Eén bewoner van de Rosmolenbuurt heeft bij Zaanstad geklaagd dat hij (m/v) ’s nachts last heeft van de kerkklokken van Noorderkerk en Bonifatiuskerk. Enkele bewoners van ’t Kalf vinden dat ze ’s nachts uit hun slaap gehouden worden door de klokken van de Maria Magdalenakerk.

Ze zijn roependen in de woestijn, want volgens Zaanstad is het zo “dat enkelen overlast ervaren en dat de meeste bewoners het huidige luiden van kerkklokken willen voortzetten.” Dat heeft de gemeente ook van bewoners gehoord: geen last, lekker doorluiden dus, volgens de meerderheid.

Dus wat doet Zaanstad? De kerkklokken moeten ’s nachts zachter gezet worden.

Huh? Ja, wij moesten er ook even over nadenken. Een handjevol klagers – tegenover een meerderheid die zich niet stoort aan het traditionele klokgelui – krijgt dus hun zin: de klokken moeten ’s nachts tussen 23.00 en 07.00 uur veel zachter gaan luiden.

“Bewoners geven aan dat hun nachtrust regelmatig wordt onderbroken. Dit heeft gevolgen voor het welzijn van bewoners en mogelijk zelfs invloed op de gezondheid. In bepaalde situaties ervaren bewoners overlast van kerkklokken van meerdere kerken in de wijk.

Om hoeveel bewoners het gaat laat de gemeente in het midden en de aanname dat het invloed op de gezondheid kan hebben wordt niet onderbouwd. Ook blijft onbekend hoeveel bewoners zich gemeld hebben die willen dat de klokken blijven luiden.

Wethouder René Tuijn (PvdA) die dit hoofdpijn-dossier overnam van zijn collega Slegers heeft 10 pagina’s nodig om uit te leggen waarom hij de kerkklokken de mond kan snoeren. Het geluidsniveau is hoger dan wat de industrie mag (maar een kerk is geen industrie) en het luiden van klokken om de uren aan te geven heeft geen religieuze betekenis waardoor de godsdienstuitoefening niet in gevaar komt. Ook duikt Zaanstad diep in de jurisprudentie om aan te tonen dat andere gemeenten dit ook doen en dat de Raad van State er geen probleem mee heeft.

Tuijn sleept er ook nog een opmerkelijk argument bij – de gemeente denkt namelijk dat er nog meer problemen komen:

“Door gebiedsontwikkeling van de Peperstraat wordt verwacht dat nieuwe bewoners overlast zullen ervaren van de St Bonifatiuskerk.”

(Wie een rubberen hamer wil aanschaffen kan daarvoor € 2.500 subsidie krijgen van Zaanstad)

De gemeenteraad moet zich hier nog over uitspreken. Lees ook: Kerkklokken-kloof in Kalf

Boven: Bonifatiuskerk, onder: Noorderkerk.