Zaans Grachtenfestival dure grap

Geen imposante drukte dit weekend bij het Zaanse Grachtenfestival. Maar het waren ook geen imposante namen die in het winkelgebied optraden (wij hadden nog nooit gehoord van Steel Sheep, Ti-an-guis, het Floor Polder Trio en Kika Sprangers).

De prijs van het evenement was daarentegen wel imposant: € 52.900*. Zaanstad nam van dat bedrag € 19.834 voor haar rekening. Minder dan de gevraagde € 26.450 maar toch een bedrag waar veel Zaanse culturele initiatieven hun vingers bij af zouden likken.

Zaanstad beloonde de komst van Amsterdamse festival met deze ruime subsidie omdat

“De organisatie (..) een breed scala aan musici voor een grote doelgroep door middel van meerdere optreedplekken tijdens 2 dagen gratis [wil] aanbieden aan de bewoners en bezoekers van Zaanstad.”

Dat ‘gratis’ was uiteraard een grapje, het toegangskaartje voor de belastingbetaler kostte bijna € 20.000.

Maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug. De organisatie beloofde:

 1. Media-aandacht van De Telegraaf, NTR, NPO Radio 4, NPO Cultura, SALTO, Brava klassiek, de Concertzender, Classic fm, ANWB Kampioen, Luister, het Russische cultuurmagazine Discovery, websites, digitale nieuwsbrieven en kranten.
 2. Een publiek van 5000 tot 6400 mensen (zaterdag “4000 tot 5000”, 100 tot 200 bezoekers per kindervoorstellingen en “voor het slotconcert op de Dam gaan we uit van een bereik van 800 – 1000 bezoekers.”)

De media-aandacht voor het Grachtenfestival betreft uiteraard alleen de Amsterdamse versie terwijl je alleen aan die bezoekersaantallen komt door iedereen te tellen die over de Gedempte Gracht loopt (het eindconcert werd daar ook gehouden).

Van de € 52.900 op de begroting was € 8.000 voor de artiesten bedoeld en ook € 8.000 voor ander personeel (vooral voor de producent die 15 dagen aan het event heeft besteed). € 7.500 ging naar de podia en stoelen, € 4.500 naar de techniek.

De grootste post, zo’n € 15.000, was voor ‘marketing en publiciteit’, bijna € 7.000 voor algemene kosten, maar ook advertenties in Zaanstreek op Zondag (€ 800), de eigen festivalkrant (€ 2.250) en het Zaans Stadsblad (€ 3.566).

* Dat bedrag werd blijkens de notulen van de evenementencommissie later bijgesteld tot € 50.383 en de aangevraagde subsidie tot € 25.190 (50% van dat bedrag).

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Willemsen

  Jammer van het geld. Er mag wel wat kritischer worden gekeken naar het subsidieren van allerhande goedbedoelde evenementen. Ook dat schaakveldje op de Burcht is nou ik niet bepaald een doorslaand succes.

 • Ruud

  Zowel punt een en twee, hebben gewoon niet plaatsgevonden
  Zulke gevallen schreeuwen om gespecificeerde rekeningen , tot op de cent nauwkeurig !
  En duik dan vooral in de “kosten “marketing en publiciteit en kosten artiesten ..
  En wie is die “producent”?

 • Erik Esteie

  Duur of niet, ik heb genoten van Ti-an-guis op zaterdag en zondag vond ik de Bremer stadsmuzikanten leuk

 • Met zo’n bedrag kan de Stichting Koogerpark minimaal 10 jaar verder….

 • Het ergste is dat in deze subsidiebedragen gewoon verborgen salariskosten zitten voor allerhande “professionele evenementenorganisators”, vaak onder noemers als “algemene kosten”.

  • Ruud

   Idd die was ik nog vergeten 1 fte baan 1 0,8 fte baan , en met knappe salarisjes heb ik zo het idee…
   Oh ja een vrijwilliger mag dan het echte werk doen .voor niets dat is

 • Sjors de Koning

  Belachelijk hoog bedrag.
  Zeer onnodig.

 • Jaap Meeuwsen

  Zaanstreek op Zondag (€ 800), de eigen festivalkrant (€ 2.250) en het Zaans Stadsblad (€ 3.566) voor die paar stukkies ?
  Belachelijk !
  Ben er van overtuigd dat er diverse mensen erg blij van zijn geworden 🙁

 • Leo

  Allerlei jazz-orkesten in de Zaanstreek (van combo tot bigband) zitten te springen om werk. Het zou zo leuk zijn om juist dit soort clubs een podium te bieden.
  Vaak vragen die bands een heel bescheiden bedrag!

 • Lin McDevitt-Pugh

  Beste Orkaan,
  Heel jammer dat het festival zo weinig bezoekers trok. De lezers geven goed aan waar dat aan zou hebben gelegen – lokale bands zouden eigen volk mee hebben genomen, bijvoorbeeld. Een deel van een Amsterdams festival naar Zaandam brengen kan logisch klinken vanuit Amsterdam – ze hebben reeds 20 jaar ervaring in het organiseren van een geslaagd evenement in een wereldstad. Maar zit de Zaankanter op een Gedempte Grachtenfestival te wachten, en wil de toerist hiervoor op een zonnige zaterdag- of zondagmiddag naar Zaandam toekomen?
  Maar jullie berichtgeving over de financiering van het festival klopt niet. Er is een wereld van verschil tussen wat in een begroting wordt opgenomen – een wensenlijst van de te maken kosten – en wat uiteindelijk wordt uitgegeven, als eenmaal bekend is hoeveel geld er te besteden is. De schrijver van dit stuk heeft cijfers uit de begroting van het festival gehaald en presenteert deze alsof ze de daadwerkelijke uitgaven zijn. Zo is het bedrag in de begroting (van € 3.566) voor het verspreiden van flyers door het Zaans Stadsblad nu door lezers opgevat als de daadwerkelijk gemaakte kosten van het plaatsen van stukken in de krant. Dat is pertinent niet waar. Rodi Media, eigenaar van het Stadsblad, heeft overigens ook geen flyers verspreidt voor dit festival.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *