Wandel mee door de tuin van Lappen Klaas (video)

Gisteren meldden we dat de tuin van Klaas te koop staat. We besloten er doorheen te gaan nu het nog kan. Je ziet wat wij zagen en dat betekent dat je lang niet alles ziet. Want wat is er veel en wat haalde Klaas van den Brink grapjes, liefde en schoonheid uit de bodem van de fles. 

Het was Blaise Pascal die zei: ‘Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte’ (maar dan in ’t Frans). De video die we maakten van ons bezoek aan de tuin van Lappen Klaas is onbewerkt, ongecensureerd en niet voorzien van muziek, buiten het gefluit van de vogels, soms verstoord door een vliegtuig. Dat komt omdat we geen tijd hadden om in te korten of te snijden. En eigenlijk ook geen zin: wat we zagen was mooi. Loop mee:

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Wat een feest om in deze wondere wereld te mogen dwalen!

 • hans van rheenen

  Onze vrijheid gevisualiseerd …

  Wat fijn toch om een eígen grondstuk te bezitten, waarop je de eigen fantasie ongelimiteerd kunt uitleven, zónder beperking van de zo vaak belemmerende regelgeving of rechten van anderen en ook helemaal los van de smaak van derden.

  Alleen dáárom al is dit symbolisch een zeer unieke plek, een uitdrukking van iemands persoonlijke vrijheid … in het inmiddels zo betuttelende Nederland.

  De toekomstige koper kan dit feit respecteren of verwerpen, de sculpturen en de tuin onderhouden òf, zoals eigenlijk te verwachten is …. , zonder consequenties gewoon slopen en er zèlf een ander symbool neerzetten, namelijk een (prachtige) woning met een vèrgezicht dat je óók bijna nergens meer kunt vinden.

  Dan hebben we tenminste nog dit mooie en rustig opgenomen filmpje als bewijs, dat zoiets als dit, ooit heeft bestaan.

  Bedankt!

 • Jacob Cabida

  Ik ben zeer onder de indruk van deze prachtige tuin, of beter gezegd; dit bijzondere kunstwerk! Het zou toch doodzonde zijn als dit kunstwerk gesloopt zou worden voor het bouwen van een luxe villa? Is hier niet een stokje voor te steken? Kan deze tuin niet een monument status krijgen?

  • hans van rheenen

   Natuurlijk kan “men” hier een stokje voor steken …

   door de tuin te kopen, te gaan onderhouden en misschien als bijzondere plek te gaan exploiteren. Niemand weet of daar werkelijk draagvlak voor is.

   Het is ook niet ondenkbaar, dat de prijs die de makelaar heeft neergezet, met de erfgenamen ànders vastgelegd kan worden om het werk van Stoffen Klaas te redden. Het is uiteindelijk hùn keus geweest, maar misschien ook wel tandenknarsend.

   Door het project te splitsen is er in ieder geval een achterdeurtje open gezet.

   • hans van rheenen

    Ik heb van een reageerder per ongeluk de naam Stoffen Klaas overgenomen, maar het moet natuurlijk Lappen Klaas zijn!

    Overigens … heb ik uit eerste hand, dat al eerder (aan de nabestaanden) een voorstel is gedaan door een Zaandamse ontwikkelaar, om de her-ontwikkeling van dit totale vastgoed te doen met behoud van de Lappen Klaas-sculpturen-collectie, die overigens zonder extra maatregelen m.b.t. de weersomstandigheden niet lang zou overleven zònder een “conservering”, die dus zéker een meer-investering zal vragen.

    • Jacob Cabida

     Er zijn blijkbaar toch wat mogelijkheden, hopelijk gaat dit lukken. Deze ontwikkelaar kan ook sponsors gaan zoeken. Joop van den Ende, bijvoorbeeld is een grote sponsor van o.a. beeldhouwkunst.

 • Dirk Jonker

  Dit lijkt me geen kunst dat het bewaren waard is. Het lijkt meer op een decor van een low budget horror-film.
  Met een bulldozer over die “sculpturen-collectie”!

  • Zo is het Dirk maar eerst bulldozer over het beeld van Tsaar Peter, alle kerken en moskeeën, huisjes hotel, stadhuis en nog veel cultuur, geloof en kunst uitingen en dan op de fiets naar Westzaan en gewoon met eigen ogen door het “horror” bos lopen en misschien denken. Hoe heeft iemand dit kunnen bedenken maken en ook gewoon daarnaast 6 dagen in de week op markten staan, stoffen te verkopen. Kunst is meer dan een schilderij van Rembrandt of een betegelde tuin met eigen ontworpen patroon van steen inleg.
   Zaanstad heeft een verborgen parel:
   The lost garden of Lappen Klaas.
   Zoiets als destijds de ontdekking van de Maja piramides in het oerwoud van Mexico.

  • Frank Peter

   Je hebt geen idee wat je zegt… Nooit geweest zeker?

 • Tamara Tanger

  Ik heb mooie herinneringen aan deze tuin. Als kind mocht ik er heen (wandelen op het eiland) met mijn vader. Het is een aparte plek, hopelijk blijft het zoals het is!

 • O ja. Dit wordt een mekka, een paradijs voor FOTOGRAFEN, Reclamemakers, bands die een clip willen opnemen en niet te vergeten de wereld van de Cosplay. Een wereld op zich. Duizenden mensen dossen zich uit in vaak zelf gemaakte kleding als film, strip of eigen fantasie figuren. Nu kom je deze Cosplayers, die vaak uit hele land komen, tegen op het Hembrugterrein op zoek naar fotogenieke plekken. De “Horror” locatie van Dirk zal uitgroeien tot een bedenvaartoort voor liefhebbers van dit genre.
  Ik zeg: laten zo, niets aan doen. De tand des tijds levert de mooiste BEELDEN op!!!!!

 • hans van rheenen

  De mooiste beelden …

  Wandel nu nog eens mee door de te gekke tuin van Lappen Klaas, deze keer met muziek.

  Uniek, want Lappen Klaas legt hier zèlf zijn werk en motivatie uit, op beeld …!!

  https://www.youtube.com/watch?v=sU2MX6MrB4M&ab_channel=Jelmer

 • Hennie Mazurel

  In 1 woord: GEWELDIG

 • hans van rheenen

  Ik denk, dat we nu tenminste zuinig moeten zijn op de beelden …

  Daarmee bedoel ik specifiek de foto´s en filmpjes die we hebben en nog kunnen maken. De sculpturen worden mogelijk zelfs ooit een lastige kostenpost voor een koper, die het ontzorgen ervan extra moet betalen.

  Mijn insteek was een hoopvol kijkje in het vrije leven van een bekende, maar verder onopvallende marktkoopman, die zijn fantasie de vrije loop heeft kunnen geven. Over de substantiële waarde die hij heeft gecreëerd kan men van mening verschillen. Sòms pakt een waardebepaling verpletterend goed uit, zoals bij de kunstenaar Theo van Gogh en soms komt het, ook verpletterend, op een vuilnishoop terecht.

  Er zijn overigens nog wèl partijen actief geweest om “de Lappen Klaas-collectie” te willen redden, tenminste om de beelden te willen conserveren, maar zonder succes. De erfgenamen en een koper hebben er verder (g)een boodschap aan.

  Misschien wordt het Lappen Klaas-verhaal uiteindelijk ooit tòch nog vervolgd. Naast het perceel staat/stond een bordje naar de begraafplaats: doodlopende weg!

 • Ursulien Bakkum

  Wat een rijkdom, dit moet bewaard blijven!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *