Vandaag deed de Zaanse opleiding Technicus Hout en Restauratie, onder toeziend oog van koning Willem Alexander mee aan Skills The Finals. Een evenement waar deelnemers vechten om de titel van Nederlands kampioen in hun vakgebied. Van bloemschikken en metselen tot knippen en koken, er is voor iedereen met skills wat wils.

Jamie Kuijper, student van de opleiding Technicus Hout en Restauratie, staat in de finale van het onderdeel bouwtimmeren.

Jamie spraken wij een paar weken geleden toen we een bezoek brachten aan zijn opleiding. Hij was trots op het feit dat hij de finale had bereikt, maar hij zag zichzelf niet snel een podiumplek veroveren:

Jamie en de andere deelnemers kregen vandaag een bouwconstructie te zien die ze zo nauwkeurig mogelijk moesten maken. De wedstrijd begon donderdag en vandaag brak het meest spannende deel aan: het bouwen. Om half 9 gingen ze snel van start met hun werk met als doel om naar huis te gaan met de trofee en de titel van beste bouwtimmerman.

De deelnemers moesten beschikken over vakkennis en vaardigheden om complexe bouwconstructies te maken. Kennis van bouwtekeningen, verbindingen, materialen en gereedschappen is cruciaal voor een vakkundig resultaat. Eén van de organisatoren van de wedstrijd vertelde veel potentie te zien in de deelnemers.

“Om de finale te bereiken, moet je van goeden huize komen. Wanneer ik om mij heen kijk, zie ik veel getalenteerde bouwers en timmerlieden.” 

Bouke Koopman, docent aan de opleiding Technicus Hout en Restauratie vertelde het belangrijk te vinden dat dit soort dagen worden georganiseerd.

“Dit is een prachtige manier om het ambacht te promoten, vooral op het gebied van timmeren. Gisteren hebben meer dan 200 schoolbussen vol met basisschool-, VMBO- en MBO-studenten het vak mogen ervaren.”

Rond 11 uur begon Jamie met het bouwen, wat toch wel het spannendste gedeelte is. Dit was duidelijk te merken aan het grote aantal toeschouwers langs de zijlijn. Niet alleen Bouke, maar ook andere medestudenten moedidgen Jamie aan.

De studenten aan de opleiding Technicus Hout en Restauratie leren alle aspecten van houtbewerking, inclusief bijzondere houtverbindingen en constructies. Je krijgt zowel theoretische als praktische lessen en doet werkervaring op tijdens je stage. Deze opleiding combineert ambacht, innovatie en creativiteit. 

Toen de klok twaalf uur sloeg, moesten de deelnemers hun gereedschap en bouwwerk neerleggen. Klaar. Vanaf dat moment begon misschien wel het meest uitdagende deel van de dag: wachten op de uitslag, die pas om half acht in de avond bekend zou worden gemaakt.

Het gaf Jamie de tijd om even bij te komen van de wedstrijd. Wel wist hij dat het erg moeilijk zou zijn om eerste te worden vandaag.

“Ik ben trots op het werk dat ik heb geleverd. Hoewel Yvanka de Reus (de enige vrouwelijke deelnemer) naar mijn verwachting de wedstrijd zal winnen vanwege haar ervaring, ben ik toch blij dat ik heb meegedaan.”

Na een eeuwigheid te hebben gewacht kregen Jamie en zijn leraar Bouke de uitslag: Jamie is geëindigd op de 3e plaats. En tegen de verwachting van Jamie in is niet Yvanka, maar Joris van het Deltion College 1e geworden.

Leermeester Bauke Koopman is trots dat Jamie hier vandaag staat:

“Zijn werk is een indrukwekkende prestatie. Het feit dat hij nu behoort tot de top acht (drie! red.) van Nederland is een prestatie die maar weinigen kunnen delen”.