Witwassen in Wormer (en niet zo’n beetje ook)…

wormer wiswas trouw

Het is niet kinderachtig wat dagblad Trouw dit weekend over Wormer schrijft: witwassen, Russische miljoenen, Paradise-papers, belastingparadijzen en een suspecte Poetin-relatie…

Onderzoeksjournalisten Jan Kleinnijenhuis en Karlijn Kuijpers onderzoeken een grootschalige Russische witwasoperatie (de Troika Laundromat) en eindigen bij een rijtjeshuis in Wormer.

Quinta Capital Partners in Wormer is op papier de:

“hoofdvestiging van de persoonlijke family office van de Russische zakenman en multimiljonair Ruben Vardanyan. Hij verdiende zijn fortuin door de verkoop van zijn bank Troika Dialog: de spil in de Laundromat-witwasmachine.”

Quinta zou ook optreden als vermogensbeheerder voor de Russische senator Valentin Zavadnikov die in het nieuws kwam als koper van twee luxe jachten bij de Brabantse scheepswerf Heesen voor 43 miljoen euro.

De tientallen werknemers van Quinta blijken niet in het Wormerse rijtjeshuis te werken maar in Moskou. Zij sturen via de Litouwse Ukio Bank voor “ruim 100 miljoen dollar” witwasgeld naar Europa.

Quinta is ook betrokken bij betalingen voor nep-contracten aan Sergei Roldoegin,

“een Russische cellist die vooral bekend is vanwege zijn nauwe vriendschappelijke banden met de Russische president Vladimir Poetin. Quinta-medewerkers in Rusland geven opdracht voor het betalen van ruim 5,7 miljoen dollar aan Roldoegin.”

Lees hier het hele artikel bij Trouw.

2 Reacties op Witwassen in Wormer (en niet zo’n beetje ook)…

  1. Erik says:

    Witwassen als wissewasje, zou het dan nog wat uitmaken?

  2. Bert Schaap says:

    Lekker belangrijk. Gebeurt er nog eens wat sinds de opening van de plastic beschuittoren. Kan zo door naar de Efteling. Wat is dat ding lelijk zeg. Ik laat het echt niet aan bezoekende familie zien. je schaamt je toch dood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>