Actiegroep Zaankanters voor Palestina gaat in aanloop op Bevrijdingsdag (5 mei) bevrijdingsposters uitdelen in Zaandam die mensen voor het raam kunnen hangen om hun solidariteit met de mensen in Gaza te tonen. Ook worden mensen aangemoedigd om op 5 mei de Palestijnse vlag te hijsen in plaats van de Nederlandse.

Op 4 mei staan de actievoerders wel op straat om die posters uit te delen, bijvoorbeeld op de Gedempte Gracht, tijdens de winkelmiddag, “maar dit staat dus helemaal los van de dodenherdenking. Daar gaan we niets mee doen” aldus Mark, woordvoerder van Zaankanters voor Palestina. Hij stelt ook:

“Het protest is op Bevrijdingsdag, omdat we vinden dat het eigenlijk een beetje ongepast is om vrijheid te vieren terwijl uit onze naam die vrijheid elders onmogelijk wordt gemaakt. En we vragen dus vooral aan mensen in de Zaanstreek om dat protest te doen, door de posters of de vlaggen op te hangen op 5 mei.”

De actiegroepen vinden dat Nederland actief politieke en militaire steun verleent aan de Israëlische bezetting van Palestina, en aan de genocide die Israël pleegt. Woordvoerder Mark: “Die hele 4-5 mei herdenking wordt betekenisloos als Nederland op hetzelfde moment internationaal recht schendt door volkerenmoord te steunen. Want dat is wat er nu in feite gebeurt.”

In de Zaanstreek is in april al actie gevoerd bij Sultan Ahmet Moskee, het Zaans Medisch Centrum en op de Gedempte Gracht. Op donderdagavond wordt er altijd actie bij het station in Zaandam gevoerd. Ook waren er eerder demonstratieve tochten door Zaandam en een actie bij herdenking van de Februaristaking bij het Zaantheater.

Palestina-poster

Door Piet Bakker / Merel Kan. Bronnen: persbericht van en contact met Zaankanters voor Palestina. Foto boven: De Orkaan (eerdere actie van Zaankanters voor Palestina).