Het is zwemvereniging de Zaan opnieuw gelukt om, net als in 2023, met zowel de heren als dames waterpoloërs de finale om het landskampioenschap te bereiken. Na een succesvolle vrijdagavond in zwembad de Slag in Zaandam wonnen beide ploegen ook hun uitwedstrijd in de halve finales van de play offs van de Eredivisie.

Kopiewedstrijd voor de dames.

De dames, die gisteravond nog met 16-7 eenvoudig wonnen van UZSC hadden ook zaterdag geen moeite met de ploeg uit Utrecht. In de Domstad werd gewonnen met vergelijkbare cijfers, 7-14. De zussen Bente en Lieke Rogge namen allebei vier doelpunten voor hun rekening. In de finalewedstrijden zullen de dames het opnemen tegen Polar Bears. Die ploeg uit Ede plaatste zich voor de eindstrijd door tweemaal te winnen van het Ravijn.

Opvallend, heel even was er bij kijkers via de livestream verwarring doordat de scores linksboven in beeld waren omgedraaid. Zo leek het of UZSC een glansoverwinning kon vieren. Gelukkig gingen de punten toch gerechtvaardigd mee naar de Zaanstreek.

Heren winnen opvallend eenvoudig.

Ook de heren plaatsten zich voor de finale op de landstitel door in Nijverdal redelijk eenvoudig met 11-15 te winnen bij het Ravijn. Vrijdagavond kroop de ploeg in Zaandam nog door het oog van de naald door met slechts een doelpunt verschil te winnen in de slotminuut. Hoe anders ging dat zaterdag. Stan Meijn, Daan Bakker en Claudio Brancatello brachten de Zaan in het eerste kwart snel op een 0-3 voorsprong. Er werd sowieso veel raak geschoten. Na dit kwart stond het 4-5.

De voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. Halverwege waren de Zaanse bezoekers uitgelopen naar 7-9 en dat gat werd in de tweede helft alleen maar groter. In het derde kwart scoorde de Zaan er vier en de thuisploeg slechts eentje. Met een 9-13 voorsprong leek de Zaan al te koersen op een vrije (pinkster) zondag zonder beslissende wedstrijd.

In het laatste deel werd er dan ook niet meer veel gescoord. Beide ploegen maakten er nog twee en ZV de Zaan werd gefeliciteerd. Daan Bakker en Claudio Brancatello hadden met elk vier treffers het grootste aandeel in het succes van de ploeg. In de finale treft de Zaan GZC Donk of UZSC. Donk won vrijdag de eerste wedstrijd met 13-12. Later deze zaterdagavond is de terugwedstrijd in Utrecht.

Data finales.

De mannenfinales worden volgende week gespeeld, op 24 en 25 mei en een eventuele beslissingswedstrijd op 2 juni.

De dames spelen over twee weken om de landstitel. Op 31 mei, 1 en 2 juni worden die wedstrijden gespeeld.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s: Livestream wedstrijden ZV de Zaan op Youtube.
Foto in kop: Hanny van den Dobbelsteen gemaakt tijdens bekerfinale 2024.