Zaanse Dromen #46: Durghorst (Krommenie)

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de plannen voor de Durghorst in Krommenie.

Wat? Waar? Wanneer?

In 2014 – toen we net digitaal het licht hadden gezien – schreef De Orkaan voor het eerst over de Durghorst. Eigenaar Parteon had nog geen concrete plannen en liet het pand tijdelijk bewonen (daklozen, anti-kraak, ex-drugverslaafden). In begin 2015 doken er echter wel plannen op: een verzorgingshuis met twee woonlagen. In 2019 wordt door FKG architecten aan de Zaan een nieuwe versie gepresenteerd, nu met drie woonlagen: zorgcomplex Durghorst. De plannen zijn inmiddels van de site verdwenen. De laatste plannen behelzen nieuwbouw met “ongeveer 44 levensloopbestendige huurwoningen” aldus de site van Zaanstad, ook wordt daar een cultuurzaal en een buurtcentrum vermeld. De tijdelijke bewoners zijn verdwenen, de sloop is half afgerond, maar veel schot zit er niet meer in.

Sloop (september 2022)

En wat nu?

Piet Schoone uit Krommenie stuurde afgelopen week onderstaande foto van de half gesloopte Durghorst: “Al acht maanden gebeurt er helemaal niets aan sloopwerkzaamheden.”

Lees: Sloop Durghorst (Krommenie) ligt stil

Wat kwam er niet?

Hoeveel verdiepingen?

De variant met 2 woonlagen (2015)
De variant met 3 woonlagen (2019)
De plannen van Parteon (2021) – deze zouden dus wel door moeten gaan.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Kees Huyser

    Die mensen op de ‘artist impression’ lopen ook niet echt door. Na vier jaar staan ze nog steeds op dezelfde plek! 🤪

  • Henk Luijt

    Een theaterzaal op deze plek is overbodig en niet levensvatbaar. Theater de Kaasfabriek is weliswaar in Wormer, maar bewoners van Zaanstad Noord weten het heel goed te vinden.
    De Vermaning in Wormerveer heeft een prachtige sfeervolle zaal. Andere zaaltjes: De Kroon, de Lorzie, de Groote Weiver, de Melterij. En het Zaantheater natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *