Zaanse Dromen #16: nieuwbouw ZNMC

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: het nieuwe Zaans Milieu en Natuur Centrum (ZNMC)

Wat? Waar? Wanneer?

De nieuwbouw van het Zaans Natuur en Milieucentrum gaat wel door maar het aanvankelijke ontwerp sneuvelde omdat het te duur was. Duurzaam was het trouwens wel: een kalk-hennep constructie, gasloos, zonnepanelen, mos-sedum dak, LED-verlichting. Dat zou € 3,8 miljoen kosten en daarvoor kwam het ZNMC € 1,16 miljoen tekort (ondanks een lening van de gemeente van € 1,9 miljoen).

En wat nu?

In plaats van een nieuw pand wordt het tijdelijke pand van de Octantschool uit Assendelft naar het Darwinpark in Zaandam verplaatst om verbouwd te worden tot het nieuwe ZNMC.

Onder de impressie van dat pand, en daaronder het pand zoals het in Assendelft stond.

ZNMC-directeur Paul Laport was niet teleurgesteld, in tegendeel: “dit pand is groter dan de geplande nieuwbouw, zo heeft het een verdieping voor kantoren, en bovendien is het goedkoper.”

Wat kwam er niet?

Deze dus: een duurzame kalk-hennep-constructie.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *