Zaandammer Eric Heuvel verstript slavernij

Morgen neemt minister Jet Bussemaker neemt morgen (26 juni) in Amsterdam het eerste exemplaar in ontvangst van “Quaco – Leven in slavernij”, een stripboek van de Zaandamse striptekenaar Eric Heuvel en schrijfster Ineke Mok.

Het boek gaat over Quaco, iemand die werkelijk heeft geleefd. Hij woonde rond 1770 in het gebied dat nu in Ghana of Ivoorkust zou liggen. Hij werd door mensenhandelaren ontvoerd, leefde eerst in West-Afrika in slavernij, waarna hij naar Suriname werd verkocht. In 1777 ging hij naar Nederland met zijn eigenaar, werd daar vrijgemaakt, en scheepte zich in 1792 als matroos op naar Batavia waar hij waarschijnlijk is gebleven aldus schrijfster Ineke Mok in Het Parool.

Eric Heuvel en schrijfster Ineke Mok werkten vier jaar aan het boek. Heuvel zei in februari tegen Dagblad Zaanstreek dat initiatiefneemster en scenarioschrijfster Ineke Mok “jaren heeft moeten bedelen” om geld voor het boek bij elkaar te krijgen: “Mensen worden niet graag herinnerd aan het slavernijverleden.’’

Het boek is uitgegeven bij Walburg Pers. Op de site Historiek verschenen al twee pagina’s. Hieronder de eerste (klik voor grote versie):

Quaco1

 

 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *