ROSA wilde er een alternatief cultuurcluster vestigen, Babel liet jonge honden los op de Klauwershoek en de Oostkade, Sjoerd Soeters liep er op verzoek van de gemeente rond om een upgrade voor het gebied te bedenken, Heren 5 bedacht de Westzijde-parelketting, De Orkaan vroeg zich ook al af waarom dit half verloederde prachtstukje Zaanoever niet eens aangepakt werd.

Nu gaat ook ex-burgemeester Vreeman los op het gebied en de rest van het centrum, althans, dat heeft hij door zijn ambtenaren laten doen (“zonder inspraak van de raad” voegde hij er olijk aan toe). Kan het centrum van Zaandam, inclusief de Wilhelminasluis, “De Beste Binnenstad” van 2025 worden? Vreeman denkt van wel.

Met zoveel mooie plannen moet het lukken. En dan vergeven we Vreeman dat hij het over de Binnenstad van Zaanstad heeft. Zaanstad is geen stad, laat staat dat ze een binnenstad heeft, Zaanstad is de administratieve aanduiding voor de gemeente. Het plaatje en de plannen zijn duidelijk: het gaat gewoon over het centrum van Zaandam.

Hoe gaat dat centrum eruit zien?

Trendy modezaken en andere winkels aan de Westzijde die in haar oude luister wordt hersteld. Iedere Zaanstadter en mening Amsterdammer loopt de deur van het Cultuurcluster plat, de Rozengracht wordt een foodstreet (geinig ideetje).

Aan de Oostkade komen appartementen. De Burcht wordt een stadspark (met open podium) en de Prins Hendrikkade wordt een Zaanboulevard met een fraaie bomenrij.

Het Havenkantoor wordt een restaurant waar de rivercruise-toeristen kunnen eten voordat ze in het Inntel gaan slapen.

Bekijk hier de mega-grote versie van het centrumplan (klikken voor vergroting) of download de PDF vanaf de website van Zaanstad (inclusief de uitleg met de nummers).