De Februaristaking begon 83 jaar geleden, op 25 februari 1941, in Amsterdam en breidde zich een dag later, op 26 februari uit naar de Zaanstreek. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa. Elk jaar op 26 februari herdenken we in de Zaanstreek dit protest.

Het 4 en 5 mei Comité Zaanstad organiseert op maandag 26 februari de herdenking in het Zaantheater. De herdenking begint om 09.30 uur met een inloop in de foyer van het theater. Rond 09.50 uur zal Rina Schenk, voorzitter van 4 en 5 mei Comité Zaanstad, als eerste het woord nemen.

Tijdens de herdenking zal er een minuut stilte worden gehouden en bloemen worden gelegd. Daarnaast zijn er toespraken en muzikale intermezzo’s van onder andere Muziekfabriek van Dijk. Er zullen ook gedichten worden voorgedragen door leerlingen van de Dijk Oost.

Rond 11.15 uur wordt het officiële gedeelte afgesloten en is er de mogelijkheid om na te praten met een kopje koffie of thee met iets lekkers.

Met ‘Monumenten spreken’ maakten we onderstaande korte documentaire over de Februaristaking.

Door Silva Honig, bronnen: eerder nieuws op De Orkaan, video Monumenten Spreken, persbericht 4 en 5 mei comité. Foto van eerdere herdenking (De Orkaan).