Weinig vaccinaties in Poelenburg, Pelders- en Hoornseveld, Rosmolenwijk, Kogerveld en Zaandam-Zuid

In Zaanstad is gemiddeld 46 procent van de 12 t/m 17-jarigen gevaccineerd door de GGD tegen corona. In Poelenburg, Pelders- en Hoornseveld, de Rosmolenwijk, Kogerveld en Zaandam-Zuid ligt dat tussen de 20 en de 37 procent.

Ook bij de andere leeftijdsgroepen t/m 59 jaar vallen deze wijken in negatieve zin op. Overal is het percentage gevaccineerden aanzienlijk lager dan het gemiddelde in Zaanstad.

Relatief veel gevaccineerden vinden we in Westerkoog, Assendelft en Rooswijk. Oostzaan en Wormerland hebben relatief gezien veel meer gevacineerden dan Zaanstad.

De GGD Zaanstreek Waterland geeft alleen cijfers over de eerste vaccinatie die door henzelf is gegeven in de leeftijdscategorieën tot 60 jaar. Vergelijking met landelijke cijfers (85 procent van alle 18-plussers en 82 procent van alle 12-plussers is minstens één keer gevaccineerd) is onmogelijk omdat ook andere instanties vaccineren.

Per leeftijd

Hieronder de groep 12 t/m 17. In Poelenburg is slechts 20 procent voor de eerste keer ingeënt. Westerkoog, Rooswijk en Westzaan voeren de lijst aan.

Percentage eerste vaccinatie 12 t/m 17

De groep 18 t/m 34. Vooral Poelenburg en Pelders/Hoornseveld hebben een lage vaccinatiegraad (29 en 34 procent). Westerkoog is koploper.

Percentage eerste vaccinatie 18 t/m 34

De groep 35 t/m 49. Vooral Poelenburg heeft 52 procent gevaccineerden. Westerkoog en Assendelft zijn koplopers.

Percentage eerste vaccinatie 35 t/m 49

De groep 50 t/m 59. Peldersveld/Hoornseveld en Poelenburg scoren 71 en 71 procent gevaccineerden. Westzaan (in alle andere lijstjes bovenaan) scoort matig, Assendelft-Noord en Krommenie-West hebben de meeste gevaccineerden.

Percentage eerste vaccinatie 50 t/m 59

Oostzaan en Wormerland

In Oostzaan en Wormerland ligt de vaccinatiegraad veel hoger dan in Zaanstad. In Oostzaan is 57 van de 12 t/m 17-jarigen voor de eerste keer gevaccineerd en 83 procent van de 50 t/m 59-jarigen. In Wormerland zijn deze cijfers 56 en 84.

Foto: GGD-prikbus bij Albert Heijn in Zaandam (De Orkaan), grafieken De Orkaan, data: GGD.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Jago Roersma

  Beste redactie, hebben jullie wel eens gehoord van het belang van het neutraal brengen van nieuws ipv niet gevaccineerde mensen in de benoemde wijken bestempelen als negatief. Dat is stigmatiseren en veroordeling toepassing op een propaganda wijze die een zichzelf serieus nemende journalist niet mag aannemen.
  Als je ervan overtuigd bent dat de Corona prik voor jou goed werkt, dan moet je dat zelf weten, maar laat de mensen die niet willen meewerken aan dit grootste medische experiment ooit gewoon met rust en in hun waarde.
  Ik vraag mij af hoeveel gevaccineerde mensen zich verdiept hebben in de bijsluiters en naar artsen.professoren, Nobelprijs winnaars en andere experts op dit gebied geluisterd hebben alvorens de prik te nemen… Daar zou eens onderzoek naar gedaan moeten worden en een goed artikel over geschreven moeten worden. Of over de meer dan 1600 meldingen van overlijden in Nederland na Vaccinatie…

  • Guus Kramer

   Hoe is dit bericht niet neutraal, stigmatiserend en propagandistisch? De cijfers zijn zoals ze zijn en daar verbindt De Orkaan geen enkel oordeel aan. Er wordt alleen een keer opgemerkt dat een bepaalde buurt “in negatieve zin” opvalt en dat is een cijfermatige vaststelling. Zoals je in de erop volgende zin had kunnen lezen.

   Dat mensen hier vervolgens van alles op kunnen projecteren, daar ben je vooral zelf een sprekend voorbeeld van. Heilig vuur kan verblindend fel branden.

 • Bert Versteeg

  De redactie stigmatiseerd in mijn ogen helemaal niet.
  Ze tonen grafieken die waarschijnlijk afkomstig zijn van de GGD en uit die cijfers blijkt dat bepaalde wijken slecht scoren.
  Ik ben van mening dat iedereen zich moet laten vaccineren en als iemand niet wil, prima maar dan moet ie ook niet mekkeren dat ie Covid 19 krijgt en in het ziekenhuis terecht komt en laat ze de kosten daarvan zelf maar betalen!

 • Peter van Haasen, PVV

  Wij zijn voor vrijwillig vaccineren, geen dwang, halve dwang of lichte dwang.
  Maar als de GGD de vaccinatiegraad omhoog wil brengen moeten ze wel in kaart kunnen brengen waar en in welke wijk zij dit nodig achten. Dat heeft niets met stigmatiseren te maken, maar met gericht campagne kunnen voeren.

 • Dirk Marinus Sr.

  Anti vaccineren?
  O.K. maar dan wel zo principieel zijn om geen bed te claimen in het ziekenhuis, cq IC…..

 • Jaap Meeuwsen

  Wie zien hier dus duidelijk dat de gevreesde tweedeling onder de bevolking ondertussen een feit is.
  Laten we er nu niet gelijk van uitgaan dat alle gevaccineerden dit hebben gedaan uit medisch oogpunt maar voor een groot deel uit eigenbelang om in ieder geval bepaalde gelegenheden te kunnen bezoeken en al helemaal niet voor een ander want zo ” vrijwillig ” is het niet meer, dat hebben ze prima voor elkaar.
  Respecteer ook de groep die zich veelal na veel wikken en wegen niet willen laten prikken i.p.v. deze uit te sluiten.
  Dat is pas a-sociaal.
  Maar goed, ga er maar vanuit dat de gevaccineerden het komende jaar een duidelijk lagere zorgverzekeringspremie gaan betalen.
  Dan zullen we zien wat vrijwillig, geen dwang of plicht nog te beteken heeft.
  Voorlopig blijkt wel dat al die prikken zo goed als geen effect hebben gehad op het aantal besmettingen want we zitten na 1,2 jaar nog steeds in het zelfde schuitje. Logisch ook natuurlijk want ook na de tweede prik ( en binnenkort de vierde, vijfde, zesde ? ) nog steeds besmettelijk en kun je een ander nog steeds besmetten.
  Laten we ons nuchtere verstand gaan gebruiken en ook weer eens om ons heen gaan kijken of er in de rest van de wereld misschien landen zijn die onze miljarden beter kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *