De Zaanse politiek en politie laten hun spierballen zien. De jongen die een man van zijn fiets sloeg, is gearresteerd.

Acht Zaandammers zijn aangehouden voor overtreding van het samenscholingsverbod, het niet tonen van een identiteitsbewijs,  belediging van een politieagent, wederspannigheid en het rijden zonder rijbewijs.

Daarnaast werd een negende aanhouding verricht: een 19-jarige Zaandammer – vlogger Ismail Ilgun:

“Hij is dinsdagochtend in zijn woning door de politie aangehouden voor opruiing. In zijn woning werd een doorzoeking gedaan en werden o.a. digitale gegevensdragers in beslag genomen. De Zaandammer is overgebracht ingesloten voor nader onderzoek.”

Opruiing. Wat is dat?

“Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag opruit, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.” (maximaal 74.000 euro)”

Twee keer eerder is er een veroordeling geweest voor opruiing via sociale media. Dat waren concrete oproepen om auto’s in brand te steken en “om te gaan relle.” De anti-moskee oproepen op Facebook werden ook bestraft, maar dat was geen opruiing.

Oproepen tot geweld

Opruiing is populair deze week, gister werd rapper Boef in Rotterdam aangehouden wegens hetzelfde vergrijp. Hij had zijn aanhangers opgeroepen te komen vechten in Tilburg.

Je moet dus echt oproepen tot geweld – en of Ismail dat doet is nog maar de vraag.

Hij legt vast hoe iemand van z’n fiets wordt gemept. Maar dat is dus wat media en journalisten doen: als er iets gebeurt zet je je camera aan. Het aantal live-verslagen van vechtpartijen en mishandelingen op YouTube is (helaas) indrukwekkend.

Hij filmt hoe inzittenden van een dure Audi een middelvinger uitsteken naar Juliëtte Rot en de journalist die haar interviewt. Onbeschoft en intimiderend. Maar roept hij op om dat te doen? (En bovendien, iedereen steek toch wel eens een middelvinger op.)

Hij laat zien hoe zijn ‘vrienden’ de politie zonder respect bejegenen – nogal eigenaardig voor iemand voor wie ‘respect‘ zo belangrijk is – maar het is niet op de camera te zien dat hij vraagt om dat te gaan doen.

Hij filmt verkeersovertredingen en vernielingen – maar roept hij op om dat te doen?

Camera

Het is natuurlijk de vraag of dat allemaal gebeurd zou zijn als hij er niet met zijn camera bovenop had gestaan. Dat is een vraag die je bij veel journalistieke producties kan stellen. Mensen gaan vreemde dingen doen als ze een camera zien.

Maar bloggers, vloggers en journalisten verantwoordelijk houden voor wat ze rapporteren en filmen, is op (of over) het randje.

Ismail roept enorm veel irritatie op. En zijn films (en zijn vrienden) maken wel degelijk een intimiderende indruk. Hij is een Erdogan-strijder die met zijn methode binnen 5 minuten in Istanbul gearresteerd zou zijn. Zijn optreden bij het interview van Juliëtte Rot door RTVNH was ronduit onbeschoft. Hij vindt het normaal om te vragen om niet gefilmd te worden maar doet zelf het omgekeerde. Hij jammert over het “negatieve beeld” maar doet zelf niks anders.

De vrijheid van meningsuiting is ook de vrijheid van anderen. Het is ook de vrijheid om dingen te zeggen die tegen je eigen opvattingen ingaan, de vrijheid dingen te laten zien die je liever niet zou zien en waar je het niet mee eens bent. Ook voor Ismail.

Als de politie de overlast wil aanpakken moeten ze dat doen. En niet degene oppakken die dat filmt.