Woonprotest Zaanstad van 25 maart (soort van) afgelast

De grote ‘Woonprotest’-actie die op 25 maart in Zaandam zou worden georganiseerd gaat waarschijnlijk niet door. Uit informatie van Woonprotest075 is op te maken dat een ‘groot deel’ van het bestuur “niet meer achter de plannen staat”. Op 22 april wordt een nieuwe demonstratie gepland door een nieuwe organisatie: Woonopstand075.

Officieel is de demonstratie nog niet van de baan, maar volgens de opgestapte bestuursleden is de veiligheid en toegankelijkheid op 25 maart niet te garanderen, “wij raden af naar de demonstratie te komen.”

Uit de mededelingen op het Instragram-account van de organisatie is op te maken dat er een conflict met de gemeente is over 25 maart. Begin februari kondigden de organisator en de gemeente aan “in gesprek te gaan om ervoor te zorgen dat de demonstratie op een veilige manier kan verlopen.”

Maar de verhoudingen zijn daarna op scherp gezet. De organisatie verwijt Zaanstad informatie te verzamelen over organisatoren en de inhoud van de demonstratie. Ook zou er een verbod op ‘gezichtsbedekkende kleding’ zijn. De organisatie zegt recht te hebben om anoniem te demonstreren en ook mondkapjes te dragen “tegen de verspreiding van virussen.”

Zaanstad zou het besluit overigens ‘geheim’ houden volgens de organisatie. De organisatoren hebben een advocaat ingeschakeld om het besluit in te zien, maar dat heeft geen resultaat opgeleverd. Omdat er geen openbaar besluit is kan de organisatie ook geen bezwaar aantekenen.

Tegen NH Nieuws zeiden vertegenwoordigers van het deel van de organisatie dat zich heeft afgescheiden dat ze ook bang waren voor radicale actievoerders die plannen zouden hebben om te rellen en geweld uit te lokken.


UPDATE 19 maart: het is onduidelijk of de demonstratie van 25 maart doorgaat. Die is bij de gemeente aangekondigd. Een deel van de organisatie heeft zich afgescheiden en zal op 22 april demonstreren. Op de nieuwe Instagram van Woonopstand075 (Woonprotest is verdwenen) wordt afgeraden om mee te doen met 25 maart maar ook gesteld dat die demonstratie helemaal niet doorgaat.

De organisatie heeft onderling ruzie en ook een conflict met de gemeente. Zaanstad heeft eerder voorwaarden gesteld bij demonstraties tegen Zwarte Piet waarbij het werd verboden om geluidsversterking te gebruiken. Bij die demonstraties en de demonstratie tegen FvD moesten demonstranten bovendien in een afgeperkt gebiedje blijven. De nieuwe voorwaarden zouden inhouden dat demonstranten niet met gezichtsbedekking mogen demonstreren. Daar hebben ze bezwaar tegen gemaakt.

Onderling is er gedoe omdat de demonstratie door radicale groepen gebruikt zou kunnen worden die op rellen uit zijn. Dat dergelijke groepen zicht bij de de demonstratie zouden aansluiten kan geen verrassing zijn. Zaankanters tegen Racisme – die actief betrokken was bij de Zwarte Piet- en FvD-demonstraties wilde bijvoorbeeld ook meedoen. Ze roept nu opnieuw op om op 22 april te gaan demonstreren.

Ook over 22 april is niet iedereen het eens, Tegendeslooppeperstraat: “Het lijkt mij handiger om eerst wat meer duidelijkheid te geven over jullie doelstelling. 25 maart, 22 april.?? En de ene demonstratie af te raden op de pagina waar deze demonstratie juist werd aangekondigd?? Duidelijkheid geven en inhoud vermelden lijkt ons een goede stap.”

woonopstand075 (de nieuwe organisatie), zit er ook mee in de maag: “liever hadden wij dit niet zo gedaan maar het kon echt niet anders. We hebben heel goed intern overleg gehad en vertrouw ons dat we de juiste beslissing hebben gemaakt.”

Bij NH Nieuws blijkt dat binnen de organisatie de meningen verdeeld zijn: sommigen willen de demonstratie verzetten, anderen willen er helemaal vanaf. De angst voor ‘radicale actievoerders’ die op geweld uit zijn is de belangrijkste reden.

Morgen opnieuw een update als we van Zaanstad horen of er één, twee (of misschien geen) demonstratie is aangekondigd.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Liam de Haas

    “Tegen NH Nieuws zeiden vertegenwoordigers van het deel van de organisatie dat zich heeft afgescheiden dat ze ook bang waren voor radicale actievoerders die plannen zouden hebben om te rellen en geweld uit te lokken.” Dit is niet wat er in dat artikel staat, even goed lezen Orkaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *