 • Een extra kamerconcert van De Kift bij Zaansgroen. Het concert begint om 19.45 uur en kaarten kosten € 15,00. Voor het intieme concert zijn slechts 40 kaarten beschikbaar. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Ladies Day bij Dorpshuis de Kwaker. Van 14.00 – 22.00 uur zijn er verschillende stands met voor ieder wat wils. En er worden lootjes verkocht met kans op mooie prijzen. De toegang is gratis. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Excursie vaartocht ‘Vroege vogels’ vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij. De vaartocht is van 07.00 – 09.00 uur en deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Muziek in de Kogerkerk: Het laatste concert van het winterseizoen 2023 – 2024 met Eric Boeren (trompet) en Bas Westerhof (orgel). Het concert begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (na afloop een collecte). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • De 12e editie van Tochie van Wormerland van 14.00 – 22.00 uur. Met live muziek van The Red Stars (14.30 uur), Nieuwe Buren (17.00 uur) en Bullshit Blues band (20.00 uur).
 • Geen gewone expositie, maar een happening met ‘Puzzelen en chocola’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Easy Lover met ‘A Tribute to Phil Collins’ in de Bullekerk. De tien bevlogen musici nemen je mee op een reis door de poprockwereld van de jaren ‘70. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,50 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • WRV De Zaan houdt van 11.00 – 15.00 uur een Open Dag voor iedereen die vrijblijvend kennis wilt maken met de roeisport. Er liggen boten klaar om een stukje op de Zaan mee te roeien met ervaren instructeurs en leden van de vereniging. Locatie: Lagedijk 334, Zaandijk.
WRV deZaan
 • Het trio NoyaLohyNoya, (Lisa Noya, Wim Lohy en Nippy Noya) geven een concert in de Wormerveerse Vermaning. Zij presenteren vandaag hun eerste CD, pgedragen aan de eerste en tweede generatie Molukkers in Nederland, hun (groot)ouders. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De voorrondes van het Jan Pasveerconcours voor zowel solisten als ensembles bij FluXus. Vanaf 10.00 uur krijgen deelnemers een kwartier de tijd om de jury te overtuigen. Publiek is welkom om te komen luisteren en de entree is vrij. Meer informatie over de jaarlijkse muziekconcours vind je op de website van FluXus. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • De Brits-Indiase verhalenverteller Peter Chand vertelt voor volwassenen de Indiase versies van Grimm! bij BIND. Denk aan Indiase varianten van welbekende sprookjes als Assepoester, Kleinduimpje en Hans en Grietje. De vertelvoorstelling begint om 19.30 uur en is in het Engels. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Middenweg 107, Zaandam.
 • Een voorjaars/rommelmarkt in Zorgcirkel Saenden met o.a. boeken, platen, puzzels en huisraad. De rommelmarkt is van 09.30 – 14.30 uur. Om 14.00 uur begint de vuilniszakken verkoop: je koopt een vuilniszak voor € 2,50 en die kun je vullen zolang die nog dichtgaat. De toegang is gratis. Locatie: Nova Zembla 2, Zaandam.
 • Zaanse Regenboog Queer Party in de Groote Weiver. De avond is van 20.00 – 00.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zondag 7 april

 • Huub Cooijmans met de familievoorstelling ‘De Magische Kast’ (vanaf 2 jaar) in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • De finale van het Jan Pasveerconcours vanaf 15.00 uur voor zowel solisten als ensembles bij FluXus. De grote winnaar ontvangt de Jan Pasveerprijs. Deze bestaat uit een plaquette en een cheque van € 500,00. Publiek is welkom om te komen luisteren en de entree is € 5,00. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Geen gewone expositie, maar een happening met ‘Puzzelen en chocola’ in het Weefhuis. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Wim ter Weele (drummer en artistiek leider van De Kift) geeft dit weekend een expositie bij Zaansgroen. De tentoongestelde werken tonen serene landschappen in waterbestendige acryl, subtiel aangebracht op Japans rijstpapier. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met De Jongens Driest Brass Quintet feat. Matt Darriau. Het concert begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • SIS Fashion organiseert samen met diverse ondernemers van de Westzijde een ‘ladies out’ in de Bullekerk. Van 14.00 – 17.00 uur is er fashion, food, welness, hair en gifts te vinden onder één dak. De toegang bedraagt € 10,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Vanaf deze zondag is er iedere eerste zondag van de maand (april t/m november) een rondleiding op het Hembrugterrein. Een gids laat de geschiedenis van Hembrug tot leven komen en vertelt je alles wat je nog niet wist over dit gebied. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en deelname kost € 11,50. Locatie: Hemkade 7, Zaandam.
 • Het Gemeentearchief Zaanstad en Hans Pielkenrood presenteren bij De Fabriek ‘Van Zaandijk naar Assendelft’, een film uit 1955 van Siem Pielkenrood. De film bestaat uit vier delen en wordt ingeleid door Frans Hoving en Hans Pielkenrood. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 6,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • FabrieksKlassieker ‘The Castle of Cagliostro’ bij De Fabriek. De film begint om 16.50 uur en kaarten kosten € 11,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 10 april

 • Het Weefhuis draait vanavond twee films over de voorbereiding en uitvoering van de opera’s Francesca di Foix en La Sonnambula. Beide opera’s werden uitgevoerd door Opera Zaanstad onder regie van Mieke de Goeje. De avond is van 20.00 – 21.00 (inloop vanaf 19.30 uur) met mogelijkheid tot napraten. Kaarten kosten € 10,00, vooraf reserveren verplicht. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Gids aan de Zaan Marene Kok geeft in buurthuis De Kolk de lezing ‘Slopen en bouwen, ontwikkelingen in de Rosmolenwijk’. De lezing begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Klampersstraat 1, Zaandam.

Donderdag 11 april

 • De jaarlijkse Beursvloer vindt weer plaats in de Bullekerk. Van 15.30 – 17.00 uur wisselen maatschappelijke organisaties en bedrijven hun hulpvragen en aanbod uit. De onderlinge matches zijn altijd heel divers. Meer informatie en aanmelden op de website van de Zaanse Uitdaging. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Green Business Club Zaanstad en de Gemeente Zaanstad organiseren vanaf 16.00 uur het GBC CO2-Café bij bij Energyra (een fabriek waar duurzame en lichtgewicht zonnepanelen worden geproduceerd). Voorafgaand aan de bijeenkomst (om 15.15 uur) is er een mogelijkheid om een rondleiding te krijgen. Na afloop van de bijeenkomst is er om 18.00 uur een netwerkborrel. Deelname is gratis en aanmelden kan hier. Locatie: Handelsweg 45, Westknollendam.

Vrijdag 12 april

 • Leoni Jansen en Carel Kraayenhof geven het theaterconcert ‘Melancholie in de Polder 2’ in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 23,50 (incl. reserveringkosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Leoni Jansen en Carel Kraayenhof
 • Singer/Songwriter Elsa Bekman geeft een concert in de Zuidervermaning. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Het is weer Pub Quiz tijd bij 1465. Met een team van maximaal 6 personen ga je de strijd aan met de andere teams. De avond begint om 20.00 uur. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • Jubileumconcert Soli Zaandam in samenwerking met zangeres Elske DeWall in de Noorderkerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 17,50 (€ 10,00 voor kinderen t/m 15 jaar). Locatie: Heijermansstraat 127, Zaandam.

Zaterdag 13 april

 • Hemlab – Gek op Chemie, Bingo! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab.  Ben je gek op experimenteren met chemie en meng je altijd alle stofjes in huis door elkaar, dan kan je in het laboratorium van Hemlab je lekker uitleven. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde Zaanbrug organiseren de Historische Verenigingen van Oostknollendam (SHOK), Wormer (HGW) en Wormerveer (HVW) verschillende festiviteiten. Om 13.00 uur is er in de Stoomhal in Wormer ontvangst van de gasten voor het officiële moment en zullen er toespraken gehouden worden. Om 14.00 gaat de groep van de Stoomhal naar de Zaanbrug voor het officiële moment daar. Daarna gaat de groep door naar de Wormerveerse Vermaning, waar van 10.00 – 16.30 uur een tentoonstelling en een doorlopende voorstelling van een film is. Locaties: Pakhuisplein 44, Wormer / Zaanweg 57, Wormerveer.
 • In navolging van de succesvolle en druk bezochte eerste drie edities van T*ART wordt er opnieuw ‘getart’ bij Zaansgroen. T*ART is een minitentoonstelling van nieuw werk van bij Tengel aangesloten kunstenaars en staat voor Tengel Art. De expositie van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Ook op 14, 20 en 21 april. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Silvester Zwaneveld en Berit Companjen geven de voorstelling ‘Hij zei/ Zij zei’ bij Dorpstheater TOWN. De voorstelling, toneel vermengd met pure stand-up, begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • Bel Canto speelt ‘Monty Python’s – Spamalot’ in theater De KunstGreep. De musical begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Ook te zien op 14, 20 en 21 april. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het Weefhuis toont het werk van zes kunstenaars uit Bussum en omstreken: schilderijen, keramiek en beelden. Voor deze expositie hebben de kunstenaars zich verenigd onder de naam “Bussum aan de Zaan II”. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Orkest ZFC Zaandijk speelt het programma ‘Flashback’ bij de Zuidervermaning. Het concert staat in het teken van herinneringen. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Excursie vaartocht ‘Varen in het voorjaar’ vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij. De vaartocht is van 13.30 – 15.30 uur en deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Ekaterina Levental (mezzosopraan) en Frank Peters (piano) met ‘Hemel op aarde’ in de Vermaning. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (€ 5,00 tot 18 jaar). Meer informatie en reserveren op de website van Nieuwehuys Concerten. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.

Zondag 14 april

 • In navolging van de succesvolle en druk bezochte eerste drie edities van T*ART wordt er opnieuw ‘getart’ bij Zaansgroen. T*ART is een minitentoonstelling van nieuw werk van bij Tengel aangesloten kunstenaars en staat voor Tengel Art. De expositie van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Ook 20 en 21 april. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Kira Kool en Michelle Smit, van Theater Tweekant, geven de voorstelling ‘Waar is Kat’ (3 – 7 jaar) in de Womerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 5,00 voor kinderen en € 10,00 voor volwassenen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Bel Canto speelt ‘Monty Python’s – Spamalot’ in theater De KunstGreep. De musical begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Ook te zien op 20 en 21 april. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Popup Choir Singalong – ‘Acda & de Munnik – Het Regent Zonnestralen’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 13,50 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Nhung Dam geeft de voorstelling ‘Nhung geeft zicht bloot’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Het koor aan de Zaan van dirigente Jerney Molenaar brengt een voorjaarsconcert met mix van pop, blues, folk en licht klassiek in de Wormerveerse Vermaning. Na de pauze is er een ‘meezing sessie’ voor bezoekers. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Maandag 15 april

 • Baltische Verhalen door Harry Klieverik in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (gratis voor leden van ’t NUT). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Woensdag 17 april

 • Het thema in de Zuidervermaning is dit voorjaar ‘Westzaan ziet ze vliegen!’. Het thema wordt afgesloten met een informatieve avond voor iedereen die meer wil weten over het vliegverkeer van en naar Schiphol. De avond begint om 20.00 uur en wordt geleid door Hans Luiten. De toegang is gratis. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Donderdag 18 april

 • In samenwerking met Stichting Babel vertoont De Fabriek de film ‘Point of Origin – Building a House in Austria’. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 11,00. Na de vertoning volgt een gesprek met Frans Parthesius, waarbij hij, als filmmaker en fotograaf, de cinematografische keuzes in de film zal toelichten

Vrijdag 19 april

 • Pop en Theaterkoor LEF! presenteert de muziekvoorstelling ‘Houvast’ in de Bullekerk. In de voorstelling maak je kennis met vrouwen die vastzitten, niet alleen letterlijk binnen de muren van een gevangenis, maar ook in gedachten, relaties, gewoontes of in hun lijf. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 19,95 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Stichting Leeghwater musicals geeft de voorstelling ‘The Spitfire Grill’ in theater De Kwaker. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,75. Reserveren kan op de website van Leeghwater musicals. Ook te zien op 20 en 21 april. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Het NH Metal Fest IV bij Podium De Flux. In samenwerking met Stageblast is er een line-up samengesteld voor de metalliefhebber. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 17,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Een voorpremière van de film ‘L’Abbé Pierre’ met Afternoon Tea bij De Fabriek. De inloop van de Afternoon Tea is tussen 14.30 – 15.00 uur en de film begint om 16.20 uur. Kaarten kosten € 19,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Zaterdag 20 april

 • Hemlab – Gek op Chemie, Bingo! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab.  Ben je gek op experimenteren met chemie en meng je altijd alle stofjes in huis door elkaar, dan kan je in het laboratorium van Hemlab je lekker uitleven. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Excursie vaartocht ‘Varen in het voorjaar’ vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij. De vaartocht is vandaag en morgen van 13.30 – 15.30 uur en deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • In navolging van de succesvolle en druk bezochte eerste drie edities van T*ART wordt er dit weekend opnieuw ‘getart’ bij Zaansgroen. T*ART is een minitentoonstelling van nieuw werk van bij Tengel aangesloten kunstenaars en staat voor Tengel Art. De expositie vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • In samenwerking met De Zaanse Regenboog wordt vanavond een ‘Mix Up Open Mic’ georganiseerd bij PLAY room. De avond is van 19.00 – 22.00 uur. Locatie: Westzijde 99, Zaandam. 
 • Pop en Theaterkoor LEF! presenteert de muziekvoorstelling ‘Houvast’ in de Bullekerk. In de voorstelling maak je kennis met vrouwen die vastzitten, niet alleen letterlijk binnen de muren van een gevangenis, maar ook in gedachten, relaties, gewoontes of in hun lijf. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 19,95 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Marcella Leguyt geeft de expositie ‘De verbeelding van het Ongrijpbare’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Bel Canto speelt ‘Monty Python’s – Spamalot’ in theater De KunstGreep. De musical begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Ook te zien op 21 april. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Trio Lorcán Mac Mathúna geeft een concert bij Roots aan de Zaan. Het concert bij FluXus begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,00 (€ 9,00 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Stichting Leeghwater musicals geeft de voorstelling ‘The Spitfire Grill’ in theater De Kwaker. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,75. Reserveren kan op de website van Leeghwater musicals. Ook te zien op 21 april. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan
 • Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet. Kom binnen in de huizen die het verhaal vertellen over Zaanse Joden die zijn gedeporteerd of die de oorlog door onder te duiken hebben overleefd. Hoor het verhaal over verzetsmensen die hun leven in de waagschaal stelden door onderduikers in huis te nemen, zorgden voor onderduikadressen of acties ondernamen en aanslagen pleegden om de Duitsers dwars te zitten.
 • Het derde Bakermat Concert in de Wormerveerse Vermaning is voor Harbour Jazzband. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Stefan Hendrikx (winnaar Leids Cabaretfestival) geeft de cabaretvoorstelling ‘Who’s the man’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Concerten bij Kaarslicht met Lars Wouters van den Oudenweijer kwartet in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • PopQuiz vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk Oostzaan. Teams mogen bestaan uit 2 tot 5 personen en deelname is gratis. Aanmelden kan via Stichting Vrienden Grote Kerk Oostzaan. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Het Zaans Symfonie Orkest geeft een voorjaarsconcert in de Kooger Vermaning. Met werken van Mendelssohn, Saint-Saëns en Gustav Holst. De 2 solisten tijdens dit concert zijn Jacco Verburgt (fluit) en Marcus Prins (klarinet). Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 16,50 (kinderen tot 12 jaar gratis). Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
Zaans Symfonie Orkest

Zondag 21 april

 • In navolging van de succesvolle en druk bezochte eerste drie edities van T*ART wordt er dit weekend opnieuw ‘getart’ bij Zaansgroen. T*ART is een minitentoonstelling van nieuw werk van bij Tengel aangesloten kunstenaars en staat voor Tengel Art. De expositie van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Marcella Leguyt geeft de expositie ‘De verbeelding van het Ongrijpbare’ in het Weefhuis. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Stichting Leeghwater musicals geeft de voorstelling ‘The Spitfire Grill’ in theater De Kwaker. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 22,75. Reserveren kan op de website van Leeghwater musicals. Ook te zien op 21 april. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Bel Canto speelt ‘Monty Python’s – Spamalot’ in theater De KunstGreep. De musical begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Eva Hoeke in gesprek met schrijver en columnist Judith Koelemeijer bij de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 15.00 uur (zaal open 14.30 uur). Kaarten kosten € 18,50 (€ 15,00 voor leden van ’t NUT). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De expositie van het Zaans Grafisch Collectief wordt om 12.00 uur geopend in de Zuidervermaning. De middag wordt muzikaal ondersteund door ensemble Pas de Nom. De toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Woensdag 24 april

 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers in de Bullekerk. Deze middag voeren twee vrienden samen de Vier Jaargetijden van Vivaldi uit op viool (Robert Cekov) en piano (Wouter Harbers). Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De gemeenteraad organiseert een Ideeënmarkt. Inwoners kunnen op deze markt hun ideeën voor de stad promoten. De Ideeënmarkt begint om 20.00 uur in de publiekshal van het stadhuis. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Donderdag 25 april

 • Music & Movie Night ‘The Stones and Brian Jones’ bij De Fabriek. The Surphonics spelen met als toevoeging gitarist Jeroen Schipper vooraf aan de film akoestisch een nummer, met een uitgebreider optreden achteraf in Café Fabriek. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 11,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Zaterdag 27 april

 • Kinderkoningsdag ‘een dag vol plezier voor alle kinderen’ in Wormerveer. Van 10.30 – 16.30 uur kunnen kinderen gratis genieten aan de Groene Valk en de Groene Boer. Iedereen is welkom! Locatie: Groene Valk / Groene Boer, Wormerveer.
 • Royal Jazz Festival van 12.00 – 18.00 uur bij de Bullekerk. Op drie podia (buitenpodium, podium Bullekerk en Pasveerzaal / FluXus) bruist het op Koningsdag van de jazz. Er spelen dit jaar maar liefst 12 bands. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Schilder Gerard Mooy geeft een expositie in het Weefhuis. Hij maakt karakteristieke, krachtige olieverfschilderijen op klein formaat, meestal 30 x 30 cm of 24x 30 cm. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Zondag 28 april

 • Schilder Gerard Mooy geeft een expositie in het Weefhuis. Hij maakt karakteristieke, krachtige olieverfschilderijen op klein formaat, meestal 30 x 30 cm of 24x 30 cm. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Trio C tot de Derde treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. Balkan, gipsy, jazz en ook klassieke muziek staan op het repertoire. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Trio C tot de Derde

Vrijdag 10 mei

 • Tributeband Brucified komt met ‘Tribute to Bruce Springsteen’ naar de Bullekerk. Het concert stond gepland op 9 maart, maar kon niet doorgaan wegens ziekte van de zanger. Vandaag komt de band toch echt naar de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,00 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 

Zaterdag 11 mei

 • Zaandijk Leeft! organiseert samen met AV Zaanland voor de derde keer ‘De 1000 van Zaandijk’. De start is op bij basisschool De Werf aan de Lagedijk en de finish ter hoogte van het Schoolpad. Inschrijving is gratis voor jong en oud.

Zondag 24 mei

 • Het jaarlijkse muziekfestival Plein Festijn met optredens van verschillende koren. Het muziekfestival is van 12.00 – 18.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Marktplein, Wormerveer.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Vanaf 13 februari t/m 23 maart is het schilderwerk van Gloria Velando Mango te bezichtigen in Chocolaterie de Cacaoboom. In haar geheel eigen stijl maakt zij, met acryl op canvas, kleurrijke, swingende en expressieve composities. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.30 uur – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

Werk van Gloria Velando Mango

Tot en met 30 maart is een expositie van de fietsende fotograaf Wim Habernickel te zien in Zorgcirkel Saenden. Er zijn meer dan 50 door hem gemaakte foto’s te zien op de begane grond en op de 1e verdieping. Er is voor iedereen wat te zien, Zaanse  molens, gebouwen, luchten, en natuur. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Nova Zembla 2, Zaandam.

foto Wim Habernickel

Van 29 september 2023 t/m 31 maart presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50). Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Van 1 t/m 31 maart exposeert Alfons Selie het werk van zijn broer Hans, een beeldend kunstenaar geboren in Wormer, in café Fabriek. Het gaat om een serie van indringende portretten, een paar grotere doeken geïnspireerd door Vermeer en het schilderij met de schoenen. De getoonde werken worden voor het eerst geëxposeerd en zijn tevens te koop. De expositie is gratis te bezoeken tijdens openingstijden van café Fabriek.

Werk van Hans Selie

Van 21 februari t/m 1 april exposeren de Zaandammers Marianne van der Pluijm, Henk van der Pluijm en Simon Theewis in De Kunstgreep. De expositie is te bezichtigen op maandag t/m woensdagvan 08.30 – 17.00, donderdag van 08.30 – 19.00 uur, vrijdag van 08.30 – 13.00 uur en tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in De Kunstgreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 9 maart t/m 14 april geeft kunstenaar Wouter Stips het stokje over en exposeert voor het eerst samen met zijn zoon Julian Stips bij Artzaanstad. Tijdens de officiële opening van de duo-expositie ‘Stips & Stips’ is o.a. acteur Rob van de Meeberg aanwezig, die voor deze gelegenheid (weer) in de huid van Johnny Jordaan kruipt, en het thema ‘Vader en Zoon’ bezingt. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.

Wouter Stips – Go Daddy Go Go!

Van 6 maart tot 17 april exposeert de Koogse kunstenares Marion Maas in Bezoekerscentrum De Poelboerderij. Bij deze expositie zijn onder meer acryl- en olieverfschilderijen te zien van de bekende Zaanse weidevogels, van bloemen en strandtaferelen. Openingstijden donderdag tot en met zondag van 9.30 – 16.00 uur.  Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Werk van Marion Maas

Van 22 december t/m 27 april is in het Molenmuseum de expositie ‘Het Fortuin – De tragische geschiedenis van een papiermolen’ te bezoeken. De tentoonstelling laat zien hoe het mis kon gaan en hoe molen Het Fortuin uiteindelijk in vlammen op ging. Toch werd hier de kiem gelegd voor het succes van het latere papierconcern Van Gelder Zonen. Locatie: Kalverringdijk 30, Zaandam.

Van 9 maart tot eind april viert UNKnowN Art Gallery de komst van de lente met Expo 4 ‘First Day of Spring’. Deze groepsexpositie brengt een eclectische mix van nationale en internationale kunstenaars samen. Deelnemende kunstenaars zijn Susan Meinen, Cenk Düzyol, Mike de Vos, Nils Westergard, Lisa van Oosten, Ravian Derrière, André van Beele en Rogier van Twuijver. Te bezoeken van vrijdag t/m zondag van 13.00 – 18.00 uur en op afspraak. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 1 maart t/m 3 mei geven de cursisten van fotograaf Tim Knol een expositie in de Verkadefabriek. Het werk is te zien in de gangen het Fluxus-gebouw, iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen. De werken zijn ook te koop. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m zaterdag tijdens de openingstijden van FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Foto Alwin van Halm

Van 16 maart t/m 11 mei organiseert de Willem Jansen Stichting de verkoopexpositie ‘Zaanse Streken’ bij galerie Staphorsius. De expositie laat werk zien van Zaanse kunstenaars zoals Jan de Boer, Frans Mars, Remmet Ouwejan, en Frans Room. Dankzij de werken van deze kunstenaars kan in Zaanse Streken een kijkje worden genomen in de Zaanstreek van weleer. De expositie is te bezichtigen dinsdag – zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287b, Westzaan.

Weelsloot Westzaan door kunstenaar Willem Jansen

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl