Wapenschilden stadhuis Zaanstad worden opgeknapt

De wapenschildjes op de dakkapellen van het gemeentehuis in Zaandam worden verwijderd om opgeknapt te worden. De schildjes zijn nu weg, half januari worden ze weer terug geplaatst.

In oktober van dit jaar merkten we bij De Orkaan voor het eerst dat er wat mis wat bij de wapens. Eentje (Koog a/d Zaan) ontbrak. We gokten dat het schild in februari was verdwenen na een storm.

Op de dakkapellen zijn alle (oud) gemeenten van Zaanstad vertegenwoordigd in de vorm van stalen schilden, met daarop de bijbehorende gemeentewapens. In 1974 werden de gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk samengevoegd tot één gemeente, de gemeente Zaanstad.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door firma Bilfinger met behulp van ‘rope acces technieken’, oftewel een soort bergbeklimmers.

Het losse Koog-schild met op de achtergrond de foto van Aaf Aafjes (oktober 2022) waarop Koog ontbrak.
Zo moet het weer worden (foto: Zaanstad). Bovenste rij: Wormerveer/Westzaan (hebben nagenoeg hetzelfde wapen), Zaanstad en Zaandijk. De rij daaronder: Krommenie (links) en Assendelft (rechts). De rij daar weer onder Koog aan de Zaan en Wormerveer (of Westzaan). De onderste is van Zaandam.
De situatie op 16 december 2022 (foto De Orkaan)
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *