Zaanse Dromen #15: Zonneweide Nauerna…

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: het Zonneweide-plan voor Nauerna.

Wat? Waar? Wanneer?

Marc Wit (CDA) en Sanna Munnikendam (D66) dienden in februari 2016 een motie in waarin B&W van Zaanstad werd gevraagd om te gaan verkennen of er een enorme zonneweide (met zonnepanelen) op de zuidhelling van de vuilstort Nauerna zou kunnen komen. Er zouden op die manier 1000 huishoudens van energie kunnen worden voorzien.

De coalitie had de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn en moest daarom maar het goede voorbeeld geven volgens Wit en Munnikendam. De zonneweide op de afvalberg kan volgens de indieners:

“een concrete en rendabele bijdrage leveren aan het streven van de gemeente Zaanstad om in 2020 de status ‘klimaatneutraal’ te bereiken.”

De geschatte potentiële opbrengst van de hele zuidhelling (4,5 ha.) zou zo’n 3.600.000 kWh/jaar zijn, goed voor ruim 1.000 huishoudens.

En wat nu?

Het ambitieuze plan ging als een nachtkaars uit, maar niet zonder een uitgebreid debat in de raad. Voornaamste struikelpunt was dat de relatie met de BelangenGroep Nauerna toch al zeer fragiel was, en dat elk nieuw plan dat de bestaande plannen (voor een park) zou doorkruisen, een slecht idee was. Steun ontbrak vrijwel volledig, het college (Munnikendam’s partijgenoot Dick Emmer) ontraadde het. De indieners trokken de motie daarop in.

In Nauerna is het toch steeds hommeles. Het park is gesloten wegens mogelijk gevaarlijk lekwater, een deel van de omwonenden procedeert (Zaanstad wil daar niks over kwijt).

Wat kwam er niet?

Dat weten we niet, de indieners leverden wel een plaatje bij hun motie maar dat bleek achteraf een impressie van een plan uit Almere te zijn (onder).

Dit is dus Almere

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

2 reacties

 • l. Boonstra

  Aangezien ze in Nauerna daar geen belangstelling voor hebben kun je voor anderen daar misschien nog wel wat leuks voor maken. Aan die Zuidzijde een motocross baan om te trainen. Plus wat zonnepanelen en bomen voor stof vangen. En aan de Noord en Oostkant een mountainbike parcours en een leuk traject voor hardlopers. Alleen voor mensen die niet meer over de grond kruipen en geen huisdieren met een gewaarmerkte toegangssleutel aan de kant van Buitenhuizen.

 • Belangengroep Nauerna

  Beste redactie,

  Het verhaal dat jullie brengen kan op wat vlakken worden verbeterd.
  Hierbij in het kort een paar punten die een duidelijker en positiever beeld geven.

  1. In 2016 kwam er inderdaad vanuit een paar Zaanse fracties een voorstel om een zonnepark te realiseren in Park Nauerna. Dit gebeurde zonder overleg met Belangengroep Nauerna, terwijl wel een claim werd gelegd op een deel van de 60 hectare park waar jaren voor was gestreden. De bewoners van Nauerna zouden er ook niet direct van profiteren.

  2. In 2019 werd het al deels geopende Park Nauerna gesloten i.v.m. discussies over de veiligheid. Om uit de impasse te komen zijn er gesprekken gevoerd tussen gemeente Zaanstad, provincie Noord-Holland, Afvalzorg en Belangengroep Nauerna. Zoals een paar maanden geleden via een persbericht is verspreid zal een RIVM-onderzoek uitsluitsel bieden hoe het recreatiepark weer zo snel mogelijk veilig kan worden opengesteld.

  3. In diezelfde overleggen is afgesproken dat er in ieder geval een deel van het park versneld wordt aangelegd. Dit zogenaamde ‘park deel 16AB’ zal volgende maand worden opengesteld. In de groenstrook naast de jachthaven zijn ondertussen sport- en speeltoestellen geplaatst en is er een parkeerplaats aangelegd. Tot slot is afgesproken dat er op maximaal 7 hectare op de zuidhelling van Park Nauerna door de bewoners van Nauerna een zonnepark mag worden gerealiseerd met het streven om de huishoudens in buurtschap Nauerna zo veel mogelijk energieneutraal te krijgen.

  4. Vanuit Belangengroep Nauerna is een aantal jaren geleden ook al een initiatief geweest om samen met Nationaal Consortium Zon in landschap te onderzoeken hoe of een zonnepark maatschappelijk kan worden geaccepteerd. Er heeft als deel van het onderzoek ook een testopstelling gestaan met van een print voorziene zonnepanelen. Komende periode zal verder onderzocht worden hoe of dit project het beste kan worden georganiseerd en gerealiseerd.

  Dus de Nauernasche dromen worden met wat geduld en inspanningen alsnog werkelijkheid. #NatuurlijkNauerna 🙂

  Met vriendelijke groet,
  Belangengroep Nauerna

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *