Dit weekend op zaterdag o.a.: Theaterconcert Vive la Chanson, Karin Bloemen, Zaanse Molendag (foto), Rommelmarkt De Bovenkruier, Stekkenmarkt, kermis Assendelft, Wielerronde van Assendelft, Open Dag Stichting Lettergieten, Janneke Bijl, exposities in het Weefhuis en Zaansgroen…

Zondag o.a.: Gospelkoor Revival in de Oostzijderkerk, Jongerenfeest ‘Cultuur op Straat’, Ensembledag in de Jisperkerk, ‘Onder het Maaiveld Junior’, Specials bij De Fabriek, rondleiding Hembrugterrein, David Vos en Nettie Krull in de Wormerveerse Vermaning, Concert Amicitia goes Italia, ZaanFolk Sessie, Jazz Inverdan met Mixing Memory and Desire,  exposities in het Weefhuis en Zaansgroen…

Verderop deze week: Archiefqueeste Gemeentearchief Zaanstad, Verdiepende kunstgeschiedenis bijeenkomsten, Vrouwenkoor Chemistry, Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek, Hubertus Bridge Drives, Dierendag, Masterclass Zaans Poppanel Podium de Flux, Alzheimer Café De Bovenkruier, taxatiemiddag in Zaandam en Specials bij De Fabriek.

Zaterdag 30 september

 • Circus Barani is neergestreken in Wormer. Het circus is tot en met zondag 8 oktober op de Groene Wig in Wormer. De voorstellingen zijn dagelijks (m.u.v. maandag 2 en dinsdag 3 oktober). Vandaag beginnen de voorstellingen om 15.00 en 19.00 uur. Kaarten voor de eerste rangen kosten € 22,00 (€ 20,00 kinderen tot 12 jaar), dit zijn eerste rang kaarten. Kijk voor tijden, familie- en avondacties op de website van circus Barani. Locatie: De Balk, Wormer (evenemententerrein).
 • Theaterconcert Vive la Chanson! in de Bullekerk. Zangeres Britta Maria, pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev spelen ontroerende en opzwepende Franse chansons van grote Franse zangers als Aznavour en Yves Montand. Tussen de chansons door vertellen zij bijzondere verhalen achter de liedjes en anekdotes over de grote Franse chansonniers, aangevuld met zelf geschreven Franse chansons en een enkele vertaling naar het Nederlands. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Kinga Wieczorek met de expositie ‘Het grotere verhaal’ bij Zaansgroen. Vanuit gesprekken met 7 personen uit de Zaanstreek heeft zij 7 kunstwerken gemaakt. De boodschap die zij wil uitdragen met deze interactieve expositie is dat iedereen iets kan doen voor een ander. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Twee tachtigers, Hans van de Stadt en Ron Roem, geven de expositie ‘De Schoonheid van Stilte’ bij het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Hemlab – Forensisch onderzoek! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In deze workshop gaan kinderen onder andere vingerafdrukken zoeken, DNA sporen vinden en (nep)bloed maken. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • Karin Bloemen & Old School Band geven de voorstelling ‘Billie, Aretha, Norah, Amy… Karin! (try-out)’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 26,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Zaanse Molendag. Op deze dag zijn vrijwel alle molens van De Zaansche Molen voor publiek geopend. De entreeprijzen per molen zijn: volwassenen € 5,50 en kinderen tot 17 jaar € 2,50. Meer informatie over de Molendag vindt je op de website van de Zaansche Molen. (foto boven)
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Stekkenmarkt Groei&Bloei Zaanstreek/Waterland in de tuin van Marjan Dolsma in Westzaan. Daar kun je vanaf 10.00 uur planten en stekken ruilen. We starten om 10.00 uur met wat koffie en tijdens de koffie vertelt Marjan over haar tuin. Daarna mag je de tuin bezichtigen en kun je planten en stekjes uitzoeken. Graag de planten die je zelf aanlevert oppotten en voorzien van een naam. Aanleveren planten en stekken kan vanaf 09.30 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 53, Westzaan.
 • De kermis in Assendelft gaat weer van start. Vanaf vandaag tot 5 oktober is de kermis elke dag open van 13.00 – 24.00 uur open. Locatie: Dorpsstraat, Assendelft.
 • Als startschot van de kermisweek vindt vandaag de 50e Wielerronde van Assendelft plaats. Meer informatie over de verschillende klasse en starttijden vind je op de website van de Zaanlandse Wielerclub. Locatie: Beemsterstraat, Assendelft.
 • Janneke Bijl met de voorstelling ‘Doet u ook mensen? (Try-out) bij theater De Kaasfabriek. De cabaretvoorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Open Dag van de Stichting Lettergieten. De lettergieterij is van 10.00 – 16.00 uur geopend voor publiek. Locatie: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan.

Zondag 1 oktober

 • Kinga Wieczorek met de expositie ‘Het grotere verhaal’ bij Zaansgroen. Vanuit gesprekken met 7 personen uit de Zaanstreek heeft zij 7 kunstwerken gemaakt. De boodschap die zij wil uitdragen met deze interactieve expositie is dat iedereen iets kan doen voor een ander. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Twee tachtigers, Hans van de Stadt en Ron Roem, geven de expositie ‘De Schoonheid van Stilte’ bij het Weefhuis. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Menorah-Zaanstad houdt om 10.00 uur een dienst in de Oostzijderkerk met gospelkoor Revival, onder leiding van dirigent Chris de Kroon. Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 •  Jongerenwerk Krommenie organiseert samen met Fluxus en De Groote Weiver een jongerenfeest (14 t/m 27 jaar). Tijdens het jongerenfeest ‘Cultuur op Straat’ zijn er van 15.00 – 19.00 uur een open podium, een DJ wedstrijd, een voetbaltoernooi en Graffiti workshops. De toegang is gratis. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De jaarlijkse Ensembledag in de Jisperkerk. Dit jaar hebben zich dertien ensembles opgegeven. De ensembledag is van 10.00 – 17.15 uur. Toehoorders kunnen de hele dag in- en uitlopen, bij voorkeur in de pauzes in het programma. De toegangsprijs bedraagt € 3,00. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.
 • In verband met de Bodemdierendagen (de nationale actieweek voor de natuur) vertoont De Fabriek de film ‘Onder het Maaiveld Junior’. Met speciale video-introductie van TV-boswachter Ruben en voorleesvideo De Regenmaker, voorgelezen door onder andere Frank Lammers en Meester Sander. De film begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,00. Ook te zien op 4 oktober om 15.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De Specials bij De Fabriek zijn de film ‘A Little Life’ en de voorpremière van de film ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’. De film ‘A Little Life’ begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 15,50. De tweede film begint om 17.10 uur, maar voorafgaand is er tussen 15.00 – 17.00 uur een afternoon tea. Kaarten kosten € 16,50 (incl. menu). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
 • Rondleiding op het Hembrugterrein met gids. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Een tour de chant in de Wormerveerse Vermaning met David Vos en Nettie Krull. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Concert Amicitia goes Italia bij theater De KunstGreep. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (aan de zaal verkrijgbaar). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • ZaanFolk Sessie vanaf 16.30 uur in Café de Melterij in Wormerveer. Iedereen mag aanschuiven. Iers, Amerikaans, singer-songwriter, Nederlands: alles kan voorbij komen. Tijdens de soepsessie, die plaats vindt rond 18.00 uur, is er een optreden van twee muzikanten van Baloney: Jantine Leeflang en Ben Dijkhuis. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • Oekraïense Film Big Picnic bij Pathé. De film begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,50. Locatie: Hermitage 140, Zaandam.
 • In Buurtcentrum De Vuister is er weer een bridgedrive voor alle bridgers. Deze middag is van 13.30 – 17.30 en deelname kost €4,00 per persoon, incl. NBB-lidmaatschap. Vooraf aanmelden is gewenst. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan
 • Jazz Inverdan met een optreden van het kwartet Mixing Memory and Desire. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Mixing Memory and Desire (foto: Ben Bahlmann)

Verderop deze week:

Maandag 2 oktober

 • Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken) in Gemeentearchief Zaanstad. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Ook op 5, 11 en 30 oktober. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • Eerste bijeenkomst van ‘Verdiepende kunstgeschiedenis bijeenkomsten’ bij Wijkcentrum Dirk Prins. Tijdens 10 sessies geeft Drs. Geert van Boxtel presentaties over: de Historie van de Hollandse stad, Betekenis en Cultuurhistorie van de Spiegel, de Prairiestijl van Frank Lloyd Wright, Invloed in Nederland van het eigenzinnig werk van Gustave Courbet, Engelse of Landschapstuinen, Romeins en Byzantijns Constantinopel met zowel Osmaans als modern Istanbul en de Mythologiserende thema’s van Max Beckmann. Vanaf maandag 2 oktober van 13.45 tot 15.45 uur, de kosten zijn € 110,- voor 10 bijeenkomsten. Voor meer informatie en aanmelding: ervaring@telfort.nl of 0624223192. Locatie: A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam.
 • Vrouwenkoor Chemistry houdt een open repetitieavond van 20.00 – 22.00 uur in kerkgebouw De Ontmoeting. Iedereen is van harte welkom. Locatie: Parklaan 1, Zaandijk.

Dinsdag 3 oktober

 • Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek in de Wormerveerse Vermaning. Een historische biografie van de Joodse zilversmeden familie S. I. Vet & zn. door Jeanne Douwes en Arno Bruitsman. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Zilveren Meesterwerken
 • Eerste avond van Hubertus Bridge Drives, Noordervaartdijk 10, Krommenie, vanaf 19.15. Info en inschrijven: hubertusbridge@gmail.com.
 • De gemeente organiseert inloopbijeenkomsten voor ondernemers over de uitstootvrije zones Zaanstad. De bijeenkomst is van 16.00 – 20.00 uur in de Stoomhal. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.

Woensdag 4 oktober

 • In verband met de Bodemdierendagen (de nationale actieweek voor de natuur) vertoont De Fabriek de film ‘Onder het Maaiveld Junior’. Met speciale video-introductie van TV-boswachter Ruben en voorleesvideo De Regenmaker, voorgelezen door onder andere Frank Lammers en Meester Sander. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 7,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Dierendag bij ’t Weidje in Wormer. In de ochtend mogen peuters van 10.00 – 11.00 uur een verwenmaaltijd maken voor de dieren en van 11.00 – 12.00 uur is er een knuffeluurtje. ’s Middags kan er tussen 14.30 – 15.30 uur weer geknuffeld worden en kunnen kinderen de dieren borstelen. Locatie: Spatterstraat 105a, Wormer.
 • De gemeente organiseert een inloopbijeenkomst over de opvang van dak- en thuislozen in Wormerveer op 2 locaties. De bijeenkomst is van 19.00 – 20.30 uur in buurtcentrum De Lorzien. Locatie: Marktplein 3, Wormerveer.

Donderdag 5 oktober

 • Masterclass Zaans Poppanel bij Podium de Flux. Drie Zaanse muzikanten naar De Flux om hun ervaringen binnen de Zaanse- en Nederlandse muziekscene te delen. Deze avond vormen Reniet Vrieze, Jeroen Booy en Ruben Hoeke het poppanel. De masterclass is van 19.30 – 21.00 uur en aansluitend vindt er een FLUX jamsessie plaats. Kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken) in Gemeentearchief Zaanstad. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Ook op 11 en 30 oktober. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • Alzheimer Café Zaanstad in Buurtcentrum de Bovenkruier. Het thema is ‘Is het dementie of vergeetachtigheid?’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Taxatiemiddag van 13.00 – 15.30 uur in het Zaan Inn Hotel in Zaandam. Taxateur Arie Molendijk taxeert daar oude boeken zoals oude (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, oude brieven, foto’s, ansichtkaarten en prenten. De kosten voor een taxatie zijn € 5,00. Locatie: Grenehout 22, Zaandam.
 • De film ’50+ Golda’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De gemeente organiseert inloopbijeenkomsten voor ondernemers over de uitstootvrije zones Zaanstad. De bijeenkomst is van 16.00 – 20.00 uur in de Bullekerk. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 6 oktober

 • De ‘Kom naar de Warmte’ bijeenkomsten keren terug naar de Petruskerk in Krommenie. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom om binnen te komen voor koffie/thee, een praatje of te kijken naar oude foto’s van Krommenie/Wormerveer op groot scherm. De toegang is gratis. Locatie: Snuiverstraat 2, Krommenie.
 • Voor de vijfde keer organiseert buurtcentrum de Vuister een Seniorenmarkt rond de thema’s zorg, gezondheid, welzijn, wonen, cultuur, veiligheid en mobiliteit. Via stands en workshops wordt informatie over deze thema’s gegeven. Daarnaast is er amusement. De Seniorenmarkt is van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Elsje en de Bluesmannen geven de voorstelling ‘On The Road Again’ in de Bullekerk. Actrice Elsje de Wijn en zeven muzikanten reizen in de voorstelling terug naar de eerste decennia van de 20e eeuw, de tijd waarin blues via grammofoonplaten, jukebox, radio en liveshows populair werd bij een groot publiek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Elsje en de Bluesmannen 
 • Cultureel Centrum Oostzaan wordt officieel geopend met een muzikaal theaterprogramma in de theaterzaal van De Kunstgreep, verzorgd door JP den Tex en muzikale vrienden. Het programma ‘Mooiste Liedjes’ besteedt speciale aandacht aan de tachtiger jaren. Het optreden is van 20.00 – 22.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
JP den Tex
 • Onder leiding van dirigent Ferdinand Beuse en pianist Kees van Zantwijk gaat het Oostzaanse pop-up Popkoor van start. Drie vrijdagavonden ( 6, 13 en 20 oktober) van 19.30 – 21.00 uur samen inoefenen. En dan op zondagmiddag 22 oktober om 15.30 uur de uitvoering in de Grote Kerk van Oostzaan. Deelname is gratis (donatie is mogelijk). Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Funky Disco Party bij de Groote Weiver. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop (€ 7,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • The Spotify Tour van Gruppo Sportivo komt naar Podium de Flux. De vaakst gestreamde songs zijn bepalend voor de invulling van de setlist deze avond. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,00 in de voorverkoop (€ 25,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
Gruppo Sportivo

Zaterdag 7 oktober

 • Roots aan de Zaan organiseert het optreden van LAÏS. Het duo LAÏS bestaat uit Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,00 (voor leden € 18,00). Reserveren kan door een mail te sturen naar Roots aan de Zaan. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal/Fluxus).
LAÏS
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • De Ierse Swingfolkband UNICORN treedt op in de Jisper Kerk. Het optreden begint om 20.15 uur. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.
 • De Culturele Raad presenteert Susan Smit in de Bullekerk. Susan is een veelgevraagd spreekster. Ze beschouwt spiritualiteit en literatuur als haar grootste passies. Naast Susan treden ook Silvester en stadsdichter Lisa van Tongeren op. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Susan Smit
 • Historische rondleiding bij Fort Krommeniedijk. De rondleiding is van 13.30 – 14.45 uur en deelname kost € 7,00 voor volwassenen / € 3,00 voor kinderen. Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest.
 • Het Zaanse Bokketochie gaat weer van start. Vanaf 13.00 uur gaat de bokbiertap open bij Bar Bruizz in Zaandam, Het Heerenhuis in Weidewormer, Batavia 1894 in Wormer, Café Zaanzicht in Zaandam en eetcafé De Toog in Koog aan de Zaan.
 • Fotomeetup expositie van 12 Zaanse fotografen bij Zaansgroen. De foto-expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Foto van Daniëlle van der Erve
 • Het Vlaams-Nederlands cabaretduo Grof Geschud met de voorstelling ‘Kroost (try-out)’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Punk Matinee Editie 5 bij De Groote Weiver. De Punkmiddag begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 6,00. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Hemlab – Makers van de Hoop! voor kinderen van 7 – 14 jaar. Van 14,00 – 18.00 uur is er een Open Dag en kun je alle makers van gemeenschap de Hoop ontmoeten en hun werkplaatsen ontdekken. Vouw en versier op de Open Dag je eigen kartonnen doos en maak in het laboratorium voor kinderen lijm uit aardappelen. De toegang is gratis. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • Publieke debat tijdens feestelijke opening MAAKgemeenschap De Hoop. Om 14.00 uur is de officiële opening, gevolgd door een open publieke debat over de rol van maakindustrie en creatieve maakgemeenschappen in de stadsvernieuwing. Locatie: Barndegat 6, Zaandam.
 • Rommelmarkt in Buurtcentrum de Bovenkruier. Rondsnuffelen op de markt en de koffie met appelgebak staat klaar. De markt is van 09.30 – 14.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Tussen 10.00 uur en 14.00 uur organiseert muziekvereniging Crescendo weer de jaarlijkse rommelmarkt. Op woensdagavond 4 oktober, donderdagavond 5 oktober en vrijdagavond 6 oktober tussen 19.00 en 20.00 uur kunt u uw spullen naar het clubgebouw van muziekvereniging Crescendo brengen (achter supermarkt AH) op de Dorpsstraat 535A in Assendelft.
 • De nieuwe UNKnowN expo gaat live: kunst van Sara van Vliet (1998), Cees Krijnen (1969) en Tim Wunderink (1991). De tentoonstelling YOLO: The Transience of life is een reminder dat het leven kort en kostbaar is. Het is een oproep om je leven ten volle te leven en het meeste uit elk moment te halen. De tentoonstelling wordt tussen 15.00 – 21.00 uur feestelijk geopend en is nog te zien tot 9 december. De galerie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18.00 uur. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.
 • Schilderskring Uitgeest geeft een expositie bij het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • In de reeks Kogerkerkconcerten geven Robert – Jan van der Meer (blokfluit) en Wim Tip (orgel) een concert. Het thema van het concert is ‘Pastorale fantasie voor fluit en orgel’ en begint om 16.00 uur. De toegang is gratis, met na afloop een collecte. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Muziekvereniging Onderling Genoegen organiseert haar jaarlijkse boekenmarkt van 09.30 – 13.30 uur. Naast boeken zijn er ook cd’s, dvd’s en puzzels te koop. De opbrengst van de boekenmarkt wordt door de muziekvereniging geïnvesteerd in nieuwe instrumenten. Bij mooi weer vindt er gelijktijdig buiten een muzikale open dag plaats. Locatie: Rosariumpark 98, Krommenie.

Zondag 8 oktober

 • Fotomeetup expositie van Zaanse fotografen bij Zaansgroen. De foto-expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Schilderskring Uitgeest geeft een expositie bij het Weefhuis. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Niek en Guy geven de voorstelling ‘Es Rever’ in de Bullekerk. De voorstelling, een mix van magie, theater en muziek, begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 16,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Niek & Guy
 • Jos van Beest ontvangt saxofonist Scott Hamilton (USA) in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Radio 9 bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een feestje in theater de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. Meer informatie is nog niet bekend.
 • Joris Linssen & Caramba treden op in de Maria Magdalena kerk in Wormer. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten 21,00 (incl. pauzedrankje). Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • De Poelboerderij organiseert een Heksenheisa. Van 11.00 – 15.00 uur kunnen kinderen van 6 – 12 jaar onderen vliegen op een bezemsteel, een toverdrankje brouwen, een toverstafje, heksenbutton of heksenfluitje knutselen. Bij het heksenvuur kun je een heksensoepje eten. De toegang bedraagt € 6,00. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Hemlab – Puddingchemie! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In het Weekend van de Wetenschap kunnen kinderen onderzoek doen naar het bereiden van pudding uit aardappelen. De pudding is geheel biologisch en wordt gemaakt uit piepers, bietjes, geelwortel en natuurlijke aroma’s. De workshop wordt vandaag 3x gegeven: van 10.30 – 12.00, 13.00 – 14.30 en 15.30 – 17.00 uur. Deelname is gratis. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • “Liefde en Kracht” organiseert een beurs over spiritualiteit en wellness in Buurtcentrum de Pelikaan. De toegang bedraagt € 3,00 in de voorverkoop (€ 4,00 aan de deur). De kaarten zijn verkrijgbaar bij “Het Pendeltje” (Wilhelminastraat 2, Krommenie). Locatie: Kervelstraat 185A, Krommenie.
 • Pathé Kleuterbios (3 – 6 jaar) met voorpremière van de film ‘Paw Patrol: The Mighty Movie’. De film begint om 10.30 uur en kaarten kosten € 9,50 (incl. kidscombo, koffie/thee en iets lekkers). Locatie: Hermitage 140, Zaandam.
 • Donna Musica presenteert ‘De vergeten Diva’ in het Reghthuys. Een muzikale vertelling over het opmerkelijke leven van de grootste zangeres van de 19e eeuw. De voorstelling is van 15.00 – 16.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Kaarten kun je reserveren via Donna Musica. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.
 • Kunst van het Samenleven in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Locatie: Westzijde 80, Zaandam

Woensdag 11 oktober

 • Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken) in Gemeentearchief Zaanstad. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Ook op 30 oktober. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • Op het Stadhuis wordt om 08.30 uur de vlag gehesen i.v.m. de jaarlijkse Coming-Outdag. De Zaanse Regenboog organiseert samen met Evean, Odion en Roze 50+ een informatiemiddag over De Roze Loper. De informatiemiddag vindt plaats in Evean Rosariumhorst van 14.00 – 17.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich voor 2 oktober aanmelden door een mail te sturen. Op 14 en 15 oktober ook activiteiten rondom Coming-Outdag in het Weefhuis. Locatie (Rosariumhorst): Rosariumpark 2, Krommenie.

Donderdag 12 oktober

 • Seniorenvereniging Zaanstreek – Book Club: The Next Chapter in Pathé. De film begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 9,50. Locatie: Hermitage 140, Zaandam.
 • Stichting White Cube organiseert het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Het evenement vindt plaats op verschillende locaties in de Zaanstreek: galerie PLAY room, het Zaans Museum, Atelier van Santen, Café de Fabriek, FluXus en de Zaanse Regenboog stichting. Vanmiddag om 16.00 uur opent de presentatie in het kabinet van het Zaans Museum met werken van vier kunstenaars. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Vrijdag 13 oktober

 • Meet & Greet vrijwilligersmarkt van 18.30 – 21.00 uur Buurtcentrum de Bovenkruier. Zaankanters voor elkaar organiseert jaarlijkse deze markt waarbij verschillende vrijwilligersorganisaties een kijkje bieden in de vrijwilligerskeuken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Het Zaans Showorkest en Het Kapiteinskoor brengen gezamenlijk een concert met de titel ‘Showtime aan Zee’. Het concert in de Bullekerk begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Theatervoorstelling Hosseini in Theater de Kaasfabriek. Een autobiografisch portret waarin actrice en theatermaakster Renée Coralie van Beek vertelt over het jaar waarin zij per ongeluk verliefd wordt op een uitgeprocedeerde Afghaanse vluchteling en onverwacht een kind van hem krijgt. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Ruth Elings en Marlies Bloemen geven een theatervoorstelling bij BIND. De voorstelling begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Middenweg 107, Zaandam (Hemrbugterrein).
 • De Nederlandse singer-songwriter Sam Saxton treedt op in de Zuidervermaning. Het optreden begint om 201.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Zaterdag 14 oktober

 • Hemlab – Zeep, klei en spijkerschrift! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In de Maand van de Geschiedenis kunnen kinderen in deze workshop experimenteren met echte zepen, zeepsurrogaten en moderne schoonmaakmiddelen en ontdekken zo de chemie van zeep en detergenten. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • Lidewij van der Voort & Fred Jacobs geven een concert in de Zuidervermaning. Het snarenduo verkent de Engelse barok op de grens tussen kunst- en volksmuziek, continentale mode en lokale specialiteiten. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 29,00. Kaarten kun je bestellen via Organisatie Oude Muziek. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Nieuwe Huys Concerten met Meri Khojayan (viool) en Robert Poortinga (piano) in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Ze spelen Schubert, Prokofiev en Fauré. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam
 • Moods – Pink Floyd Tribute Band geeft een optreden in de Bullekerk. Deze keer staat “Wish you were here” centraal. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Zaanse Big Band treedt op bij zorgcentrum Pennemes. Het optreden begint om 14.15 uur. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • Susan van Ham & Carla de Graaf exposeren bij Zaansgroen. Susan is beeldend kunstenaar en maakt installaties en sculpturen van gevonden materialen. Het werk van Carla bestaat uit schilderijen en ruimtelijk werk. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Zaanse Regenboog en Transgenders Noord-Holland organiseren de eerste verkoop groepsexpositie Paradijsvogels in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Vandaag vindt om 14.00 uur de officiële opening plaats met een optreden van SKIN. De toegang is gratis. Locatie: Lagedjjk 39, Zaandijk.

Zondag 15 oktober

 • Hemlab – Zeep, klei en spijkerschrift! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In de Maand van de Geschiedenis kunnen kinderen in deze workshop experimenteren met echte zepen, zeepsurrogaten en moderne schoonmaakmiddelen en ontdekken zo de chemie van zeep en detergenten. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • Trio Maracuja (Lucas, Daniel en Femke) geven een concert in de Wormerveerse Vermaning. Het concert met Braziliaanse muziek begint om 15.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Trio Maracuja
 • Susan van Ham & Carla de Graaf exposeren bij Zaansgroen. Susan is beeldend kunstenaar en maakt installaties en sculpturen van gevonden materialen. Het werk van Carla bestaat uit schilderijen en ruimtelijk werk. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Zaanse Regenboog en Transgenders Noord-Holland organiseren de eerste verkoop groepsexpositie Paradijsvogels in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Vandaag vindt om 14.00 uur de officiële opening plaats met een optreden van SKIN. De toegang is gratis. Locatie: Lagedjjk 39, Zaandijk.
 • A-capellakoor Cantabile geeft een jubileumconcert in de Kerk aan het Noordeinde in Wormerveer. Het jubileumconcert ter ere van het 50-jarig bestaan van het koor begint om 15.00 uur. Locatie: Noordeinde 20, Wormerveer.
A-capellakoor Cantabile
 • Het Kleine Theater geeft de kindervoorstelling ‘Roodkapje’ in theater de Kaasfabriek. Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd hetzelfde verhaal. Ze besluit het eens helemaal anders te doen De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • De winnaars van het Jan Pasveer Concours 2023 geven een optreden in de Jisper Kerk. Het optreden begint om 15.00 uur. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.
 • Popup Choir Singalong ‘ABBA – Mammia Mia’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maarten Bos en Tijmen de Koning

Woensdag 18 oktober

 • Gemeentearchief Zaanstad en Vereniging Zaans erfgoed organiseren dit jaar opnieuw samen de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz in het Zaantheater. Teams strijden om de eer en mooie prijzen en het publiek mag meegenieten. De avond begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Ton Kas geeft de cabaretvoorstelling ‘Vrolijke kerst met Ton Kas (try-out)’ in theater De Kunstgreep. De voorstelling gaat ‘nul komma nul’ over kerst. Om 20.30 uur begint de voorstelling en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. Uitverkocht

Donder 19 oktober

 • De film ’50+ Past Lives’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Podium de Flux presenteert in samenwerking met het Zaantheater ‘The Story of the Boybands’. Charly Luske, Leon Sherman en Tommie Christiaan zorgen voor een avond gevuld met monsterhits van o.a. Backstreet Boys, The Jackson 5 en Boyz II Men. Daarnaast verhalen over de bands, de leden, hun succes en schandalen. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,75. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam. 
 • De Zaanse jaarlijkse (maatschappelijke) Beursvloer in de Bullekerk. Tijdens een bruisende anderhalf uur wisselen ondernemers hun aanbod uit met hulpvragen van maatschappelijke organisaties. Zo maken we de Zaanse samenleving sterker! De middag begint om 15.30 uur en na afloop is er een borrel. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 20 oktober

 • De tribute band ST★RMAN brengt een ode aan het leven van David Bowie met ‘The Dutch David Bowie Tribute’ in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Rik Hoogendoorn viert zijn vijftigjarige jubileum als singersongwriter met het theaterconcert Donkerblauw Hotel bij BIND. Het concert begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 7,50. Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Middenweg 107, Zaandam (Hembrugterein).

Zaterdag 21 oktober

 • Halloween bij kinderboerderij de Veldmuis. Van 17.00 – 20.00 uur kunnen kinderen tot 12 jaar griezelen. Daarna zijn van 20.00 – 22.00 uur kinderen vanaf 12 jaar aan de beurt. Kaarten kosten € 3,00. Locatie: Ilpendamstraat 38, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met Sara Kaputsin en Shuann Chan in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Javier Guzman geeft de cabaretvoorstelling ‘Laatste wissel (try-out)’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling (vanaf 16 jaar) begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Schilderskring Zaanstreek-Noord, en kleine groep van enthousiaste amateurschilders die wekelijks bijeenkomen, exposeert bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Expositie Schilderskring Zaanstreek-Noord
 • Metal Jam in de Groote Weiver. The Metal Jam een evenement met open podium dus inschrijven is niet nodig. Toegang en deelname zijn gratis. Neem wel je vuurvaste kleding mee want deze editie gaat Straight to HELL! Dat betekent Extreme riffs, Moshpits en stagediven waar mogelijk. De Metal Jam begint om 20.30 uur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • In Het Pennemes wordt van 11.00 – 16.00 uur een Benefietconcert dag georganiseerd ten behoeve van Stichting Vaarwens. Verschillende zangkoren en artiesten verlenen hun medewerking en treden deze dag belangeloos op. Er is een tombola met leuke prijzen en er zijn door koorleden zelf gebakken lekkernijen. De toegang bedraagt € 2,50. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • IFIKZ (festival industriecultuur) met activiteiten in Wormerveer, op de Zaanse Schans en in Zaandam Centrum.
 • BLINGBLING Intimi bij De Kleine Waarheid. Het restaurant wordt omgetoverd tot een oude discotheek met gezellige hoekjes en natuurlijk een dansvloer. Er zijn van 20.00 – 02.00 uur optredens van diverse DJ’s. Kaarten kosten € 26,00. Locatie: Klauwershoek 4-8, Zaandam.

Zondag 22 oktober

 • Schilderskring Zaanstreek-Noord, en kleine groep van enthousiaste amateurschilders die wekelijks bijeenkomen, exposeert bij Zaansgroen. De expositie is van 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Flamenco en meer in de Wormerveerse Vermaning. Een muzikale reis door de leefwereld van gitarist Jeff Heijne. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • IFIKZ (festival industriecultuur) met activiteiten in Wormerveer, op de Zaanse Schans en in Zaandam Centrum.
 • De drie musici Nard Reynders, Edwin Schimscheimer en Maaike Widdershoven maken samen een muzikale reis in de Bullekerk. Je kunt muziek van Puccini, Debussy, Bernstein, Nelson Mandela, Toon Hermans als ook een Oekraïens lied verwachten. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maaike Widdershoven, Nard Reynders en Edwin Schimscheimer
 • Jazz Inverdan met een optreden van Humph. Ter ere van het twintigjarig bestaan is de groep Humph de afgelopen zomer de studio in gedoken. Ze hebben het debuutalbum Klankzand geproduceerd en presenteren deze vandaag. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. exemplaar van de cd). Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Onder leiding van dirigent Ferdinand Beuse en pianist Kees van Zantwijk geeft het Oostzaanse pop-up Popkoor een uitvoering in de Grote Kerk van Oostzaan. Het optreden begint om 15.30 uur. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Het Zaanse theatergezelschap Tg. Winterberg speelt de première van de beeldende voorstelling ‘Rappe en de Rots’ (vanaf 4 jaar) met live muziek, film en poppen. De voorstelling gaat om 15.00 uur in première in het Zaantheater. Kaarten kosten € 12,00 (€ 9,50 voor jongeren t/m 21 jaar). Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Maandag 23 oktober

 • De Boerenjongensdag – de dag die in het teken staat van de korte keten en duurzaamheid – is terug. De dag bestaat uit twee onderdelen; een challenge en een markt. Voor de challenge gaan zes professionele chefkoks een menu serveren. De ingrediënten worden op de boerenmarkt gehaald en een vakjury zal de menu’s beoordelen. De boerenmarkt is tussen 13.00 – 16.00 uur open. De markt biedt de gelegenheid om kennis te maken met streekproducten. Locatie: Ambacht 14, Oostzaan.

Dinsdag 24 oktober

 • De Zaanse schaakgemeenschap organiseert een schaak simultaan voor 150 kinderen. Kinderen van 6 – 17 jaar kunnen gratis meedoen. De middag is van 13.00 – 16.00 uur in Topsportcentrum Koog aan de Zaan. Locatie: Wezelstraat 7, Koog aan de Zaan.

Woensdag 25 oktober

 • Filmmiddag Historisch Genootschap Crommenie bij Huize Barkeloo. De middag begint om 14.00 uur. Voor de pauze gaat de film over Padlaan 12 en na de pauze volgt een powerpoint presentatie Hoe het dorp Krommenie veranderde. Vooraf aanmelden is verplicht. Locatie: Vlusch 8A, Krommenie.
 • Koffieconcert met Wouter Harbers en Marianne Selleger in de Bullekerk. Op het programma staat van Bach tot Brel. Het concert begint om 11.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Donderdag 26 oktober

 • Herfstwandeling bij Stadsboerderij Darwinpark. Tussen 10.30 – 11.30 uur kun je meewandelen, buurtgenoten leren kennen en na afloop koffie/thee. Deelname is gratis. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Ter ere van hun gezamenlijke album ‘Bloedbroeders’ brengen Mike Zito en Albert Castiglia hun twee krachtige bands samen tijdens hun tour. Naast hun eigen rock-, blues- en rootsnummers zal het grootste deel van de set bestaan uit nummers van het Bloedbroeders-album. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 18,00 in de voorverkoop (€ 21,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Henk Heijnen en Ron Couwenhoven geven een lezing in de Zuidervermaning. Ze deden drie jaar onderzoek naar de schilderijen, het verblijf van Monet in Zaandam en de kunstschilders die later op de zogenaamde Monet-locaties schilderden. Vandaag vertellen ze over hun ontdekkingen en tonen ze beelden. De lezing begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • De film ’50+ Anatomy of a Fall’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 27 oktober

 • Dansavond Saensation White met dj D-Niece bij de Bullekerk. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). De dresscode is uiteraard wit. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Muziektheatervoorstelling met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC bij de KunstGreep. De voorstelling ‘Bloedkoraal’ begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Jazz in de Winkel met Rosenberg Trio (en support act) bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00 in de voorverkoop (€ 21,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
The Rosenberg Trio (fotograaf Jim-Knopf)

Zaterdag 28 oktober

 • Halloween in Wilhelminapark Wormerveer. Kaartjes zijn een week van te voren te koop bij de parkwachter voor € 2,00 per kind (tot 10 jaar).Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Halloween in de Groote Weiver met bands in de zaal, dj’s in de bar eb griezelen in Weiver stijl. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop (€ 7,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De tributeband Diva Turner treedt op in de Bullekerk. Vanaf 20.00 uur kun je genieten van de grootste hits van Tina Turner zoals ‘Proud Mary’, ‘Nutbush City Limits’ en ‘Private Dancer’. Kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • In het Weefhuis presenteren 50 kunstenaars ‘Het verhaal erachter’. Bezoekers krijgen de kans om de persoonlijke, emotionele of conceptuele verhalen achter de kunstwerken te ontdekken. De expositie (georganiseerd door Tengel) is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Captain Albatross met ‘Nirvana Unplugged 30 jaar’ bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Gemeente Zaanstad doet weer mee aan de Duurzame Huizen Route op 28 oktober en 4 november. Tijdens deze open dagen stelt een deel van de huiseigenaren haar woning open voor bezoekers om uitleg te geven over duurzaam wonen. Op de website Duurzame Huizen Route vind je vanaf 2 oktober een overzicht van alle deelnemende huizen en kun je je inschrijven voor een bezoek.

Zondag 29 oktober

 • De Fabriek vertoont in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad een speciale film in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Eureka!’ en wordt er een ode gebracht aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Deze middag is er een compilatie te zien van historische filmbeelden van de Zaanse industrie over de periode 1925 – 1960. De film begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 6,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • In het Weefhuis presenteren 50 kunstenaars ‘Het verhaal erachter’. Bezoekers krijgen de kans om de persoonlijke, emotionele of conceptuele verhalen achter de kunstwerken te ontdekken. De expositie (georganiseerd door Tengel) is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Het Rondo Ensemble treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. Het operaconcert met klassieke hoogtepunten uit romantische opera’s van o.a. Mozart, Rossini, Vivaldi etc. begint om 14.30 uur. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Theater Gnaffel geeft de voorstelling ‘Weet je nog, Sammie 6+’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Maandag 30 oktober

 • Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken) in Gemeentearchief Zaanstad. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Dinsdag 31 oktober

 • Een nieuwe Babel Cinema bij de Fabriek. De Canadese documentaire ‘City Dreamers (2018)’ wordt vertoond met na afloop een nagesprek met Marian van der Waals en Madeleine Steigenga. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 1 november

 • Alexander Broussard geeft ‘The Billy Joel Experience!’ bij theater de Kaasfabriek. De ode aan Billy Joel begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
Alexander Broussard

Vrijdag 3 november

 • Noord Hollandse Indie Hiphoptour in De Groote Weiver in Wormerveer, met Middenweg (Zaanstad), Wallplug (Hoorn) en Kompas (Purmerend), support acts: Engel (underground hiphoplegende) en Woord Omhoog (Zaans hiphopcollectief). Entree: € 10 Deur open: 20.30. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
Middenweg (Ron Koffeman)
 • VrijdagMiddagBorrel met Cecilia (zang) en Sybren (gitaar) in de Bullekerk. De borrel is van 16.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • The CineMusic Experience in de Bullekerk. Het is filmmuziek Live in Concert met beelden van 5 wereldberoemde films op groot scherm, gespeeld door het 36-koppige CineMusic orkest. René Mioch presenteert het programma, welke van 20.00 – 22.30 uur duurt. Tickets zijn vanaf € 39,50 verkrijgbaar. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Alex Roeka met de voorstelling ‘Nieuwe dromen’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Jazz in de winkel Clubshow met Steffen Morrison bij Podium De Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
Steffen Morrison
 • Lichtjesavond op de Oude Begraafplaats West in Wormerveer. Het toegangshek van de begraafplaats is van 19.00 – 21.00 uur geopend. Locatie: Marktstraat 91, Wormerveer.
 • Lichtjesavond op de Begraafplaats Krommenie. Meer informatie nog niet bekend.

Zaterdag 4 november

 • The CineMusic Experience in de Bullekerk. Het is filmmuziek Live in Concert met beelden van 5 wereldberoemde films op groot scherm, gespeeld door het 36-koppige CineMusic orkest. René Mioch presenteert het programma, welke van 20.00 – 22.30 uur duurt. Tickets zijn vanaf € 39,50 verkrijgbaar. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Tim Knol & Nico Dijkshoorn met ‘Gedeelde passies’ in de Womerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten €24,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Tim Knol & Nico Dijkshoorn
 • Presentatie van het jubileumboek ‘Hoe was het ook al weer’ van de Historische Vereniging Wormerveer in De Kosterij. Het boek is gemaakt vanwege het twintigjarig jubileum van de vereniging en gaat over het veranderde beeld van Westknollendam en Wormerveer. De presentatie begint om 14.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Locatie: Noordeinde 20A, Wormerveer.
 • Roots aan de Zaan organiseert een dubbelconcert van twee nieuwe parels in de Britse folk: Katie Spencer en Iona Lane. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (gratis voor leden). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Kindertheatervoorstelling ‘Ik zou wel een kindje lusten! (4+)’ naar het gelijknamige boek in de Zuidervermaning. De voorstelling voor kleuters begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Zaankanter Dick Karman (1948) wil met de expositie ‘Retrospectief’ bij Zaansgroen zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Dick Karman
 • Vincent Bijlo geeft de voorstelling ’ Laat dat nou maar aan mij over (try-out)’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). In deze voorstelling neemt neemt Bijlo de zienden bij de hand. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oost-Knollendam.
 • In de reeks Kogerkerkconcerten treedt het Zaans Klarinet Kollectief op in de Kogerkerk. Het concert begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Gemeente Zaanstad doet weer mee aan de Duurzame Huizen Route. De eerste dag vond plaats op 28 oktober. Vandaag stelt een deel van de huiseigenaren opnieuw haar woning open voor bezoekers om uitleg te geven over duurzaam wonen. Op de website Duurzame Huizen Route vind je een overzicht van alle deelnemende huizen en kun je je inschrijven voor een bezoek.

Zondag 5 november

 • Zaankanter Dick Karman (1948) wil met de expositie ‘Retrospectief’ bij Zaansgroen zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Pianiste Marietta Petkova geeft een klassiek concert in theater De KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De Zaanse artiest Danny Loef  komt met zijn muziekale project ‘Dark Bird’ naar Podium De Flux. Vandaag vindt de release van de videoclip op groot scherm plaats. Support act is singer-songwriter Luca Takes (17) uit Zaandam. De middag begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 8,00 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Het Trio Bienvenue brengt met ‘Willkommen, Bienvenue’ musicalsongs naar de Wormerveerse Vermaning. Judith Petra en haar collega’s van het Groot Omroepkoor brengen een licht klassiek programma met hoogtepunten uit grote musicals. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18.50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van saxofonist/componist Ben van Gelder. Zijn nieuwste project ‘Manifold’ erwijst naar meerstemmigheid, zowel letterlijk als figuurlijk. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Ben van Gelder (foto Boas Reisel)

Maandag 6 november

 • In de Wormerveerse Vermaning wordt Erik Schaap geïnterviewd door Ed Pielkenrood over zijn boek “De Verraadster”. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vrijdag 10 november

 • De band Lesoir geeft een optreden bij Podium De Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Faulty Towers The Dining Experience in de Bullekerk. Je gaat dineren in de Bullekerk en laat je bedienen door ‘s werelds beste imitatoren van het illustere trio uit de bekende televisiekomedie. De komedieavond begint om 19.00 uur en is geheel in het Engels. Kaarten kosten € 75,00 (incl. driegangendiner) Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 11 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is op 11/12/18 en 19 november van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
expositie ‘Curiouser and Curiouser’
 • Bokketocht Krommenie-Assendelft vanaf 14.00 uur op 8 locaties. Meer informatie nog niet bekend.
 • Karin Bloemen Solo met muziek en conferences uit haar repertoire in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 24,50. Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Jasper van der Veen geeft de cabaretvoorstelling ‘Niet gehinderd door enige kennis’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zondag 12 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Ook op 18/19 november. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Acteur en poppenspeler Alexander Brouwer brengt prachtige prenten uit kinderboeken tot leven in de fysieke theatervoorstelling ‘Hé, wie zit er op de wc?’. De voorstelling bij theater De Kaasfabriek wordt om 11.00 uur en om 14.00 uur gegeven. Kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • In de Wormerveerse Vermaning wordt de voorstelling ‘Liefste Jan’ gegeven voor kinderen tussen 9 en 11 jaar. De voorstelling begint om 11.00 uur en is gebaseerd op de liefdesbrieven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog van de grootouders van Linda Willemszoon: Jan en Duifje Dupon. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De Zaanse musici Julia Barnes (altviool), Joke van der Bunt (piano) en Damiano Rizzato (fluit) geven het concert ‘Autumn Leaves’ in de Wormerveerse Vermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Ar Keltia sleept bezoekers mee in Keltische sferen in de Zuidervermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Popup Choir Singalong ‘David BowieHeroes’in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maarten Bos en Tijmen de Koning

Vrijdag 17 november

 • Boban Benjamin Braspenning met de muzikale cabaretshow ‘Boompje, Beestje’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Zaterdag 18 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met Dimitry Ferschtman, Mila Baslawskaja & Mara Mostert in de kerk van Jisp. Deze avond een familiefeestje: Dmitry en Mila treden op met hun kleindochter Mara als pianotrio. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • The Rocket Guy komt (opnieuw) naar de Bullekerk met Guy Harris als Sir Elton John. Het concert is een ‘Tribute to Elton John’ en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Rocket Guy

Zondag 19 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Een zondamiddagconcert door Kaskedieze met intermezzo in de Maria Magdalena kerk in Wormer. Het optreden van Barry Krom (piano) en Merlijn Vos (slagwerk) begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50 (incl. pauzedrankje). Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Zaans Symfonieorkest, met Joep van Beijnum als solist. Onder leiding van dirigent Jakob Gaede. Het concert begint om 14,30 uur in de Kogerkerk. De toegangsprijs is € 15,00 (kinderen tot 12 jaar gratis). Werken van Beethoven, vioolconcert in D, opus 61 en Symfonie nr. 6 in F, opus 68, ‘Pastorale’. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Zaterdag 25 november

 • Café De Melterij organiseert een veiling, waarvan de opbrengst ten goede komt aan Stichting Opkikker. Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen de leuke dagen toch nét iets langer duren. De veiling begint om 20.00 uur met en er zijn optredens van zangersduo Peter & Arie. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.

Woensdag 29 november

 • Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor geeft een jubileumconcert in verband met het 40-jarig bestaan van het koor in de Bullekerk. Het concert begint om 19.45 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Tot 1 oktober is in het museum Zaanse Tijd de expositie ‘Koffietijd’ met typisch Nederlandse antieke wandklokken bezoeken. Er wordt aandacht besteed aan het klassieke jaren zeventig-klokkenservies van Nutroma. Mocht je eigen klokkenservies niet compleet zijn, in de winkel bij het museum zijn alle serviesdelen in voorraad – en ook volledige vintage klokkenserviezen zijn verkrijgbaar. De tentoonstelling ‘Koffietijd’ loopt nog tot 1 oktober en is dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. Kaarten kosten € 11,00 (€ 5,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en t/m 3 jaar gratis). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.

Van 14 september t/m 25 oktober exposeert Fotoclub Zaanland in De Poelboerderij. Eén keer in de maand gaan de leden van de club met elkaar op pad om op zeer uiteenlopende locaties te fotograferen. De expositie heeft het thema ‘Natuur’ en is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezichtigen. Locatie: Veerdijk 106 in Wormer. 

Foto van Fotoclub Zaanland

Van 23 september t/m 5 november is de expositie ‘KUNST & KLEUR’ te bezichtigen bij Artzaanstad. Werk van o.a. Louise te Poele, Merette Uiterwaal, Charlotte Burgmans, Patricia Derks, Diederik Kraaijeveld, Ingrid Roos en Gertjan Scholte-Albers. Locatie: Grote Hulzen 11 , Zaandam (Hembrugterrein).

Van 7 oktober tot 9 december is de nieuwe UNKnowN expo met werk van van Sara van Vliet (1998), Cees Krijnen (1969) en Tim Wunderink (1991) te bezoeken. De tentoonstelling YOLO: The Transience of life is een reminder dat het leven kort en kostbaar is. Het is een oproep om je leven ten volle te leven en het meeste uit elk moment te halen. De galerie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18:00 uur. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 12 oktober t/m 14 januari 2024 zijn de werken van 4 Zaanse kunstenaars te zien in het kabinet van het Zaans Museum. De werken zijn van Kinga Wieczorek, Bert van Santen, Teppo Korte en Jaap Stellaart. De expositie maakt onderdeel uit van het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Meer informatie vind je op de website van het Zaans Museum. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Schommel van Kinga Wieczorek

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl