Mediamarkt – ik ben toch niet gek – vertrekt uit Zaandam. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat de winkel aan de Hermitage in mei 2021 dicht gaat.

Volgens de woordvoerder is er “van alles geprobeerd” om in Zaandam te blijven, en daar naar een andere locatie te verhuizen, maar ondanks overleg met diverse partijen is dat “vooralsnog niet gelukt”.

In 2014 schreven we voor het eerst over de komst van het bedrijf. Er was een artist impression met een lelijke Mediamarktbrug gemaakt, eerst heette de winkel overigens Saturn (onder een filmische impressie van dat gebied).

In september 2018 gaf de winkel aan te willen verhuizen naar Zuiderhout-Noord, in het gebied waar IKEA had moeten komen. De Detailhandelsvisie 2015-2025 sloot daar echter elektronica en ‘grootschalige detailhandel’ uit. Op zichzelf was dat geen echt probleem, die Visie ontbeert juridische basis en wordt in Zaanstad overal met voeten getreden (en IKEA had voor dat gebied zelfs al een ontheffing gekregen). Wethouder Gerard Ram schreef begin november 2018 een brief aan de raad:

“Het bericht en de eerdere gesprekken hebben ervoor gezorgd dat we als gemeente de mogelijkheden bekijken hoe we Mediamarkt (en daarmee de werkgelegenheid en de breedte van het winkelaanbod) kunnen behouden voor de stad. Er ligt vanuit Mediamarkt een duidelijke wens om in Zaanstad te blijven, alleen dan wel met een voorwaarde; dat zij zich mogen vestigen op Zuiderhout-Noord.”

In maart 2019 schrijft de wethouder dat Mediamarkt nog steeds de markt aan het verkennen is, “Zodra zij concrete locaties op het oog hebben treden ze weer met de gemeente in gesprek.” De verhuizing begin 2019 was inmiddels van de baan.

Dat verkenning van Mediamarkt heeft dus niet tot resultaat geleid.

Lees ook: