‘Blijkbaar associëren deze mensen zichzelf met verzetsstrijders’ reageert Rina Schenk, de voorzitter van het 4 en 5 mei Comité van Zaanstad. 

Ze was nog niet op de hoogte van het feit dat de stakende figuurtjes op de Wilhelminabrug voorzien zijn van zogenaamde arafatsjaals. 

Het beeldengroepje op de brug werd gemaakt door verzetsstrijder Truus Menger om de Februaristaking te herdenken. 

Eerder, tijdens de herdenking in februari werd gedemonstreerd tegen het Israëlische optreden in Gaza. Ook daar werd het Palestijnse kledingstuk gedragen. Schenk noemt het bijzonder dat de oorlogsmonumenten en herdenkingen gebruikt worden voor de Palestijnse zaak: 

‘Het is zo jammer. Het wordt zo zwart/wit gemaakt. Je bent voor of tegen, er is geen nuance en het gesprek, het begrip over en weer mist.’

Twee bloemstukken verdwenen

Ook werd gisteren duidelijk dat er twee bloemstukken zijn verdwenen die tijdens de herdenking op 4 mei werden gelegd. Een daarvan was van De Zaanse Regenboog. Zij mailden geschokt en teleurgesteld te zijn:

‘Uiteraard hopen wij dat het hier niet gaat om een bewuste en gerichte actie tegen onze gemeenschap. De daders hebben geen idee welke emotionele schade zij met deze daad aanrichten. De Zaanse Regenboog gaat dan ook aangifte doen van diefstal.’

Door: Merel Kan, foto’s: Di-Lan Sun