Zaans geel…

Kanariegeel, knalgeel, citroengeel, okergeel, koningsgeel, loodtingeel, napelsgeel, eigeel, chromaatgeel, felgeel, goudgeel…

En sinds kort dus ook Zaans geel.

Bruggeel. Dat wordt op de voetgangersdelen en fietspaden van alle bruggen in Zaanstad gesmeerd.

Ook op de brug naar het Zaaneiland. Die stond omhoog. Met het rood en blauw van de brug ontstaat een soort van Mondriaan.

Daardoor worden mensen extra (naast de borden, de neergaande slagbomen en het belsignaal) gewaarschuwd dat ze niet op de brug moeten gaan staan als die open gaat. Dat is bij deze brug overigens nog nooit gebeurd, je moet wel blind en doof zijn om midden op de brug te blijven staan als die open gaat.

Het enige ongeluk ooit bij de brug werd veroorzaakt doordat deze plots naar beneden ging toen er een boot onderdoor voer.

Eén veiligheidsdingetje heeft Zaanstad teruggedraaid. De fietspaaltjes bij de brug zijn aan weerszijden weggehaald zodat de brug nu steeds vaker als doorgaande autoweg gebruikt wordt. Dat is dus pas echt onveilig voor voetgangers en fietsers.

brug eiland geel jan 2020 orkaan 2

brug eiland geel jan 2020 orkaan

brug eiland geel dec 2019 orkaan 2

brug open zaaneiland geel orkaan jan 2020

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Bruce Latham

    Poeh, het is ook nooit goed. Geregeld wordt op deze pagina’s, en door de fietsersbond, geklaagd dat paaltjes onveilig zijn. Fietsers kunnen er zomaar op botsen als ze die in het donker of vanwege een voorligger te laat zien. Ook menig dodelijk ongeval bij oudere fietsers is veroorzaakt door een botsing met zo’n paaltje. En nu wordt geklaagd over het weghalen. Duidelijke verkeerstekens voor automobilisten lijkt mij voldoende, en desnoods beboeten zoals bij de busbrug.

  • Jan van Geffen

    Fijn dat die paaltjes weg zijn. Zoals Bruce zegt veroorzaken ze menig ongeval doordat fietsers er bijvoorbeeld met hun trapper achter haken. De Fietsersbond vindt dat vast ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *