Mediamarkt Zaandam sluit volgende maand

Mediamarkt – ik ben toch niet gek – vertrekt uit Zaandam. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat de winkel aan de Hermitage in mei 2021 dicht gaat.

Volgens de woordvoerder is er “van alles geprobeerd” om in Zaandam te blijven, en daar naar een andere locatie te verhuizen, maar ondanks overleg met diverse partijen is dat “vooralsnog niet gelukt”.

In 2014 schreven we voor het eerst over de komst van het bedrijf. Er was een artist impression met een lelijke Mediamarktbrug gemaakt, eerst heette de winkel overigens Saturn (onder een filmische impressie van dat gebied).

In september 2018 gaf de winkel aan te willen verhuizen naar Zuiderhout-Noord, in het gebied waar IKEA had moeten komen. De Detailhandelsvisie 2015-2025 sloot daar echter elektronica en ‘grootschalige detailhandel’ uit. Op zichzelf was dat geen echt probleem, die Visie ontbeert juridische basis en wordt in Zaanstad overal met voeten getreden (en IKEA had voor dat gebied zelfs al een ontheffing gekregen). Wethouder Gerard Ram schreef begin november 2018 een brief aan de raad:

“Het bericht en de eerdere gesprekken hebben ervoor gezorgd dat we als gemeente de mogelijkheden bekijken hoe we Mediamarkt (en daarmee de werkgelegenheid en de breedte van het winkelaanbod) kunnen behouden voor de stad. Er ligt vanuit Mediamarkt een duidelijke wens om in Zaanstad te blijven, alleen dan wel met een voorwaarde; dat zij zich mogen vestigen op Zuiderhout-Noord.”

In maart 2019 schrijft de wethouder dat Mediamarkt nog steeds de markt aan het verkennen is, “Zodra zij concrete locaties op het oog hebben treden ze weer met de gemeente in gesprek.” De verhuizing begin 2019 was inmiddels van de baan.

Dat verkenning van Mediamarkt heeft dus niet tot resultaat geleid.

Lees ook:

Deel dit artikel:

30 reacties

 • Sjoerd Klarenbeek

  Poppodium / repetitieruimte van maken 🙂

 • Bert Versteeg

  Voor het Zaandamse winkelgebied is het jammer dat Mediamarkt weg gaat maar verder heb ik er niets mee.
  Ik vind het een ongezellige winkel waar je slecht wordt geholpen door ondeskundig personeel, de BCC is in dat opzicht een veel betere winkel maar dat is mijn persoonlijke mening.

  Maar nu deze grote ruimte vrij komt kunnen ze er wel een 2e Zaanse vaccinatielocatie van maken, lekker centraal gelegen.

  • Ben ik met je eens, ga ook liever naar bcc veel beter geholpen en vaak nog goedkoper ook!

  • Jolanda Kroon

   Tweede locatie voor vaccinatie gaat het echt niet worden. Veel te weinig vaccins in Waterland. In de Koog wordt straks alleen Pfizer geprikt begreep ik van de GGD

  • Yolanda Kemper

   Ik heb gehoord dat BCC ook Zaandam gaat verlaten. Dat Dirk van der Broek zijn winkel op de begaande grond wil gaan settelen. Omdat het nu soms als er een storing met de roltrap of lift de winkel moeilijk te bereiken is voor mindervalide mensen. Dus afwachten of dit gaat gebeuren.

  • Maurice tijms

   Mediamarkt moet blijven ik vind leuke winkel gaan toen soms op zaterdag middag naar meidamarkt op zondag middag

 • Caroline Boone

  Omkatten tot jongerenwoningen!

 • R. de Vries

  Fysieke winkels hebben hun langste tijd gehad.
  Ik kom vrijwel nooit in Zaandam, alleen als ik naar het gemeentehuis moet.
  Het centrum is druk, lelijk en slecht ingericht. Parkeren is duur, als er al plek is want de garage staat vol met auto’s van de gemeenteambtenaren.
  Waarom zou je naar een fysieke winkel gaan als je alles thuis kunt bekijken, vergelijken en bestellen? Ik ben toch niet gek?!

  • Coert Slegers

   Je kan dus thuis niet alles vergelijken. Je kan niet het beeld van 2 verschillende televisies in je online winkel zien. Je kan niet het geluid van soundbars horen op een website. Fysieke winkels hebben dus zeker wel bestaansrecht.

   • Anne Vrieze

    BCC gaat dus ook weg. Er blijft niets meer over en het wordt overal erg ongezellig want er zullen nog meer winkels en ook restaurants omvallen.

 • P.Hoogkamer

  Hoera. Nu de Primarkt nog !! Kan alles omgebouwd worden naar betaalbare jongeren en starterswoningen

 • C. Barry

  Zaanstad…topvan de randstad!….,niet dus en zal het ook nooit worden.
  Jammer dat Mediamarkt weggaat. Niet echt een fan maar er blijft zo wel erg wei of keus over. Expert in Wormerveer is ook al weg. En nee, niet alles kun je online kopen…straks kom ik helemaal niet meer in Zaandam, zoals iemand al schreef, het is lelijk, parkeren is duur etc

 • M. Langereis

  Jongeren woningen zijn zeer nodig.

 • Yvette gheribi

  Jammer voor de werk gelegenheid zelf heb ik niet veel met deze winkel maar het is wel sneu voor de mensen die er werken

 • D Eijer

  Jammer een verarming van het winkelbestand in het centrum.

  Ik ben bang dat er, mede door corona, meer zullen volgen. Er woningen van willen maken is begrijpelijk maar trekt natuurlijk geen publiek en dat zal het vertrek van nog meer winkels alleen maar versnellen.

  In Zaanstad alleen maar wonen zonder werkgelegenheid heeft geen toekomst volgens mij. Er zijn veel mooiere plaatsen in Nederland zonder werkgelegenheid… 🙂

 • Frank Peter

  Jammer voor de economie en het personeel maar het was een erg dure zaak op de aanbiedingen na… Was wel erg handig om heen te gaan om iets te bekijken voor het online ergens anders goedkoper te kopen, dat dan weer wel…

 • T van Heeswijk

  Allemaal een dure auto onder onze reet maar wel voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

 • Zaandam Centrum terug geven aan locale middenstand. Gewoon kleine bedrijven en geen multinationals.
  Als ik toch al in de auto moet stappen en betaald parkeren voorgeschoteld krijg dan kies ik liever Alkmaar Haarlem of als even snel moet… Amsterdam Noord.

 • J. Muller

  Zaanstad heeft het niet zo op detailhandel. Gedempte gracht moest vernieuwd worden om het winkelend publiek in de Zaanstad te houden en wilde concurreren met Amsterdam. Is dus niet gelukt.

 • O. Elema

  De leegloop van winkels in Zaandam heeft zijn intreden gedaan. Jammer voor de Zaandammers maar uitstekend voor de omliggende steden die nog wel een elektronicawinkel hebben. Ben bang dat door de corona nog veel winkels zullen volgen. En laten we eerlijk zijn, het internet is ook niet alles. Zijn de gegeven reviews wel echt of niet. Ik heb zo mijn twijfels. Maar wellicht komt dat omdat ik de producten die ik wil kopen wil kunnen zien, aanraken en het persoonlijke contact met de verkoper. Of ben ik nu ouderwets? En hoe zit met de gemeente? Kan deze niets iets betekenen? Of is het alleen marktwerking?

 • André van Beveren

  Centrum Zaandam kan heel leuk zijn, maar de grote filiaalbedrijven maken het zo moeilijk voor winkelend publiek. Zou er nou nooit bij de gemeente iemand zijn die zich afvraagt waarom het centrum steeds weer mislukt? Bij de laatste herstructurering was er goed hoop. Maar als de projectontwikkelaars torenhoge huurtarieven vragen jaag je de kleine middenstand weg. En de grote bedrijven ontwikkelen te weinig omzet, dus ligt er een schone taak voor de Centrum Manager hier een goede balans in te vinden. Of is die ook al niet berekend op zijn taak?

 • Ger Docter

  Media Markt vijf jaar lang belasting voordeel gehad van gem. Zaanstad. En zo moet er nog een groot winkel keten voordeel krijgen .Schandalig.

 • G. Koekkoek

  Vraag is wat nu de achterliggende reden is? Toch te hoge huren die door / voor vastgoed worden gevraagd? Men wil wel in het vrije veld blijkbaar zitten, waar dan op eigen kosten gebouwd kan worden. Dus wordt het meer verdosing in de weinige vrije ruimten Zo komt Hoogtij wel vol. Meer vragen dan echte antwoorden op de keuzes die worden gemaakt.

 • Martin plet

  De Zaankanter wil altijd voor een dubbeltje op de voorste rij zitten. Electronica in de Zaanstreek is onhaalbaar, er valt gewoonweg met de consument in de Zaanstreek geen geld te verdienen in deze branche. Heb jaren in zaandam gewerkt in een winkel, echt vreselijk. En nu moeten ze verder rijden of online bestellen. Eigen schuld…

  Overigens is het een keuze van de retailers zelf on weg te gaan uit Zaandam, BCC opent en verhuisd winkels regelmatig naar andere locaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *