Zaanse Dromen #2: Tony Chocolonely

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: Tony Chocolonely.

Wat? Waar? Wanneer?

In november 2018 was wethouder Gerard Ram (VVD) meer dan blij:

“Tony’s Chocolonely wil zich gaan vestigen in Zaanstad. De chocoladeproducent wil in Pakhuis de Vrede op de Achtersluispolder het hoofdkantoor vestigen en daarnaast een chocoladefabriek voor het maken van de repen gaan realiseren. Het geheel moet voor publiek toegankelijk worden zodat bezoekers de hele productieketen van boon tot reep kunnen ‘beleven’ Voor Zaanstad kan de komst van Tony’s een aanjager zijn voor de transformatie van de Achtersluispolder naar een levendig woon-werkgebied.”

Jaarlijks zouden er “tussen de 250.000 en 500.000 bezoekers” naar de ‘Experience’ komen.

Er waren nog wel wat ‘dingetjes’: planologisch kon het eigenlijk niet, Tony had de grond nog niet gekocht, bleek niet genoeg geld te hebben en stelde het besluit uit. Maar in mei 2019 werd een koopcontract getekend, nieuwe investeerders (€ 36 miljoen!) maakten de plannen alleen maar concreter (in 2023 klaar!). In juni 2020 – vlak voordat de definitieve contracten getekend zouden worden en de grond zou worden overgedragen, ging de zaak ‘on hold’. In december 2021 klapte de zaak definitief.

En wat nu?

De ontwikkeling van de Achtersluispolder staat nog steeds op de agenda. Het stuk waar De Vrede staat, wordt als laatste ontwikkeld. Vanwege de Amsterdamse buren aan de overkant is woningbouw daar overigens lastig. Een Willy Wonka-park had prima gepast.

Onder: Pakhuis de Vrede, onder de foto gaat het artikel door.

Wat kwam er niet?

Onder: de ‘artistieke’ impressies van de choco-experience.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *