Winkelkwaliteit in Krommenie

Het oliebollenkramenverbod op de Gedempte Gracht in Zaandam laat ons maar niet los. Vooral omdat dat “de kwaliteit” van het winkelgebied zou aantasten.

Wat is dat nou eigenlijk: winkelkwaliteit. In kernwinkelgebied Krommenie is dat nog een puntje van zorg.

Uit het oliebollenbeleid van de gemeente blijkt dat Zaanstad de lat hoog legt als het gaat om de kwaliteit van het winkelgebied en het handhaven daarvan. Krommenie voldoet kennelijk aan die strenge normen, want het is volgens de ‘Detailhandelsvisie Zaanstad 2015-2025’ uitgekozen als een van de kernwinkelgebieden van Zaanstad.

Schoenwinkel I

Hoe past in dat beleid een schoenwinkel aan de Zuiderhoofdstraat die een monument voor groeiende verwaarlozing is en niet bepaald een veilige indruk maakt? Wat is in deze situatie de conclusie van de immer alerte handhavers? Of ziet de gemeente dit als een voorbeeld van authentiek erfgoed dat speerpunt is voor het aantrekken van meer toeristen?

Heijne 1

Een bijdrage van Jaap de Jong.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • De “kwaliteit” van een aantal winkelpanden op de gedempte gracht in Zaandam laat ook veel te wensen over. Vooral de gedeelten boven de winkels. Boven de juwelier Christian van Zijp en the phone Hospital (vroegere Phone house) op de hoek gracht/Westzijde is dit goed zichtbaar. Misschien bij storm ook gevaarlijk voor winkelend publiek?

 • Tineke

  Het is vollediger om het verhaal achter dit pand bij de ondernemer zelf te halen. Misschien is het een ‘statement’?

  • Jaap

   Geheel eens met Tineke. Gissen en veronderstellen kunnen voorbijgangers en lezers zelf ook wel. Een klein beetje onderzoek naar de achtergrond van deze focus mogen we toch wel verwachten van een orgaan als ‘De Orkaan’?

 • Mee eens, en is ook geprobeerd, maar dan moet er wel de bereidheid zijn om dat statement te geven. (Hij is nog steeds welkom.)

 • Cat

  Ik vind het vooral dood- en doodzonde dat zo’n mooi oud karakteristiek pandje zo verwaarloosd wordt. Tzt tegen de vlakte en dan komt er weer een monster voor in de plaats zoals er al zoveel van zijn in de Zuiderhoofdstraat. Het prachtige huis waar nu de Engel nog in zit, staat hetzelfde lot te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *