‘Zaans verzet’ noemt de groep zich. Een groep, blijkbaar Zaans, wil zich hardmaken voor wat er momenteel gebeurt in Palestina. 

Maandagochtend doen ze dat tijdens de bijeenkomst van de Februaristaking bij het Zaantheater. Meeliftend op de herdenking van de beweging die 83 jaar geleden tot stand kwam als protest tegen de Jodenvervolging. 

Het protest zou stil zijn: met vlag en tekst. En in de openbare ruimte. Dat is een recht in Nederland. Het ‘Zaans verzet’ heeft aangeven niet mee naar binnen te komen. 

Dat laatste vindt Rina Schenk, voorzitter van het 4 en 5 mei comité Zaanstad jammer: 

‘Kom dan ook binnen. Het programma is ook voor hen de moeite waard: hoor het aan. Opstaan tegen onrecht is belangrijk, ook nu. Maar deze herdenking organiseren we om recht te doen aan de mensen die toen opstonden tegen de Jodenvervolging.’ 

In Amsterdam Slotermeer is de herdenking bij het monument voor Willem Kraan afgeblazen uit angst voor onrust die een eventuele ‘FebruariIntifada’ ter ondersteuning van het Palestijnse verzet mee kan brengen. Daarnaast willen ze ervoor waken dat het doel van de herdenking uit het oog wordt verloren.

Nog even de minidocumentaire die we met Monumenten Spreken maakten over de staking van toen (met daarin Zaanse verzetsmensen):

Door: Merel Kan, info: gesprek met Rina Schenk, Orkaan-archief X