Zaanstad hield verhuizing MediaMarkt tegen ‘om centrum te versterken’

Zaanstad vindt het ‘erg jammer dat de MediaMarkt vertrekt uit Zaandam’. MediaMarkt zelf wilde wel in Zaandam blijven, maar dan in een nieuwe vestiging op bedrijventerrein Zuiderhout.

Dat was onmogelijk volgens de gemeente, omdat zoiets in strijd was met de Detailhandelsvisie die door de gemeenteraad is vastgesteld.

Tussen Zaanstad en MediaMarkt zijn gesprekken geweest “maar die hebben niet tot het gewenste resultaat geleid.” De woordvoerder van wethouder Hans Krieger (VVD) zegt dat Zaanstad in het overleg met MediaMarkt vastgehouden heeft aan de onmogelijkheid om naar Zuiderhout te verhuizen “juist om te voorkomen dat er winkels vanuit het stadshart verdwijnen.”

Het resultaat is nu dus dat die winkels toch verdwijnen. De elektronica-gigant sluit in mei de winkel aan de Hermitage in Zaandam. Ook BCC en twee schoenenzaken hebben aangekondigd te sluiten. Zuiderhout was onmogelijk aldus de woordvoerder van Krieger:

“De lijn om terughoudend te zijn met brancheverruiming op perifere locaties wordt gesteund door de regio en provinciaal. Maar uiteraard was dit geen makkelijke afweging. Het is een zeer lastig dilemma: de korte termijn afweging ‘behoud Mediamarkt’ ten opzichte van het belang op de lange termijn om juist het centrum te versterken.”

Detailhandelsvisie

In september 2018 zei MediaMarkt naar Zuiderhout te willen, maar daar stuitte op de Detailhandelsvisie. Wethouder Gerard Ram schreef in november 2018 aan de raad: “dat we de mogelijkheden bekijken hoe we Mediamarkt kunnen behouden voor de stad. Er ligt vanuit Mediamarkt een duidelijke wens om in Zaanstad te blijven, alleen dan wel met een voorwaarde; dat zij zich mogen vestigen op Zuiderhout-Noord.” In maart 2019 schreef Ram dat MediaMarkt nog steeds de markt aan het verkennen was.

Wat staat er in de Detailhandelsvisie:

“Op het herontwikkelingsdeel van Zuiderhout-Noord worden met het beleidskader voor grootschalige detailhandel enkele grootschalige winkels toegestaan, waaraan een minimum van 1.500 m2 wvo is verbonden. De branches: mode & luxe, warenhuizen, elektronica, food & dagelijkse goederen worden uitgesloten.”

Dat ‘elektronica’ werd MediaMarkt dus fataal. Voor het gebied werd eerder vastgesteld dat woonwarenhuis IKEA daar wel mocht. Ooit zat elektronicawinkel IT’s overigens ook in Zuiderhout.

De detailhandelsvisie heeft in de afgelopen jaren diverse malen onder vuur gelegen, grootwinkelbedrijven als Lidl, AH en Deka voerden een juridische strijd, terwijl Aldi en AH de visie eenvoudig negeerden. Juridisch is zo’n vestigingsbeleid in Nederland waarschijnliijk lastig houdbaar.

Corona

Zaanstad ziet ook online shoppen en de coronacrisis als oorzaak, en wil daarom ‘compactere winkelgebieden’:

“De coronacrisis heeft het online winkelen nog een extra boost gegeven. Daarom wil de gemeente komen tot kleinere compactere winkelgebieden. Kwaliteit boven kwantiteit. Het zal ook betekenen dat stadskernen een meer gemengd karakter krijgen.

Niet alleen meer winkelen maar ook horeca, kantoortjes en wonen. In onze ogen zijn deze plekken, juist vanwege deze mix, toekomstbestendig. Het gaat dus meer om verblijfsgebieden dan winkelgebieden. Hierbij helpt goede bereikbaarheid, bijvoorbeeld de aanwezigheid van een treinstation.”

Deel dit artikel:

24 reacties

 • D Eijer

  En wat heeft Zaanstad nu bereikt met haar Detailhandelsvisie? Dat alles vertrekt…. Ambtelijke arrogantie vind ik het…en dienen ze hiermee hun inwoners? nee… alleen maar hun eigen ego.

  • De Orkaan

   De Detailhandelsvisie is onder verantwoordelijkheid van wethouder Dennis Straat (VVD) opgesteld naar de raad gestuurd die dat dus heeft gesteund. De verantwoordelijkheid ligt dus bij de gemeenteraad zelf, niet bij ambtenaren. De vorige wethouder (Gerard Ram, VVD) heeft gemeld dat MediaMarkt naar Zuiderhout wilde verhuizen en dat dat niet kon, de huidige wethouder (Krieger, VVD) heeft dat nogmaals tegenover De Orkaan bevestigd.

   • René Ferreira

    Wat een idiotie; bedankt VVD en raad voor het om zeep helpen van aanbod en werkgelegenheid. Jullie moeten je kapot schamen. Visie is bovendien in strijd met vrijheid van vestiging en vrij verkeer van diensten. En wat gebeurt er intussen op Zuiderhout?! NIETS om vrolijk van te worden!!!

    • Hoe star kan je zijn.
     Vasthouden aan regeltjes en oppervlakte.
     Corona als smoes gebruiken.
     Draai het eens om.
     Juíst na de coronaversoepelingen óók hierin versoepelen.
     Werkgelegenheid, meer mensen van ” buiten ” naar Zaanstad trekken komt óók de middenstand ten goede, Zaanstad wordt weer meer op de kaart gezet daardoor.
     Bij Wastora destijds kwamen de mensen van heinde en ver.
     Óók voor later Mediamarkt.
     De gemeenteraad, als díe de beslissende stem heeft, is narrowminded.
     Moeilijk hoor, verder kijken.
     Gemiste kans weer, Zaanstad groter maken, weer op de kaart zetten.
     Juíst na Corona.

 • Jaap Meeuwsen

  Kwaliteit boven kwantiteit…wat een onnozel geneuzel zeg.
  Zal gezellig worden in Zaandam als binnenkort alles weer opengaat.
  Wat een visie.
  En gelijk ook nog maar even corona de schuld geven, lekker makkelijk weer.
  Natuurlijk wordt er steeds meer online gekocht maar ik begrijp toch dat de Mediamarkt niet weg wilde, tenminste niet om die reden.

  • Ton Lameijer

   Helemaal mee eens. Hoe wil Zaanstad dit realiseren, meer kleinere, kwaliteits winkels in het centrum.? Hebben ze wel eens naar de huren gekeken die niet of nauwelijks zijn op te brengen? Steeds vaker vraag ik me af waar ambtenaren toch vandaan komen? Worden ze soms in de Efteling geboren?

   • Mathieu Jonker

    Precies hoe ik er over denk, ze hebben geen idee wat kosten zijn. Straks heb je alleen nog koffie zaakjes en take a way tokos die straks de Giga huren moeten gaan opbrengen in het centrum gebied, gaat hem niet worden frees ik, of mischien toch met subsidie.

 • André van Beveren

  Jammer voor de inspanningen om het Centrum aantrekkelijk voor het winkelend publiek te krijgen. Maar ja, de huren van de panden liegen er ook niet om. Hartje Zaandam is absoluut geen Top-1 A locatie maar de huren doen dat wel vermoeden. Want die hoge huren zijn vaak de reden voor vertrek, en als Mediamarkt aangegeven heeft te willen verhuizen is het natuurlijk vreemd dat de gemeente Zaanstad daar geen medewerking aan verleend. Als ze eenmaal zijn vertrokken ben je ze ook kwijt. Jan Publiek heeft meestal geen idee hoeveel geld eerst verdiend moet worden om dan pas alleen maar de huur te kunnen betalen. Bedragen van 5000 euro elke maand weer komen vaker voor.

 • Dirk bruins

  Dit is al zo oud, de huren zijn gewoon niet te betalen, maar bij de gemeente zaanstad luisteren ze niet toen niet en nu niet, arrogantie van de macht

  • Merijn Dijkman

   Wie stelt de huurprijs vast? De eigenaar toch?

   • J.h.glas

    Niet de ambtenaren maar onze gekozen volksvertegenwoordigers houden vast aan het vestigingsbeleid. Het centrum van Zaandam is voor minder validen slecht te bereiken, zeker met de hoge parkeer kosten. Makkelijker is de boodschappen in Amsterdam – Noord te halen. Daar is parkeren goedkoper en er zijn veel meer winkels.

 • Dirk Jonker

  De gemeente heeft dus zwaar gefaald. Er is nu dus geen enkele electronica zaak meer in Zaanstad. Het centrum van Zaandam verarmt nu niet alleen maar ook de hele Zaanstreek qua winkelaanbod. Voor de jongere bewoners maakt het niet uit want die bestellen hun spullen toch via internet. Voor de ouderen die niet zo handig zijn met internet is het een kleine ramp. Die zijn nu afhankelijk van familie of kennissen om een tv of wasmachine te kopen.

 • Bert Versteeg

  Van “beter een half ei dan een lege dop” heeft de gemeente Zaanstad nog nooit gehoord.
  Was Mediamarkt naar Zuiderhout verhuisd dan was er tenminste nog een winkel waar je huishoudelijke apparaten en elektronica kan kopen.
  Het blijft een vreemde visie van de gemeente want waarom wel een paar beddenwinkels,een tuincentrum,woonwinkels,meubelzaken, een kampeerwinkel etc en geen Mediamarkt?
  De gemeente dupeert nu haar eigen inwoners alleen maar door hun poot stijf te houden want die moeten nu naar Amsterdam Noord, Amsterdam Zuidoost of Hoorn.
  Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal want dit besluit van de gemeente is ook nadelig voor andere winkels op de Gedempte Gracht want hoewel ik de Mediamarkt geen fijne winkel vind is het wel een publiekstrekker.
  Als ik een nieuwe televisie, wasmachine of stofzuiger wil kopen dan wil ik eerst zien wat ik koop en niet zomaar kopen vanaf een plaatje op internet.

 • Loek Korff

  Jammer dat Zaandam zo koppig is met haar beleid. Maar voor Mediamarkt liefhebbers: bij het Centraal Station en in Zuidoost zijn er ook nog! Misschien wil de Zaanse politiek wel, dat we steeds meer naar Amsterdam gaan of online gaan shoppen.Komen er meer winkelpanden vrij en kan men er woningen bouwen.

 • p.hoogkamer

  Wat een gemopper … Geen witgoedwinkel meer..
  Er zit een mooie witgoedzaak. een Familie bedrijf al jaren… in wormerveer. Renaud aan de wandelweg te Wormerveer… evn verder kijken dan Zaandam . hup op de fiets. de bus kan ook stopt voor de deur. en het fysieke kiezen kan beginnen.
  van

  • Dirk Jonker

   Maar wel onbegrijpelijk dat een gemeente van meer dan 150.000 inwoners straks niet eens een fatsoenlijk electronica zaak (dat is meer dan alleen witgoed) van formaat meer heeft. Dit is de gemeente zeer aan te rekenen. De diversiteit qua winkelaanbod, die toch al beperkt is tegenwoordig, wordt nu wel heel erg schraal.

   • p.hoogkamer

    Door als consument niet te blijven kopen bij de kleine en dorpse ondernemers is er nu een schraal bestand, euuh niet volgens mij hoor, en kan het grote zeuren beginnen. DE consument is de reden van het schrale bestand. voor een duppie op de eerste rij. en je laten advieseren door jongeren die voor een heel karig uurloon bij deze internationalewinkelketens werken. Hoera de Mediamarkt vertrekt er komt iets leuks voor terug kijk over de Zaandamse grens en trek de dorpen in.

    • Rudolf Jacobs

     TOP reactie👍👍👍

    • Bert Versteeg

     Ja, inderdaad hoera de Mediamarkt vertrekt maar het probleem is dat ze de consument meenemen.
     In Amsterdam Noord is een fantastisch winkelcentrum met een diversiteit aan winkels en waar je goed kunt parkeren.
     Zaanstad jaagt de consument weg uit de stad met hun anti auto- en fietsbeleid.
     Maar misschien kan de BCC overgehaald worden het daar te proberen?
     Het is inderdaad van de zotte dat er in een stad van 150000 inwoners geen elektronica zaak meer is.

 • Ger Docter

  Vijf jaar geen belasting afgedragen aan gemeente Zaanstad.

 • Richard Brouwer

  Ik denk dat deze houding onhoudbaar is dit soort zaken heeft veel meer baat op een “soort” industrieterrein te zitten.
  Ik denk dat de detailhandelsvisie ook mogelijk iets te maken heeft met parkeer inkomsten die mis worden gelopen. Ze kunnen beter het winkelgebied verkleinen om het kwalitatief beter te maken.

  Probleem is natuurlijk voor deze zaken ook de online concurrentie.

  • Aidan Go

   Mee eens, de wethouder is voor behoud van Q park, met de bijbehorende onzinnige prijzen.
   Ik ga wel naar Noord voor 1,20 per 3 uur.

   Ik snap niet niet dat ze niet beter op zuiderhoud mogen blijven. Alles is daar gerelateerd aan wonen. Waarom dan geen witgoed. Het is beter om de druk op de binnenstad te verlichten. En zuiderhout is al druk bezocht en gratis parkeren. Elk andere stad doet dat.
   Het beleid van Zaanstad is echt niet meer van deze tijd. Met de expansie van het aantal bewoners is dit wat ze doen met voorzieningen. Wat een wanvertoning.

 • Peter van den Berg

  Ja ze kunnen alles voor hun zelf regelen,ze zouden die regels voor hun zelf moeten opstellen en gebruiken,want hier zie je maar weer dat geen slimme lui zijn ze laten liever zulke bedrijven vertrekken.Dan kunnen ze straks de gemeente belasting weer omhoog doen bv. Al deze slimme handels wijze worden op de burger afgewenteld.

 • J.bakker

  Het verleden heeft aangetoond dat de gemeente Zaanstad enkel en alleen aan zichzelf dacht en denkt jaren en jaren zijn ze al anti recreatie, zwembaden moesten sluiten en een armetierig zwembadje in Zaandijk kregen we er voor terug, sportverenigingen moesten fuseren ivm woningbouw (€450.000+)??? Een oer en oer lelijk centrum in Zaandam en nu lopen grote winkelketens ook de Zaanstreek uit. Dank u gemeente zaanstad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *