Ook BCC verlaat Zaandam (na 24 jaar)

Het nieuws dat Mediamarkt uit Zaandam verlaat deed vanmorgen een hoop stof opwaaien. De berichten over het faillissement van D-reizen en het vertrek van Footlocker en The Athlete’s Foot uit het Zaanse centrum maakten het er niet beter op, en nu moeten we ook nog melden dat het doekt valt voor BCC Zaandam. 

Half mei zal, na 24 jaar, de ‘electronicaheld met oplossingen die het leven thuis leuker, makkelijker en slimmer maken’ sluiten in Zaandam.

Een aderlating voor winkelcentrum Westzijde, maar een nieuw contract voor 5 of voor 10 jaar zag het moederbedrijf niet zitten, vertelt de woordvoerder aan De Orkaan:

‘Wij zagen geen perspectief voor dit filiaal. Gelukkig hebben we voor alle medewerkers een nieuwe plek kunnen vinden.’ 

De timing van het vertrek gelijk met concurrent Mediamarkt berust op toeval: 

‘Waarschijnlijk is bij hen de beslissing parallel aan die van ons gevallen.’ 

Het winkelcentrum op de plek van het ‘oude’ Wastoragebouw werd in de tweede helft van de jaren negentig gebouwd nadat in 1993 een grote brand Wastora verwoeste.

Lees ook:

Interieur winkelcentrum, 2007 (Wim de Jong, Gemeentearchief Zaanstad)
Deel dit artikel:

50 reacties

 • Ingrd ploeger

  Wat gaat de gemeente Zaanstad hier aan doen? Er nou geen electronica winkel meer in Zaandam.

  • Het word in de toekomst toch dat je alles online moet bestellen daar kan niemand iets aan veranderen vervelend voor iedereen,maarover 10 jaar zijn er nog veel meer winkels dicht,we moeten nu eenmaal mee met de sleur,maar het word er beslist niet gezelliger door!!!

   • Even een reactie hierop. Hella het is niet zo dat je als consument alles maar hoef te slikken en er zijn genoeg mensen die niet online willen bestellen bv ouderen mensen willen toch eerst zien wat ze kopen ipv op een internet site dit moeten bekijken! En inderdaad wat gaat de gemeente Zaanstad hieraan doen om toch de mensen kunnen voorzien naar een witgoed winkelen om onze behoefte te voldoen en niet te worden achtergesteld word als consument. Net zoveel in vele wijken worden opgeknapt soms veel.vaker dan 3x en andere wijken maar wachten om te beetje weer aanzien te krijgen zoals de wijk rondom Kennemerbeek en Glanerbeek en omgeving lijkt net een aso buurt te worden waarbij je moet denken ernorm groen voorziening die niet word bijgehouden en speelterrein als parkeerplaatst nu dient voor auto die af en aan rijden van het troittoir waardoor het aan het zakkken is het troittoir staan meer dan 15auto geparkeerd ziet er niet uit!

   • Sander van Ierschot

    We moeten helemaal niet mee. Wanneer de consument niet alles zo goedkoop mogelijk online uit China haalt, maar in een fysieke winkel wil kopen een product dat in Nederland of een ander EU land. Is er niets aan de hand.

  • Frans Verheul

   Vind het heel jammer dat bcc weggaat.
   Heb er altijd prettig kunnen winkelen en spullen gekocht.

   • Kees Rijpkema

    Inderdaad, een fijne winkel. Altijd prima geholpen, deskundig advies en een goede service. Wij gaan hem missen hoor. BCC, kom terug op jullie besluit.

  • Jack van Brederode

   Nou…. MediaMarkt zelf wilde wel in Zaandam blijven, maar dan in een nieuwe vestiging op bedrijventerrein Zuiderhout.
   Dat kon niet, zie https://www.deorkaan.nl/zaanstad-hield-verhuizing-mediamarkt-tegen-om-centrum-te-versterken/
   Onbegrijpelijk. Ooit zat elektronicawinkel IT’s ook in Zuiderhout.

   Nu hebben we niks meer. Lekker handige actie …. not ☹️

 • Mark Veneman

  Dat wordt dan de nieuwe TV van een plaatje op een website kopen; vergelijken van het beeld zit er dan niet in. Ook verbruiksartielen (borsteltjes voor de elektrische tandenborstel, onderhoudsmiddel voor scheerappparaat) kun je dan op internet bestellen… Zelf wil ik een grote aankoop toch graag goed bekijken en vergelijken.

  • Rik Jan Bakker

   Het probleem met BCC was dat ze gewoon te duur zijn. Tv bekijken bij BCC en vervolgens kopen bij Coolblue.
   Tandenborsteltjes, onderhoudsmiddelen vind je wel bij Kruidvat of Action.

   • Henk Luijt

    Ik heb even een niet zo uitgebreid onderzoek gedaan en de eerste de beste tv die ik vergeleek was bij BCC even duur als bij Coolblue. Het zou trouwens wel logisch zijn als een stenen winkel wel iets duurder zou zijn. Je krijgt er ook wat voor terug.

   • Jos looze

    Onzin…bcc gaf de laagste prijsgarantie..top winkel!

   • Carla Leidekker

    Niet altijd hoor ! Had een nieuwe koelvriescombinatie nodig en bij Coolbleu 50,00 euro duurder. Dus bij BCC besteld.

    • Natalia Kubica

     Precies ♥️ heb ik met JBL speaker zelfde. Media markt duur, Coolblue duur en ik bestel via BCC en ik gespaard 80 euroe. Ook BCC heeft fantastisch medewerker altijd geholpen.

   • Theo Cornelissen

    Wat ben jij een akelig man Rik, te duur hoe kom je erbij BCC geeft 100% prijs garantie in Nederland. Coolbleu die is duur bekijk dat maar eens goed

 • Eelco Aartsen

  Zeg Orkaan, het is zo wel genoeg he, 1 april is al geweest

 • Minke Wolkers

  Pfff grote leegloop uit Zaandam was voorspelbaar en zeker door er steeds meer knudde winkels op los te laten, de westzijde was zo lang onbegaanbaar en Corona maakt het niet makkelijker. Dat de winkels nu geen lange termijn contracten kunnen afsluiten lijkt mij volkomen logisch .
  Als je geen vreetschuur wilt maken van de binnenstad en ook niet overal zo’n herrie fitness hal wilt, maak de boel dan smaakvol en betaalbaar en wat meer echte woonruimte zou ook fijn zijn net als betaalbaar parkeren.

 • R. de Vries

  In een ander artikel op De Orkaan wordt gesproken over het tekort aan woningen.
  Als we het overschot aan leegstaande winkelpanden transformeren tot leuke, betaalbare (huur-)woningen dan zal dit de woningnood wellicht niet ledigen, maar kan er toch (snel) een begin gemaakt worden om het probleem van de schaarste aan woningen te verzachten.
  Ik kan me best voorstellen dat er interesse zal zijn om in het centrum van Zaandam te wonen.

  • Marijke Burlge

   Heel goed idee! Maar ze gaan vast zeuren dat het teveel kost om winkels om te bouwen tot woningen..Petitie opstarten een optie? Want meer woningen zijn hard nodig in Zaandam, en vooral betaalbare!

 • Dries Bugger

  Het is simpelweg niet te stoppen. Alle fysieke winkels verdwijnen. Zg winkelcentra verloederen.. jammer maar zo is het. En dankzij het corona beleid van de regering gaat het nu nog sneller.
  Afbreken en woningen bouwen.

 • Xander Kok

  De leegloop was al decennia duidelijk, het moest er van komen, helaas.

 • Gert van Houts

  Gek genoeg lijken buurtwinkels het relatief beter te doen. Daar is kennelijk meer behoefte aan. Corona lijkt, in combinatie met het dure parkeren, het traditionele stadswinkelcentrum de das om te doen. Planologen kunnen aan de bak.

 • Helaas is voor leuke kleine boetiekjes de huurprijs meestal ook niet op te brengen, het zal dus niet snel beter worden. Als er permanent de klad in de aanloop komt, is het voor de gezellige eet- en drinkgelegenheden ook niet vol te houden en blijven er alleen vreetschuren over die in het weekend de omzet moeten verdienen.
  Meer ruimte om te wonen wellicht, maar gezelliger wordt het er niet op. 😢

 • Peter Bont

  Tja, nog meer parkeergeld vragen voor de binnenstad. Kunnen ze straks ook afschaffen. Winkels weg……lege stad,. Gewoon weg gejaagd. Kom al jaren niet meer in Mokum. Ook daar weggejaagd, nu de binnenstad van Zaandam. Weg weg weg…alles weggejaagd. Bruggen met paaltjes, na 12 uur omrijden, die Rozengracht…ziet er niet uit. Ben getogen Zaankanter van 1960. en wat reed ik toch graag met mijn vrachtwagen over de Gedemptegracht naar Appie in de Achtersluispolder. Appie Zaans en Veldhuizen Zaans. Ach wat lig ik toch te dromen. Zet nu me auto voor de deur bij Broodje van Dick en geniet mijn broodje Zalmmayonaise. HEERLIJK!!!!!

  • Hans van den Pol

   Ja Peter iedere zaterdag naar Wastora tussen de platen snuffelen, in de avond op stap en inderdaad eindigen bij broodje van Dick.
   Ben zelf van ’59 een Zaankanter in hart en nieren, maar waar moet je nu nog trots op zijn. Alles wordt volgepropt met afschuwelijke appartementen.
   Ik hoor van veel mensen om mij heen hoe lelijk en onverzorgd Het hier is.
   Het is dat ik hier mijn werk nog hebt want anders was ik al lang weg.
   Eeuwig zonde hoe mensen die hier waarschijnlijk niet vandaan komen zulke lelijke gebouwen kunnen neerzetten.
   Kijk naar het Gouwpark daar wil je toch niet wonen, en zeker niet voor dat geld.
   Oostzijderveld wordt ook volgepropt met lelijk beton, daar kan geen mens gelukkig worden.
   En ja het parkeerbeleid in Zaandam is om te huilen, hoe durven ze er zoveel geld voor te vragen, hoe jaag je de mensen weg.
   Oplossing: kijk eens naar Heemskerk of Purmerend probeer eens iets van die sfeer naar Zaandam te halen. Kijk hoe ze daar om gaan met het inrichten van pleinen, in Heemskerk is het bijna overal gratis parkeren, en in Purmerend is het ook een stuk goedkoper.
   Ik wil ook nog iets positiefs zeggen maar er schiet me even niets te binnen.

 • D Eijer

  Centrum leeg…..gooi die (gedempte)gracht dan ook maar weer dicht!

 • Nannt peereboom

  Jammer, ik vind BCC een prettige winkel.

 • Erik Esteie

  Met dank aan alle mensen die te beroerd zijn om nog te winkelen en alles vanuit hun luie stoel doen.

  • Ilse Janssen

   Of met dank aan de gemeente en Q-park die voor een middagje winkelen ruim een tientje parkeerkosten willen vangen. (en met zijn viertjes met de trein ben zelfs meer kwijt en een flatscreen onder je arm meenemen in de trein of op de fiets is ook best onhandig)

  • Wendy Kind

   Er viel weinig te winkelen he, de afgelopen tijd…

 • M. vd Poel

  TV kopen vanuit je luie stoel achter de PC. Goed lezen over de specs, goed merk kiezen voor een goede prijs, en bestellen. Geen gezeur over de goede HDMI kabels van €100 die ze je proberen aan te smeren aansmeren.

 • Heel jammer.
  Ik vond de BCC altijd redelijk gesorteerd, goed geprijsd (met laagste prijs garantie), de service top en de medewerkers altijd eerlijk in hun advies (ja, ook in iets niet te weten). Ik ben dan ook alle 24 jaren trouw gebleven aan de BCC.
  Waar moet ik nu voor elektronica (en advies) terecht als ik niet mee wil doen aan het online shoppen bij de-zo-goed-als-monopolisten en aan de rat-race van het (individueel) bezorgen?

 • Bert Versteeg

  Zeker jammer dat de BCC gaat sluiten.
  Het is een fijne winkel om elektronica of huishoudelijke apparaten te kopen.
  BCC is niet of nauwelijks duurder als onlinewinkels als Coolblue maar als ik een nieuwe televisie of wasmachine wil kopen dan wil ik wel zien wat ik koop en laat ik me graag voorlichten door een deskundige verkoper.
  Het wordt eens tijd dat al die pandjesbazen het licht gaan zien en gaan beseffen dat je anno 2021 geen absurde huurprijzen meer kunt vragen voor winkelpanden, al zouden ze de huren halveren dan is een winkelpand nog behoorlijk aan de prijs zeker op een vermeende A locatie.

  • Edwin Kleiss

   Ik heb een paar jaar in zo’n winkel gewerkt. De verkopers zijn helemaal niet onafhankelijk. Op verkoop van bepaalde modellen krijgen ze een bonus.

   Zelf doe ik alles met online reviews op YouTube. Desnoods kijk je er 15 of 20.

   Is alles in te zien en te vinden + het beeld van een TV kun je beoordelen door argumenten en de visie van mensen die er verstand van hebben ipv een exemplaar dat in de winkel zo staat afgesteld dat hij mooier lijkt dan zijn goedkopere maar even goede buurman.

   Amen.

 • Jaap Meeuwsen

  Dan toch maar naar Amsterdam Noord voor BCC en de Mediamarkt.
  Het is zeker treurig voor Zaanstad maar voor degenen met een auto tenminste scheelt het weinig in tijd en nog prettig parkeren ook daar.
  Ik wil sommige aankopen toch wel even zien en voelen voor ik het koop.
  Zonder ” stenen ” winkels worden het echt allemaal zombiesteden.
  Ongetwijfeld zullen alle coronamaatregelen en daardoor het steeds meer online kopen er aan meegeholpen hebben.
  Dat is dan voor die klagers eigen schuld, dikke bult.
  Maar ja, zoals het komische duo Rutte & de Jonge steeds verkondigt, wanneer we ons allemaal netjes aan de maatregelen houden dan kunnen we van de zomer overal weer naartoe, alleen…..helaas, dan is er niks meer !

 • Jaap Meeuwsen

  O ja, o.a. de reden voor de Mediamarkt om te vertrekken…

  ” Een lastig verhaal omdat de gemeenteraad om de binnenstad te beschermen elektronica heeft uitgesloten van vestiging op Zuiderhout-Noord. Wethouder Gerard Ram was indertijd wel genegen om het MediaMarkt naar de zin te maken, maar zijn opvolger Hans Krieger heeft het nooit over de kwestie gehad. ‘De winkel zorgt voor rond 100 banen in de stad en is belangrijk voor de breedte van het winkelaanbod,’ zei Ram in 2018.

  Konden ze zich vast niet meer herinneren….waar hebben we dat toch meer gezien afgelopen jaren ?

 • Ilse Janssen

  En Ans mode gaat verhuizen naar een veeeeel kleiner pand. Dus hop hop hop BCC gewoon een paar meter verderop opnieuw beginnen.

  In de wandelgangen heb ik ook gehoord dat de Action gaat verhuizen. Die willen meer naar het centrum toe.

 • Samuel van den Brink

  Ach ja, wat zullen we zeggen. De MediaMarkt en de BCC vind je ook in Amsterdam Noord. Bovendien is het allemaal dezelfde Chinese troep die je in elke winkelstraat vindt. Misschien kunnen we in het pand van de BCC een paintball hal maken of een Arcade. Geen casino maar een game-room. In ieder geval een lokale ondernemer die een kans krijgt om iets te maken van het troosteloze winkelcentrum daar.

  En hetzelfde geldt voor de Hermitage. Daar missen we niks aan.

 • Jan Schoen

  Als bewoners van een buitenwijk van Amsterdam zullen we eraan moeten wennen dat grote winkelketens hier het eerst vertrekken. Of dat erg is? Ik weet het niet. Wellicht is er het een kans voor kleine ondernemers. Mits we niet massaal online blijven kopen. En we niet de zuinige Zaankanter blijven uithangen.

 • marcel beekmans

  erg jammer! de BCC is een een fijne winkel. niet altijd de goedkoopste wat beweerd woord. maar de service is wel goed! “helaas” als 2x een beroep gedaan op de garantie , en altijd goed geholpen. niks geen call center en hopen dat je goed geholpen woord…

  erg jammer! een gemis in zaanstad!

 • Top Electronics is er nog gelukkig en is voorlopig nog niet van plan om weg te gaan of te stoppen. Wel 1 deurtje verder: Koog aan de Zaan.😀

 • André van Beveren

  Waarom zou het toch steeds mis gaan in Zaandam? Maar geen nood: er is een oplossing in Wormerveer (elders al genoemd), maar ook in Heemskerk (is toch vlakbij) vind je een complete wit- en bruingoed winkel: Expert. Goed personeel en niet duur. Maar daar ga je weer, waarom naar elders> Wel omdat het kennelijk gewoon altijd mis gaat in Zaandam. Purmerend, Hoorn, Alkmaar, Heemskerk, overal is het gezelliger dan in Zaandam. Hoe zou dat toch komen? Omdat overal de kleine ondernemingen een kans krijgen en niet worden weggepest door veel te hoge huren die opgelegd worden door hebberige projectontwikkelaars.

 • F.Boers

  Ik zal de winkel enorm missen . Behulpzaam personeel, Personeel erg veel dank !!

  Online lijkt lekker makkelijk, het vervuild onze lucht al die auto’s door de straten, het is kort termijn denken .

  Een gemis voor Zaanstad weer een fijne winkel weg.

  F.Boers

  • Wilfred van der Kluft

   Nam je de koelkast of TV dan mee achterop je fiets ???

   • Cor de Groot

    Je kon in de winkel iets uitzoeken en dat werd dan thuis bezorgt. Deze service werd juist door de “kleintjes” geboden. Bij bv Wastora was dat anders, ze bezorgden wel thuis maar dan moest je bij betalen. Dus ik snap dit argument niet.

 • Cor de Groot

  De Mediamarkt en BCC hadden er zelf ook geen moeite mee dat de kleintjes door hun weg geconcurreerd werden. Nu zijn ze zelf aan de beurt. Dat is gewoon het ondernemingsrisico welke bijvoorbeeld van Ingen en Valkenberg ook hebben ondervonden. Daar moeten we niet al te moeilijk over doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *