Zaans Museum wil jaarlijks € 600.000 erbij en € 2.000.000 voor Monetjaar

Om de groei van het Zaans Museum vol te kunnen houden moet de subsidie volgens directeur Jan Hovers jaarlijks met € 600.000 worden verhoogd.

Voor het Monetjaar in 2021 is een budget van € 7,6 miljoen nodig. De gemeente zou daar volgens het Zaans Museum “ruim 2 miljoen” aan bij moeten dragen.

Jan Hovers, directeur van het Zaans Museum “wilde eerder niet zeuren – dat past niet bij de Zaanstreek” maar nu is het volgens hem tijd voor de volgende stap. Het Zaans Museum heeft de bezoekersaantallen zien stijgen, onder meer door de aankoop van een echte Monet, de opening op nieuwe locaties en nieuwe evenementen.

In vergelijking met andere Nederlandse stad- en streekmusea, krijgt het Zaans Museum volgens de directeur “een relatief klein bedrag”. Met meer subsidie kan het

“museum echter doorgroeien tot grote hoogte. Van regionaal streekmuseum tot culturele eredivisiespeler met landelijke allure.”

Het Zaans Museum krijgt nu jaarlijks van Zaanstad circa € 900.000 subsidie. “Voor een museum van deze omvang en resultaten een schijntje” aldus Hovers. De gemiddelde gemeentelijke subsidie van vergelijkbare musea zou in 2015 € 38,55 per bezoeker zijn, in 2016 bedraagt de subsidie voor het Zaans Museum € 8,07 per bezoeker.

Tussen 2014 en 2016 groeide het aantal bezoekers van 68.000 naar 110.00. In 2017 verwacht het museum de 125.000 te halen, in 2020 moeten dat 200.000 zijn, dan zou ook een nieuw entreegebouw klaar moeten zijn.

Toppunt wordt het Monetjaar 2021 als er 300.000 bezoekers naar het Zaans Museum moeten komen. Dat zou een grote Claude Monet-tentoonstelling moeten worden waarbij zoveel mogelijk van de Zaanse Monets in het museum te zien zijn.

Ter voorbereiding van het Monetjaar toog al een gezelschap met Zaans Museum directeur Jan Hovers, wethouders Dennis Straat en Dick Emmer per bus naar Den Bosch om zich daar voor te laten lichten over de Jeroen Bosch expositie (foto van Twitter-account van cultureel producent Ellen Klaus).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan Betlem

  De bezoekers komen echter voor de Zaanse Schans en, met name de draaiende, molens. Die optimaal instant houden is prioriteit nummer 1. Het Zaanse Schans molenmuseum moet een bijdrage van 3 miljoen kosten en dat kan zonder subsidie?? Het Zaans Museum is belangrijk voor de Zaanstreek maar de molens een tikje belangrijker.

 • Anoniempje

  Over De stijging van bezoekersaantallen in 2016, zijn daar de externe locaties meeberekend?
  Of zijn dit sec de bezoekers aan het Zaans Museum zelf?

 • Anoniem

  De zaanse schans verdient veel aan de buitenlandse bezoekers, maar niet alle zaankanters zijn cultuur-minded..dus kun je niet zomaar zo’n bedrag vragen aan de gemeente. Een lening zou misschien reeeler zijn en dan terug verdienen met de opbrengsten

 • Hoe valt het solistische en luidruchtige optreden van het Zaans Museum te rijmen met het proces waaraan wordt deelgenomen door alle partijen die betrokken zijn bij de Zaanse Schans – dus ook het Zaans Museums – en dat tot doel heeft gezamenlijk een visie te ontwikkelen op de Zaanse Schans tot 2030. Hoe betrouwbaar ben je als je met zoveel bombarie zo’n eind voor de muziek gaat uitlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *