Doneer

Steun De Orkaan en help mee om professionele journalistiek in de Zaanstreek een stevig fundament te geven. Het bedrag kan je zelf aanpassen, wij zijn overal blij mee!

Doneren kan eventueel ook door een bedrag(je) over te maken naar de rekening van Stichting Zaans Media Platform de Orkaan. Iban: NL71 INGB 0006 1191 51

Het gaat prima met De Orkaan. Het bereik stijgt permanent. Naast ruim 150.000 unieke maandelijkse bezoekers hebben we meer dan 10.000 volgers op sociale media, duizenden mensen die reageren (meer dan 47.000 reacties tot dusver) en honderden lezers die foto’s, video’s, verhalen en tips inzenden. Ongeveer de helft van wat je leest op De Orkaan komt van lezers zelf.

Maar het succes heeft een prijs. De Orkaan kreunt onder die toevloed van bezoekers. We zijn al overgestapt op een eigen webserver, ook de mailserver kon het werk niet meer aan, de gratis versie van de nieuwsbrief was niet meer mogelijk wegens de aanwas van abonnees, de website kreeg een eigen webmaster, we schaften videoapparatuur aan om (nog) betere filmpjes te maken en richtten een stichting op. De Orkaan werd een hobby met een prijskaartje. Met slechts twee redacteuren is het model bovendien erg kwetsbaar. 

We verstevigen het fundament, betrekken meer mensen bij de website. Daarmee maken we meer nieuws, meer video, meer podcasts… kortom: professionele journalistiek. Het doel is De Orkaan nog jaren een frisse bries over de Zaan te laten blazen.

Waardering

In februari van dit jaar kregen we de uitzendlicentie voor de lokale omroep wat een structurele subsidie opleverde. Een geweldige opsteker en een teken van waardering en vertrouwen. Maar om ons beleidsplan uit te kunnen voeren en om de verbreding en de kwaliteit te kunnen leveren die de Zaanstreek verdient, hebben we meer nodig. We willen zelf geld verdienen via advertenties en producties in opdracht, maar onze lezers kunnen hun waardering omzetten in steun door te doneren. Zoals hierboven al gemeld: met elk bedrag zijn we blij.

Waar gaat dat geld naartoe?

Dat zal vooral gaan naar web- en mailservers, onderhoud van de website, de nieuwsbrief en video, – en audioapparatuur. Ook gebruiken we het om freelancers en journalisten aan te trekken, en we hebben een redactieruimte aan de Houthavenkade 5 in Zaandam. We leggen uiteraard verantwoording af over hoe we het geld besteden. Recent hebben we geïnvesteerd in een betere iPhone (met een sterke camera) en in twee draadloze microfoontjes omdat het snoer van de microfoon die we gebruikten constant in de knoop zat.