Zaanse Dromen #13: Centrum Zaandam (de droom van Vreeman)

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de droom van Ruud Vreeman over het centrum van Zaanstad (Zaandam dus).

Wat? Waar? Wanneer?

In 2017 neemt waarnemend burgemeester Ruud Vreeman afscheid van Zaanstad. Zijn cadeautje: een droom over hoe het centrum van Zaandam er in 2025 uit zal zien (Zaanstad, beste binnenstad 2025).

Vreeman droomde over de binnenstad van Zaanstad maar Zaanstad is natuurlijk helemaal geen stad. Vreeman droomde over het centrum van Zaandam.

Het duurt natuurlijk nog even voordat het het 2025 is, maar van de droom van Vreeman is tot dusver vrijwel niets uitgekomen. De Westzijde is geen hippe winkelstraat geworden. Het Cultuurcluster kwam niet. De Rozengracht werd geen trendy ‘foodstreet’, Er kwamen geen nieuwe appartementen aan de Oostkade en ook geen nieuw restaurant in het Havenkantoor. Geen park op de Burcht, geen openluchttheater, geen nieuw museum naast het Czaar Peterhuisje (dependance Hermitage). Geen sterrenrestaurant,

Van alle dromen kwamen er maar twee uit: riviercruises varen af en aan (maar dat deden ze al) en de Wilhelminasluis is af (maar die had al in 2015 af moeten zijn).

En wat nu?

Het centrum staat wel degelijk op de nominatie om om de schop te gaan. De Peperstraat wordt ingrijpend aangepakt (maar dat droomde Vreeman niet, in zijn droom staat de Beatrixflat er nog steeds) en de Burcht moet een parkachtige uitstraling krijgen. Museum Holland en Cultuurcluster zijn definitief van de baan. De rotte kies aan de Oostkade (‘Oosterse Nachten’) staat er nog steeds. Ook geinig: al die bomen op het plaatje (Wilhelminakade, Burcht, Prins Hendrikkade).

Wat kwam er niet?

Zie hier de droom van Vreeman (klik op plaatje voor grote versie).

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Simone Ronchetti

  Er is wel een parkje op de Burcht hoor. Door bewoners is jaren geleden groen geadopteerd en inmiddels is er een mooi en gezellig stukje groen, met picknicktafels en jeu de boulesbaan 😁

 • Pablo Kuipers

  Wat niet is kan altijd nog komen.
  Meer bomen op de Prins Hendrikkade gaan komen. Het ontwerp voor een constructie met volle grond voor de nieuwe kade wordt als het goed is nu uitgewerkt en zou ergens in september aan omwonenden (de klankbordgroep) getoond gaan worden. Bomen worden vanuit de WBI (het rijk) gesubsidieerd.
  Ook veel meer bomen op de Burcht, samen met het andere (hoogwaardige) groen en de culturele en horeca activiteiten (al dan niet met de daarop gerichte kleinschalige paviljoens) zijn ook nog altijd mogelijk op de Burcht als we dat als burgers maar genoeg willen (en kenbaar maken).
  Dromen zijn niet altijd bedrog en vaak een opmaat voor succes. Je moet het dan wel durven dromen.

 • Kees Huyser

  Ik hoop van harte dat de ingetekende Rozengrachttoren een droomidee blijft en niet dat ik op een ochtend wakker wordt en het onding zowat in mijn tuin zie staan.

 • Koos Schilder

  Ik meen dat er ook nog een fontijn zou komen; een waterornament wat zijn weerga in Nederland niet kent. Of is dat de waterval bij het Inntel hotel!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *