Eerste maandag van de maand om 12.00 uur: sirenes. En een klimaatalarm.

Extinction Rebellion Zaanstreek-Waterland demonstreert komende maandag 3 juni tussen 11:45 – 12:15 bij cacaofabriek Ofi, voorheen Olam. Volgens de organisator verergert de cacao-industrie de klimaat- en ecologische crisis.

De actie bestaat uit de gebruikelijke ‘die-in’, waarbij mensen ‘voor dood’ op de grond gaan liggen. XR:

“Van alle cacao die wereldwijd verhandeld wordt gaat ongeveer een kwart door de grootste cacaohaven van de wereld, Amsterdam, waarvan een aanzienlijk deel verder wordt verwerkt in de Zaanstreek. Wat weinig mensen weten is dat bij de verwerking van cacao zeer veel ammoniak vrijkomt. Dat heeft grote impact op de natuur, met name in de Zaanstreek waar meerdere grote cacaofabrieken staan. Hoewel er afspraken zijn gemaakt om dit jaar de uitstoot aanzienlijk terug te brengen, is er bij Ofi jarenlang een veel te grote uitstoot geweest van ammoniak, waardoor de natuur in de omgeving (o.a. Natura2000 gebieden als de Kalverpolder) op omvallen staat.”

Ook zou de cacao industrie verantwoordelijk zijn voor extreme ongelijkheid. Meer dan 90 procent van alle cacaoboeren heeft niet genoeg geld om van te leven, terwijl er door grote chocoladebedrijven grote winsten worden gemaakt. De armen blijven arm, en de rijken worden rijker.’

Tijdens de actie wordt het bestuur van Ofi opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen door de gedane schade aan mens en natuur te herstellen en te vergoeden. De huidige manier van werken in de cacao industrie verergert nog steeds de klimaat- en ecologische crisis.

(Normaal gesproken is het klimaatalarm elke maand op het Stadhuisplein, maar zo nu en dan maakt de groep een uitstapje. In februari 2024 werd de Omgevingsdienst bezocht met de oproep om te handhaven bij Tata Steel en de kooksgasfabrieken te sluiten.)

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht XR (ook foto) en eerder nieuws op de Orkaan.