Worden wij Soeters-fan? We hopen het.

Hoe langer we er over nadenken, hoe beter we het plan vinden. Sjoerd Soeters regisseur van MAAK.Zaandam-Oost.

Een gebiedsstrategie voor het mooiste maar ook meest vergeten stuk van het centrum – de de uitvoering daarvan – is broodnodig. Peperstraat, Klauwershoek, Oostkade, Wilhelminasluis, Zuiddijk, Burcht en Oostzijde hebben een opkikkertje nodig.

Wat is het doel?

“Peperstraat en de Klauwershoek kunnen beter verbonden worden, mag kleinschaliger. Peperstraat verdichten naar woongebied. Kwalitatieve impuls van de oostkade Wilhelminasluis als verblijfsgebied. Verbindingen creëren Zuiddijk – Oostzijde. Maak van Burcht stadsplein met minder/geen auto’s, betrek het bij de stad en betrek hierbij toeristisch potentieel.”

Beginnend bij de Burcht (boven en hieronder), inderdaad een troosteloze aanblik.

De Savornin Lohmanstraat, ooit een sjieke winkelstraat, nu een binnenstadse snelweg met veel leegstand. Hieronder bv Percy’s Corner op de hoek met de Zuiddijk.

Aan de overkant, het voormalige pand van De Kade: leeg.

Daar tegenover: een gruwelijk lelijk pand met een restaurant dat al lange tijd leeg staat.

Maar ook mooie dingen: de Sluisbar die weer tevoorschijn kwam (foto Erik Esteie).

Of de Oostzijderkerk, nu al in de steigers!

Het kade-aanzicht is om te huilen.

Op de brug is het al niet veel beter.

De Peperstraat: een hoofdpijndossier.

Hoe eerder Soeters aan de slag gaat hoe beter. In de commentaren bij ons vorige bericht waren er nogal wat waarin de angst werd uitgesproken dat we hier ook de opmars van neo-Zaans zouden gaan zien. Dat zouden we inderdaad geen goed idee vinden. Herstel de oude luister van de Zaanoevers.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Erik Esteie

  Van mij mag er heel veel aangepakt worden maar van de Burcht moeten ze afblijven wat de grote betreft. Het is de enigste plek waar de kermis kan staan, of een circus , of waar ruimte is voor andere grote evenementen.

  • Siem

   Beste Erik, welke kermis bedoel je op de Burcht, deze gaat ook weg. Is niet meer te betalen. Rondje van 3/4 tier. 100 euro met twee klein kinderen. Kermis lost zich vanzelf op. Laatste evenement, wanneer was dat?
   Gewoon weer het oude Café en een mooi park er omheen net als in 1910.
   Weer een geweldige plek. Opgelost volgende plan.

   • Erik Esteie

    Beste Siem, dat zeuren over een dure kermis is van alle tijden. Toen ik klein was was het ook duur. En het verbaasd me dat je 50 euro per kind uitgeeft, dat is toch al gauw 20 ritjes in de draaimolen(en dan tel ik de korting niet mee als je meerdere ritten tegelijk koopt 😉

    Bovendien denk ik dat je kleinkinderen het een en al sensatie zullen vinden om met hun opa in een cafe te zitten…

    Laatste evenement? Een circus, evenement daarvoor, Dam tot dam, daarvoor kermis, daarvoor strandsport weekend, daarvoor vul maar in

 • Jan Vink

  Ik ben het deels eens met Erik. Elke stad heeft een groot plein nodig voor evenementen zoals een Kermis. Echter, ik moet zeggen dat de laatste jaren de Kermis nou niet echt meer de uitstraling heeft van wat het ooit was, namelijk een bruisend, gezellig en knotsgekke plek. Hetzelfde geldt voor markten, bezoekersaantallen lopen terug omdat ze niet vernieuwen.

  Begin met het oude sluiswachterskantoortje, daarna een ondergrondse parkeergarage voor de burcht (dat kunnen wij wel, zie Hermitage) en deel het gewoon leuker in. Laat oude gebouwen herleven met nieuwe bestemmingen, knap de boel op met leuke doorkijkjes en plekken waar je lekker kan hangen. Een promenade paralel aan de sluis, perkjes op de burcht, en oh ja: pakt Sjoerd dan ook meteen het Rozenhof op? Oftewel platgooien en er een open winkelstraat van maken?

 • Stichting Babel heeft in het kader van Maak Zaanstad op basis van verkenningen van Edzo Bindels van bureau West 8 en paralellen met het sluisgebied in Leidschendam een avond georganiseerd en de gemeente geadviseerd in dit gebied het voortouw te nemen.
  Een gebied dat een belangrijke schakel vormt met het oosten van de stad, Peperstraat, Zuiddijk, sav. Lohmanstraat en Burcht. Verpaupering van delen is sterk zichtbaar. De foto’s zijn tekenend voor de situatie. Goed dat het nu opgepakt wordt. Zie onze website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *