Zaanpyromaan slaat twee keer toe in Zaandam: al 18 autobranden in half jaar

Afgelopen nacht – woensdag 15 februari – kwam er even na 02.00 uur een melding ‘brand gebouw’ aan de Dodonaeustraat in Zaandam binnen. Deze melding veranderde binnen enkele minuten naar ‘brand wegvervoer’. Tijdens het blussen werd een twee autobrand even verderop gemeld.

De Zaanpyromaan is deze nacht weer actief geweest. Het was de 18e brand sinds eind juli 2022 in het gebied Zuiddijk, Zaandam-Zuid en Poelenburg. Bij de branden raakten bijna 40 auto’s beschadigd, een groot deel daarvan is total loss.

(Zie kaartje onder voor alle branden).

De eerste brand was in één van de doodlopende zijstraten van de Dodonaeustraat. De brand is vermoedelijk bij de Ford begonnen en overgeslagen naar de Volvo. De Ford is zo goed als uitgebrand en de Volvo heeft eveneens flinke schade opgelopen. De twee auto’s zijn van één familie. Eén van de eigenaren was erg ontdaan en boos en vroeg zich af waarom iemand dit zou doen.

Tijdens het afhandelen van de brand werd een tweede autobrand op nog geen 200 meter van de eerste brand ontdekt. Wederom op de Dodonaeustraat, maar dan om de hoek ter hoogte van de Goethartstraat. Hier stond een witte bestelbus in lichterlaaie. De brandweer was net klaar bij de eerste brand en kon direct door met deze tweede brand. De bestelbus is aan de voorzijde in brand gestoken en is door de brand flink beschadigd. Omdat het een elektrische auto betreft heeft de brandweer de onderzijde van de auto (langer) gekoeld met bluswater. Of de personenauto naast de bestelbus ook schade heeft opgelopen is niet helemaal duidelijk. Er leek wel rook van de auto af te komen door de hitte.

De politie heeft met meerdere voertuigen rondjes door de wijk gereden en door de wijk gelopen in de hoop de dader nog ergens aan te treffen. Mocht je iets gezien hebben of in het bezit zijn van relevante camerabeelden meld dit dan bij de politie via 0900-8844.

Foto’s: Michel Schermer

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Åke Nielsson

    Deze brandstichter steevast de ‘Zaanpyromaan’ noemen lijkt me niet echt bevorderlijk. Pyromanen kicken op dat soort sensationele erkenning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *