We beginnen met het slechte nieuws: Nederland is geen snookerland, en dat zullen we ook nooit worden. In 2014 won Mark Selby (bijnaam: The Jester from Leicester) het WK en daarmee 300.000 Britse Ponden. René van Rijsbergen (bijnaam: niet kunnen vinden) won het NK en daarmee nog geen 1000 euro: dat is net voldoende om je club te trakteren op een avondje Beer Pongen. Internationaal slaan we geen deuk in een pakje boter.

Nu het goede nieuws: als we de blik richten op het eigen land, dan wordt het fijn. Want binnen Nederland doet de Zaanstreek mee! Wij hebben een paar hele leuke jongens-met-keu. De NK-voorronde Heren wordt niet voor niets aan de Zaan gespeeld.

Schermafbeelding 2015-02-02 om 12.00.26Westend Snooker is de huiskamer van helden als Richard van Leeuwen (winnaar NK-senioren in 2014), Mark Stuten (3e NK-heren) en Sebastiaan Kan (winnaar NK-koppel in 2009, 3e NK-heren). Mark en Sebastiaan, maar ook Jimmy Cai, staan te boek als gevaarlijke outsiders voor dit NK bij de heren. Richard wordt gevreesd bij de senioren.

Zaterdag 7 februari vanaf 10:00 uur worden de tafels bespeeld door 28 heren die het neusje van de zalm van de Nederlands snookerwereld vormen. De hele dag ben je welkom om de Zaanse deelnemers toe te juichen. Bedrijfsleider Stuten: “Westend heeft letterlijk een hoge drempel omdat we op de eerste verdieping zitten, een beetje verstopt aan de Zaan achter de Schoenenreus, maar als je daar eenmaal overheen bent, dan weet je dat je welkom bent.”

Tot slot: het viel De Orkaan op dat wereldtoppers coole bijnamen hebben als; The Pistol, The Belgian Bullet, Steady Eddy, The Sultan of Snooker, Master Cueman of Mister Snooker. Sebastiaan, Mark, Richard en Jimmy worden gewoon Sebastiaan, Mark, Richard en Jimmy genoemd. Dat moet toch beter kunnen? Hier een lijst ter inspiratie.

De gebruikte foto is gemaakt door jeugdcoach Corné Kuijpers. Hier vind je er nog meer.