“Vanwege het warme weer hebben we een zomerrooster ingelast, met extra drinkpauzes aan de bar.” Deze welkome woorden klonken woensdagmiddag in café Groos in Wormer bij aanvang van een feestelijke middag.

Harold Halewijn, Kees van Waaijen en Rob Berkhout zwaaiden af als wethouders van Wormerland. Daar hoort een borrel bij met familie, vrienden, collega’s en een toespraak van burgemeester Judith Michel – de Jong die ondanks het broeierige toch zeer warme woorden sprak over haar ‘drie musketiers’.

Van de drie ‘verbinders’ had ze een analyse gemaakt.

Harold Halewijn

Harold Halewijn (GroenLinks) komt van oorsprong uit het bedrijfsleven en die weet dus van aanpakken. Met zijn verbindende kracht heeft hij volgens de eerste burger een grote bijdrage geleverd. Niet alleen aan de eigen gemeente, ook aan de OVER-gemeente, de samenwerking met de gemeente Oostzaan. Verder prees Michel-De Jong zijn durf om impopulaire maatregelen te nemen en deze steeds weer te willen uitleggen zoals bij het afval dossier, zijn innovatieve werkwijze en inzet voor gezinscoaches die gezinnen in de gemeente ondersteunen.

Kees van Waaijen

Kees van Waaijen (PvdA) is heel wat jaren wethouder geweest maar heeft eigenlijk niet veel met politiek en houdt niet van gedoe. Gedoe heeft hij daarom zoveel als mogelijk voorkomen. Zijn bijdrage lag o.a. op het gebied van sport. De burgemeester haalde hierbij een conflict aan rond voetbalvereniging WSV ‘30 waar overlast was voor omwonenden. “Zijn verbinding zorgde mede voor de oplossing in dat dossier.”

Rob Berkhout

En dan Rob Berkhout (VVD), die regelmatig voorbij kwam op de Orkaan. Hij was er ooit in gerold en is een hele tijd wethouder geweest. Zijn kernwoorden: verbinding, toegankelijkheid, benaderbaarheid. “Ik ben trots dat Wormerland hoog scoort in de MKB monitor. Dat komt mede door de manier waarop er altijd contact is geweest met ondernemers en inwoners.” sprak de burgemeester over Berkhout. “In het college is Rob altijd van het meedenken en reflecteren. Dat is heel fijn.”

Veel werk ging zitten in het Cargill dossier. Het dossier leek aanvankelijk voor veel strijd te gaan zorgen maar Rob Berkhout wist het door de raad te loodsen. Ook hield hij zich bezig met de nieuwe Zaanbrug. Dat project speelt al jaren en daar zien we we momenteel het resultaat van in de vorm van een noodbrug die bijna klaar is. Dat is onder leiding van Berkhout tot uitvoering gekomen.

Ook vervulde hij de rol van locoburgemeester ‘met veel verve’. “Ik kan altijd een beroep om je doen en je stond altijd klaar als er iets was” aldus burgemeester Judith Michel – de Jong.

Camping, klussen en gras maaien

Wat de heren nu gaan doen?

Rob Berkhout zal waarschijnlijk veel op de camping te vinden zijn. Daar vergaderde hij al op afstand tijdens de corona tijd.

Harold Halewijn gaat zich bezinnen op de toekomst en in de tussentijd klust hij aan zijn boot.

Kees van Waaijen gaat het gras maaien. Verschil moet er zijn.

Maar Wormerland blijft dorps. ‘We zien elkaar snel weer’ was de geruststellende conclusie van het feestelijk afscheid.

Een bijdrage van Edwin Kleiss

Boven: een lepelaar voor Kees van Waaijen, onder: een lepelaar (!) voor Rob Berhout (ook Harold Halewijn kreeg er eentje)

Bloemen voor Harold Halewijn van Gerard Slegers (wethouder Zaanstad)
De stille krachten achter de wethouders in de bloemen gezet.
Warme woorden van de burgemeester
Nog eens: de lepelaar van Van Waaijen.