Wij hadden nog nooit van behangselschilder Willem Uppink (1767-1849) gehoord. (Wij wisten niet eens dat het beroep ‘behangselschilder’ bestond.)

Maar het prachtige geschilderde behang van het Honig Breethuis in Zaandijk hebben we ‘in situ’ bewonderd.

Dat is dus van Uppink en over zijn werk is een boek uitgekomen. Alles over Uppink en het boek dat hieronder staat, komt copy/paste uit het persbericht van het Honig Breethuis.

“De Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink liet ten minste zes panoramische ensembles na, geschilderd in olieverf op doek. Zij sieren vertrekken in monumenten in Amsterdam, Zaandijk en daarbuiten. Tot voor kort was deze kunstenaar nagenoeg in vergetelheid geraakt. Zeer ten onrechte volgens auteur George Slieker, die in een monografie en oeuvrecatalogus aantoont waarom.

In zijn tijd was Uppink een gevraagd kunstenaar. Tussen 1807 en 1820 heeft hij de grachtenpanden aan de Heren- en Keizersgracht versierd met wandvullend werk. Daarna leverde hij tussen 1830 en 1832 ook ensembles in twee woonhuizen aan de Lagedijk in Zaandijk. Deze zijn nog steeds ‘in situ’ te bewonderen, waarvan die in het Honig Breethuis voor het publiek toegankelijk zijn. Recent verwierf dit museum een tot nog toe onbekend portret van Uppink uit het jaar 1798.

Van Uppink zijn kleinere werken in rijksbezit. Hierbij gaat het om portretten en een landschap in olieverf op paneel, alsmede landschapstudies uitgevoerd in aquarel. Enkele werken van Uppink worden in het kader van het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis als woonhuismuseum eenmalig bijeengebracht. Het boek legt het oeuvre vast en documenteert de gedetailleerde kunst en betekenis van Uppink in paginagrote kleurenfoto’s en begeleidende tekst. Dr. Richard Harmanni, deskundige op het gebied van historische behangsels, verzorgde een kunsthistorische introductie en duiding.”

Het boek komt uit in november 2019, bestellen, mailen naar jubileum@honigbreethuis.nl

Afbeelding: Deel van de behangselschilderingen uit 1830 door Willem Uppink in het Honig Breethuis. (Foto Arjen Gaarenstroom).