Winnaars! Het Zaanse Vrijwilligersfeest 📸

Vrijwilligers zijn van levensbelang. Ze zijn de olie van de maatschappij en waardering is altijd op zijn plek. Altijd, dus een feest waarop op een vastgesteld moment in het jaar schouderklopjes worden uitgedeeld, is niet erg aan ons besteed.

Toch kwamen we er niet onderuit om Het Zaanse Vrijwilligersfeest zichtbaar te maken. 

De Orkaan beschikt namelijk zelf ook over vrijwilligers – Orkaankrachten – en een daarvan is Bas Sommeijer die besloot dat de winnaars – de mensen die ervoor kiezen om hun denkkracht, spieren, handen, sociale vermogen en vrije tijd in te zetten voor onze samenhang – een etalage verdienen. 

Daar gaat ie dan. Het verslag van Bas:

Het Zaanse vrijwilligersfeest, georganiseerd door Zaankanters voor elkaar en de gemeente Zaanstad, werd deze keer gevierd in de Groote Weiver in Wormerveer. Een prettige locatie waar zowel binnen als buiten aan vermaak is gedacht. In het aangenaam frisse briesje op het terras klinken Hollandse klanken afgewisseld met dance en Latijnse salsa. Even wordt het briesje gemeen als ze een parasol te pakken krijgt en laat bezwijken. Dat deert de DJ niet: ze draait door voor haar trouwe fans die het hele feest door op haar klanken blijven dansen. 

Binnen spelen The Damned and Dirty. Een stevige rockformatie die eigen muziek laat horen. Kevin, de zanger, Micha op gitaar en Tarah als zangeres spelen fantastisch en verdienen meer publiek. Ze hebben zelfs een eigen biertje, wat voor één muntje verworven kan worden aan de bar. 

Over het hele terrein zitten mensen in groepjes met elkaar te praten. En in de hoek staat een fotograaf met twee grote camera’s van groepjes mensen foto’s te nemen. Even buiten het terrein kan je ouderwetse spelletjes spelen. 

Genoeg sfeerbeeld. Op naar de prijzen. 

Uniek systeem

De prijzen worden dit jaar aan een vrijwilliger gegeven en niet meer aan de vrijwilligersorganisatie. Voor de prijsuitreiking is een uniek systeem bedacht. Een duiveltje(?) heeft de lootjes op zijn jas gespeld en danst iedere keer verleidelijk voor wethouder Harry van der Laan zodat hij een nummertje kan trekken. Dat doet de wethouder gretig.

Notaris Rik Jacobs heeft de namenlijst en roept de gelukkige winnaars. En dit zijn ze:

Wendy van der Meer – Bart BMX Zaanstad

Wendy is samen met Michael, de oprichter van BMX Zaanstad, naar het feest gekomen. Ze zetten zich in voor fietscross in de Zaanstreek. Ze hebben een eigen baan waarop gecrosst kan worden. Helaas is tijdens de grote storm een leiding gesprongen. Ze hebben twee van hun heuvels opgeofferd om het gat te dichten. Deze 500 euro komt ze goed van pas, ze gaan de heuvels in ere herstellen. Ook geven ze samen met stichting Leergeld fietsen weg. Maar O wee als je een fiets ophaalt en verkoopt via Marktplaats! Dan word je voor altijd op een zwarte lijst gezet.

Chantal Schriekenberg – CW Productions

Zij verzorgen onder meer muziekavonden voor mensen die het fijn vinden om op een gezellige manier even de zinnen te verzetten.

Menno de Haas – Huttenbouw Kogerpark

Menno wil het geld graag uitgeven aan een afsluitend feestje voor de vrijwilligers na de huttenbouw. Helaas moet het geld waarschijnlijk uitgegeven worden aan de energierekening. Kogerpark heeft voor alle machines krachtstroom nodig en die prijzen zijn de pan uit gerezen.

Rien Luttikhuizen – Hercules voetbalvereniging en Het Kapiteinskoor

Bij Hercules zit Rien onder meer in de onderhoudsploeg en hij is bevlogen lid van Het Kapiteinskoor.

Christiaan Lelieveld – Buurtbus Vereniging Zaanstreek Zuid

Christiaan Lelieveld is de penningmeester van Vereniging Zaanstreek Zuid. Hij rijdt samen met 50 vrijwilligers de buurtbus. Het is een spannend jaar want de bussen hebben gemiddeld 700.000 km op de teller. Die gaan vervangen worden, niet door Connexxion maar door de nieuwe vervoerder EBS. Het geld wil hij besteden aan een ijsje voor iedereen of anders voor een feestje voor de vrijwilligers aan het einde van het jaar.

Marike Sijbrandij-Rijvordt – Reddingsbrigade Zaanstad

Marike van de reddingsbrigade Zaanstad maakt gebruik van het moment door te vertellen dat ze nog naar twee bestuurders zoeken en instructeurs. Ze zijn onderdeel van de Reddingsbrigade Nederland en de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland. Ze hebben meegeholpen in Limburg bij de overstromingen. In de Zaanstreek leiden ze op voor zwemmend redden en delen life saver diploma’s uit. Doordat Zaanstad erg streng is bij het afgeven van vergunningen zijn ze ook actief bij evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas, waar ze het water bewaken. Het geld gaat besteed worden aan vrijwilligers die heel veel doen voor de vereniging.

Sonja Zieke – Taalcafé De Sluis

Uit het publiek werd geschreeuwd dat ze het geld gingen besteden aan boeken. En het publiek zal dat wel weten.

Adrie Ruig – Poelboerderij 

De Poelboerderij ligt in Wormerland en toch mogen ze meedoen omdat veel Zaankanters hiervan gebruikmaken. Het geld wordt besteed aan de vlindertuin.

Jan Vos – seniorencomplex de Meerpaal

Jan is vrijwilliger die af en toe helpt in het seniorencomplex de Meerpaal. De bewoners zitten graag in het zonnetje, maar soms is dat zonnetje te warm. Dan is het fijn om onder een grote (horeca) parasol te zitten, of in een lounge set. Een tip van ons: kies een lichtgekleurde want donker is net een sauna met heet weer.

Joke Luttikhuizen – Tennisvereniging Westzijderveld

Joke voelt zich thuis bij deze club. Het ‘gewonnen’ bedrag zal goed terecht komen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *