Wietplantage in oude Kredietbank

In de oude Kredietbank aan de Zuiddijk in Zaandam is een wietplantage aangetroffen met 53 planten en veel hennep-gerelateerde zaken. Volgens Zaanstad gaat het gezien de omvang om een ‘ernstig geval’. 

Eigenaar vastgoedbedrijf Converse DC die zelf ook kantoor houdt aan de Zuiddijk 75 wist van niks: het pand zou gekraakt zijn en de planten moeten de afgelopen 14 dagen zijn toegevoegd, want daarvoor hebben ze het nog gecontroleerd. 

Behalve de hennepplanten zijn er 13 ventilatoren, thermometers, lampen, afzuigapparatuur en andere hennep-gerelateerde zaken aangetroffen. Ook was eer sprake van diefstal van stroom.

Het pand is op last van de burgemeester vanaf 9 augustus voor 6 maanden gesloten.

Voor de oude bank is een sloopvergunning afgegeven en Converse zou maakte plannen voor een ontwikkeling van de plek. 

Martin Hammer
Martin Hammer

Twee jaar geleden keken wij binnen, samen met archivaris Frans Hoving, omdat er archief lag dat interessant was om te behouden:

De foto’s zijn van Martin Hammer 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Anita van der Zee

  Jammer dat er een sloopvergunning is afgegeven. Kan het gebouw niet behouden blijven, menig Zaans paar is daar in ondertrouw gegaan.

 • Gerard Beerman

  Ooit was Burgerzaken in het pand gevestigd. Daarom zit er een grote kluis in. Ook was het ooit politiebureau. Daarom zit er een cel in. En ten tijde van de oliecrisis in 1974 was het distributiekantoor voor benzinebonnen. Kortom: een gebouw met historie!

 • Gerard kraaier

  Hoppa slopen maar weer. Weer een een stukje historie weg.

 • Ron Bouw

  Kunstenaar Henk Dil heeft vele jaren in de kelder gewoond en had daar ook zijn atelier, volgens mij tot z’n dood in 1993.
  De achterdeur stond altijd open en vlak daarachter stond z’n bed.
  Hij leefde heel simpel en luxe hoefde niet.

 • Suzanne Bruins

  Zonde dat ze dit gaan slopen. Verteld maar weer hoe graag vastgoed eigenaren en Zaanstreek de sloopkogel ergens in gooien. Bijzondere panden moeten meer bestaansrecht krijgen ook als ze geen monument zijn. Ik zeg verbouw het tot 2 mooie sociale huurwoningen alleen voor gezinnen met minderjarige kinderen.

 • Rita Melk

  Zijn er geen vleermuizen die daar onder de overkappende goten huizen? Het lijkt dat zij daar – juist omdat het zo’n oud pand is – vaak al jaren hun onderdak hebben kunnen vinden. KMZ hoopt dat de eigenaar vastgoedbedrijf Converse DC en de vergunningverlener gemeente Zaanstad daaraan ook hebben gedacht.
  Maar, het is voor veel partijen heel moeilijk om gewoon rekening te houden met de flora en fauna aan en rond zo’n pand of plaats. Vleermuizen zijn beschermd en hun habitat ook. Zijn er bij de vergunningverlening onderzoeken gedaan en mitigerende maatregelen voorgeschreven?
  KMZ hoopt het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *