Merel Kan: Tuig

Mark Rutte had het moeilijk in september 2016. De Zaanse vlogger uit Poelenburg was onder zijn huid gaan zitten en hij had zich al er twee dagen ‘kapot aan zitten ergeren’.

Nederland ging, met Mark voorop, gebukt onder dit ‘tuig van de richel’, zo meldde hij drie keer in een persconferentie van een minuut.

Niet gehinderd door enige kennis van de situatie, de achtergrond of de totale inhoud van de vlogs – kwam de spierballentaal keurig uit zijn campagnevoerende strot, omdat hij wist dat het hem stemmen zou opleveren in de komende verkiezingen.

Zaanse vaandeldragers als Barbara Visser en Gerard Ram retweeten de uitspraken willig en versterkten ze waar mogelijk. ‘Tuig!’ riep Bar, ‘Van de richel!’, roeptoeterde Ram.

De afgelopen dagen heb ik me kapot zitten ergeren tijdens het debat rond memogate. Dat het om eenkommaviermiljard euro, 1.400.000.000 (iets met 9 nullen, en per huishouden is dat ook schrikken), gaat maakt me niet uit, dat bedrag is toch niet te bevatten. Maar de aanblik van de aalgladde minister-president van Nederland, die zich met woordspelletjes, leugens, gedraai en trucjes, van serieuze vragen los glibbert, maakt me moedeloos. Tuig is het. Van het soort dat meer schade aan kan richten dan welke puber met een camera dan ook.

Als tegengif heb ik vannacht alle vlogs van Ismail nog eens zitten bekijken. Het was een verademing.

De foto boven is gemaakt door Arenda Oomen, hij komt van de Rijksoverheid. 

Deel dit artikel:

20 reacties

 • Ron Bouw

  Ben blij dat je het eindelijk een keertje door hebt, heeft wel heel lang geduurd!

  Maar je zal mijn reactie wel weer schrappen 🙁

 • Yvonne Valk

  Als ik dit lees gaat het ons nog veel en veel meer kosten. Maar……blijven lachen maar 🙁

  https://www.ftm.nl/artikelen/ruttes-historische-race-naar-de-bodem?share=1

 • joop tralala

  List, bedrog en oortjes laten hangen naar multinationals kan de VVD (Vereniging Van Dieven) wel eens duur komen te staan. Er was ook nog een belofte over koopkracht voor lage inkomens, zij die daarvoor in aanmerking zouden komen zijn inmiddels ook van een heel koude kermis thuisgekomen. Lijkt mij dat ook de coalitiepartijen met voorop CDA en D66 zich zwaar in de zak laten sch..ten.

 • Jan Schoen

  Ook ik heb mij kapot geërgerd aan de onoprechtheid en schijnheiligheid van Rutte. Echt een rolmodel om vertrouwen in de politiek te houden. Zo heb ik mij eveneens geërgerd aan zijn Zaanse VVD partijgenoot Ram die raaskalde dat het Cultuurcluster er moet komen en als alle cultuurinstellingen er eenmaal inzitten dat die dan hun eigen broek, zonder subsidie, maar moeten ophouden. Het is droevig en treurig. Als het aan de VVD ligt leven we niet meer in een democratie maar in een economie.

 • JN

  Ik erger mij het meest aan de mensen die willens en wetens op zo’n partij blijven stemmen.

 • Egbert Visser

  Ondanks alle negatieve berichten over de VVD de afgelopen paar jaar is de partij nog steeds de grootste van Nederland en memogate zal daar weinig aan veranderen. Als we eerdaags de nieuwste peilingen onder ogen krijgen dan zal de VVD één of twee zetels verliezen om deze weer terug te krijgen als de storm weer is geluwd, dit omdat de verhoudingen tussen links en rechts in Nederland al jaren ongeveer hetzelfde zijn. Een VVD stemmer zal niet snel overstappen naar D`66, SP of GroenLinks maar ook niet naar de PVV of Forum voor Democratie

  • JK

   Dat klopt helemaal Egbert. Vanuit de linkse hoek is demoniseren van de VVD nu eenmaal een soort hobby. Het gaat onder Rutte en de VVD steeds beter met de economie. Er zijn ook nog veel verbeterpunten. Misschien kunnen we de tijd in de kamer beter besteden aan verbeteren van de zorg, onderwijs etc. ipv 9 uur lang naar een toneelstuk uit linkse hoek luisteren, over memo’s waarbij constant dezelfde vraag wordt gesteld, met als enig doel de VVD of Rutte in persoon te doen vallen. Lekker schreeuwen aan de zijlijn zonder ooit in een coalitie te stappen of enige constructieve bijdrage te leveren.

   • Harm Jan Egberts

    Helemaal met je eens JK. De schreeuwers beweren wel te weten wat onder ‘het volk’ leeft, maar hebben niet door dat het toneelstukje van geveinsde verontwaardiging door weinigen wordt begrepen.

   • Peter Blokker

    Het gaat inderdaad goed met de economie, het is alleen jammer dat een select groepje daarvan profiteert want de mensen met de laagste inkomens betalen dat, die merken niets van een verbetering, die gaan er alleen maar op achteruit om een select groepje rechtse rakkers tevreden te houden, want dat er vooral ouderen en bijstandtrekkers zijn die ondanks de verbeterde economie nog bijna niet rond kunnen komen interesseert ze niet zij hoeven tenslotte niet naar de voedselbank, nee heren en dames van de VVD het gaat pas goed met de economie in Nederland als IEDEREEN daar van profiteert en niet een stelletje VVDers die alleen maar aan hun eigen denken, jullie hebben het van de week weer kunnen zien de VVD bestaat alleen maar uit liegers en bedriegers en de laagst betaalde zijn de lul, sorry maar het is niet anders, ik spreek uit ervaring.

    • Harm Jan Egberts

     Het is wereldvreemd te denken dat er ooit een partij zal zijn die het IEDEREEN naar de zin kan maken. Ten tweede ken ik mensen die VVD stemmen en het echt niet breed hebben. Zij leggen niet de schuld van hun situatie bij de politiek.

 • Met 21,2 % van de stemmen (2017) weet de VVD hoogstens wat er in dit groepje hogere inkomens leeft.
  En da’s tock ook alweer ruim 5% minder dan bij de verkiezingen in 2012. En wat betreft belangrijkere zaken… met 1,2 miljard aan met name buitenlandse aandeelhouders weggeven dividendbelasting hadden we inderdaad een mooi debat kunnen voeren over hoe we dit geld over zorg en onderwijs hadden verdeeld.

  • JK

   Menno, precies de te verwachten reactie. Niet kijken naar dat wat positief is, maar benoemen dat er 5% minder is. Niet gewoon nog steeds de grootste, nee, kleiner geworden. Ik noem dat dus demoniseren. Met een hele kamer vol discussiëren over een memo? Luisteren naar iemand die voet bij stuk houdt? Er worden op meerdere onderdelen beslissingen genomen. Ook ik wil meer geld naar vooral zorg, maar ook andere zaken. Betekent niet meteen dat dit een op een met de dividendbelasting moet worden verrekend. Er wordt ook 435 miljoen (structureel) extra per jaar uitgetrokken voor verpleeghuiszorg!

   • Peter Blokker

    en dit is zojuist bekend geworden over de leugen partij
    Bewijs van Wiebes in dividendmemo ‘deugt niet’
    Het bewijs waarmee toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes in de formatie de afschaffing van de dividendbelasting bepleitte, deugt niet. Die conclusie trekt RTL Z. Er zouden meerdere onjuiste en misleidende beweringen zijn gedaan.

    Politieke redactie 27-04-18, 18:11
    43
    Dit is de volgende aanwijzing dat het besluit is genomen op onjuiste gronden

    RTLZ
    Volgens de zakelijke zender van RTL schreef Wiebes een omstreden partijmemo voor de VVD, waarin de claims worden gedaan. ,,Dit is de volgende aanwijzing dat het besluit de dividendbelasting af te schaffen is genomen op onjuiste gronden.”

    In de memo noemt Wiebes bedrijven die zouden overwegen hun hoofdkantoor te verplaatsen uit Nederland, maar volgens RTL Z klopt de argumentatie van de bewindsman niet. Zo zou Wiebes ten onrechte de conclusie trekken dat farmaceut Mylan wegens de dividendbelasting haar hoofdkantoor niet in Nederland plaatste. ,,Sterker nog, het beschrijft hoe Mylan een complexe juridische truc uithaalt om een Nederlandse NV te worden”.

    Ook claims van Wiebes over onder meer chemiereus LyondellBasell en Fiat Chrysler kloppen niet, zegt RTL Z.

   • JK, ik reageer op de suggestie dat anderen dan de VVD niet zouden weten wat er onder hun achterban leeft, en geef aan dat dat ook een aanzienlijk deel van de stemmers is. Dat is geen schreeuwen, dat zijn gewoon simpele feiten, Bijna 80 % van de stemmers worden niet vertegenwoordigd door de grootste partij. Dat is geen demoniseren, dat heet relativeren. Met het simpelweg toegeven van een fout waren het geen 9 uur debat geworden, met direct open kaart spelen was al die tijd die het gekost heeft niet nodig geweest. Maar dat is schijnbaar teveel gevraagd. De peilingen waarin het vertrouwen in de premier verder daalt is niet aan de oppositie te danken, maar aan het handelen van het kabinet. En dat is schadelijk voor het hele politieke landschap. De kamer heeft een controlerende taak en het gaat hier over een beslissing met een flinke impact en over vertrouwen. De behoefte om straks elke scheet onder de lompe te leggen is daar de reactie van het kabinet en alleen maar groter geworden en daar schieten we helemaal niks mee op. En een half miljard voor de verpleeghuiszorg? Ik zeg direct : doen!

    • Te snel typen gaat niet goed. “De behoefte om straks elke scheet onder de loep te leggen is door de reactie van het kabinet alleen maar groter geworden”

    • JK

     De kamer heeft een controlerende taak. Of, lezen jullie, de kamer heeft tot taak, als ze de verkiezingen niet gewonnen hebben zoals de VVD, op elke slak zout te leggen. Vervolgens; en dat vind ik het ergste: als Rutte dus niet toegeeft, noemt de oppositie dat liegen. Terwijl de enige persoon die dat kan bevestigen Rutte zelf is………

     • joop tralala

      Het zou Rutte sieren eens een keer open kaart te spelen en zich niet steeds te verstoppen achter smoesjes. Inmiddels is ook alweer bekend geworden dat er ddor de heer Wiebes (VVD) meerdere onjuiste en misleidende beweringen zijn gedaan m.b.t. dividend memo. Hoop toch dat die 20% VVD (Vereniging Van Dieven) kiezers stoppen met automatisch het vakje rood te kleuren maar eerst eens even gaat nadenken. Moeten we straks rekening houden met Amerikaanse toestanden, bedrijven die de VVD financieel gaan steunen (Shell, Unilever enz. enz.)

 • A. Harmens

  Natuurlijk heeft Rutte niet de waarheid verteld over die memo, maar de vergelijking met “vlogger” Ismail snap ik niet. Een rehabilitatie en de bijbehorende goedpraterij van laatstgenoemde, “strijder van Erdogan”, en zijn gedrag, vind ik veel te ver gaan.

 • paul

  De Orkaan doet weer een stapje om een linkse Geenstijl te worden. Het is dan geen lokale nieuwssite meer maar een politiek blog.

  Wat we ook van Rutte mogen vinden (het is niet mijn vriend), hij hoort principieel niet op een lokale nieuwssite thuis, tenzij hij in de Zaanstreek koffie is komen drinken.

  Overigens kan ik Merel Kan haar frustratie wel goed begrijpen.

  • Merel Kan

   Hoi Paul, boven dit stuk staat mijn naam en zelfs mijn foto. Het staat gerubriceerd onder ‘column’.
   Heel misschien geeft je dat een aanwijzing… (en wat in mijn column wel of niet thuishoort – en btw ook op deze site- maak ik zelf lekker uit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *