Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) Zaanstreek-Waterland hebben op veel bushaltes hun eigen reclames voor vliegreizen aangebracht: ‘Stop de promotie voor onze zelfdestructie’. Het vliegtuig op de posters is voorzien van een vette dikke uitlaatwalm.

XR pleit voor een verbod op reclame van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens onder het motto #BanFossilAds. De actiegroep roept de gemeente Zaanstad op om dit soort reclames te verbieden.

Deze protestactie maakt volgens het persbericht van XR “deel uit van een internationale actieweek tegen reclame, sponsoring en greenwashing van luchtvaartmaatschappijen. De actieweek wordt in heel Europa gecoördineerd door de campagnegroepen Stay Grounded en Badvertising.”

De Zaanse milieuactivisten voeren actie door, “zonder toestemming, een reeks kunstwerken te installeren in diverse bushaltes in de stad. Een tiental reclameborden zijn door activisten versierd met posters waarop staat: ‘Stop reclames die ons de klimaatcrisis invliegen’ en ‘Stop de promotie van onze zelfdestructie’.”

Exotische oorden

Eén van de actievoerders wordt geciteerd in het persbericht (we hebben hem dus niet zelf gesproken):

“Neem nou als voorbeeld vliegreizen naar mooie warme exotische oorden, zoals de Malediven. Langzaam maar zeker zullen veel eilanden onbewoonbaar worden of zelfs in zijn geheel verdwijnen door het stijgen van de zeespiegel. De luchtvaart levert een belangrijke bijdrage aan de klimaatverandering en dus aan het stijgen van de zeespiegel. Ik wil dan ook dat het niet langer legaal mag zijn om reclame te maken voor fossiel en dus ook niet voor luchtvaartmaatschappijen.”

In de gemeenteraad van Amsterdam is in 2020 een motie aangenomen om fossiele reclames te weren. Na Amsterdam volgden meer Nederlandse gemeenten in Nederland.

Door Piet Bakker. Bron: persbericht XR (en foto boven), foto onder: Marion Kors (De Orkaan).