Pas vanaf 22 maart kunnen ouderen die gevaccineerd moeten worden voor nieuwe afspraken terecht bij de locatie van de GGD Zaanstreek Waterland in Purmerend.

De voornaamste reden is een tekort aan vaccins, waarmee opening van een tweede locatie in de regio, Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan, ook op zich zal laten wachten.

De lange wachttijden in sommige GGD-gebieden werd gemeld door de NOS die alle GGD’s in Nederland benaderde. Ook in IJsselland, Gooi- en Vechtstreek en Gelderland-Zuid is pas vanaf 22 maart weer plek. Bij vrijwel alle andere GGD’s is een wachttijd van één à twee weken, alleen in Groningen, Friesland, Limburg-Noord en Zeeland kan je meteen terecht.

Bestaande afspraken in Purmerend gaan gewoon door. Alleen voor nieuwe afspraken geldt een stop tot 22 maart,

Verdeelsleutel

Het tekort aan vaccins kan te wijten zijn aan een hogere testbereidheid bij de doelgroep in een bepaalde regio. De vaccins worden nu verdeeld op basis van het aantal 80-plussers in een bepaalde regio. Maar mensen worden ook elders geprikt, terwijl mensen uit andere regio’s ook in Zaanstreek Waterland gevaccineerd kunnen worden.

Ouderen uit de Zaanstreek moesten naar Badhoevedorp (Schiphol) of Amsterdam (bij de RAI) om hun vaccinatie halen, een bejaarde inwoner van Oostknollendam kreeg Alkmaar aangewezen, maar een Amsterdamse 90-plusser (die naast de RAI woont) werd weer naar Purmerend gestuurd.

GGD GHOR, die de vaccins verdeelt, zei eerder tegen de NOS dat de verdeelsleutel niet wordt aangepast. Het herverdelen van vaccins naar drukke regio’s is volgens de organisatie nog niet mogelijk.

De Koog

De GGD Zaanstreek Waterland zegt zelf in haar wekelijkse persbrief dat “de levering van vaccins aan Nederland achterloopt bij de oorspronkelijke landelijke planning.”

“De leveringen zijn op dit moment te onzeker en niet voldoende om te kunnen starten met vaccineren op de tweede locatie in onze regio. Wanneer er een redelijke zekerheid is op stabiele levering van vaccins kan ook het vaccineren in De Koog van start gaan. De verwachting is dat hierover in maart duidelijkheid komt.”

Foto boven: Jan Leguijt

Besmettingen per dag (oranje balken) en gemiddeld over de laatste 7 dagen (blauwe lijn) in de Zaanstreek sinds 1 januari 2021.