Op de weg naar de finales om het landskampioenschap hebben zowel de dames als de heren van ZV de Zaan de eerste horde genomen. Vrijdagavond wonnen beide ploegen in hun eerste wedstrijd van de ‘best of 3’ in de halve finale. Voor de dames ging het erg makkelijk (16-7). De mannen kropen door het oog van de naald (13-12).

Makkelijke overwinning dames.

Dames gaan voor, dus laten we beginnen met de vrij eenvoudige overwinning die zij boekten op UZSC uit Utrecht. De bezoekers kwamen opvallend genoeg op een 0-2 voorsprong in het eerste deel van de wedstrijd en sloten het eerste kwart af met een 2-3 voorsprong. De regerend landskampioen moest duidelijk de motor nog even aanslingeren. Vrij snel in het 2e kwart scoorde international Lieke Rogge de 3-3. De overige twee goals van dit deel van de wedstrijd waren ook voor de Zaan. Die werden gemaakt door Silvanne Slot en Britt van den Dobbelsteen. De Zaan stond halverwege voor met 5-3.

In het 3e kwart maakte de Zaan er vijf waar de tegenstander uit Utrecht slechts eenmaal doel wist te treffen. Met 10-5 was de wedstrijd wel gespeeld. Deze score liep in het slotdeel nog op tot de eindstand van 16-7. Lieke Rogge was met vier treffers topscoorder. Haar laatste, de veertiende voor de Zaan was ook de mooiste. Een pegel vanaf ruim acht meter voor het doel.

Een pegel van Lieke Rogge was niet te stoppen.

Heren met schrik vrij.

De heren van de Zaan hadden een hele andere wedstrijd, tegen het Ravijn was het spannend tot in de laatste seconden. De concurrent uit Nijverdal kwam snel op 0-1 en de score ging in het 1e kwart gelijk op tot 4-5. In het 2e kwart scoorden beide ploegen slechts tweemaal. Halverwege was de stand 6-7 voor het Ravijn. De ploegen streden op het scherpst van de snede.

Vlak na het begin van kwart nummer drie was het de ervaren Thomas Lucas die liet zien waar hij goed in is. Het benutten van kleine kansjes. Hij bracht de stand op 7-7 waarna de Zaan uitliep met nog twee doelpunten. Het Rijvijn scoorde er slechts eentje. Dat bracht de stand op 9-8.

Thriller.

Het slotoffensief in het 4e kwart werd een thriller. Nadat het Ravijn 9-9 had gescoord kwam de Zaan in vorm en liepen de Zaandammers via goals van Brancatello, Meijn en Mandolini uit naar 12-9. De wedstrijd leek in de pocket. Hoe zonde was het dan ook dat de Zaan het Ravijn toch liet terugkomen tot 12-12 kort voor tijd. ‘Dat wordt penalty’s nemen’ sprak de commentator al op de livestream.

Dat werd toch voorkomen. Vlak voor tijd was het Ravijn speler Yoran Loos die een overtreding beging. De gegeven penalty werd benut door Pascal Janssen. (Zie foto in kop van dit artikel.) De mannen van coach Andreas Miralis kropen door het oog van de naald en kunnen zaterdag aan de bak tijdens de return in Nijverdal.

Returns.

De dames spelen zaterdagavond de terugwedstrijd tegen UZSC in Utrecht om 19.00 uur. De heren spelen in Nijverdal hun tweede wedstrijd tegen het Ravijn om 19.30 uur. De eventuele beslissingswedstrijd(en) worden zondag gespeeld in de Slag in Zaandam.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s: Live stream ZV de Zaan op Youtube.