Zaanse kerkklokken toontje lager…

Eén bewoner van de Rosmolenbuurt heeft bij Zaanstad geklaagd dat hij (m/v) ’s nachts last heeft van de kerkklokken van Noorderkerk en Bonifatiuskerk. Enkele bewoners van ’t Kalf vinden dat ze ’s nachts uit hun slaap gehouden worden door de klokken van de Maria Magdalenakerk.

Ze zijn roependen in de woestijn, want volgens Zaanstad is het zo “dat enkelen overlast ervaren en dat de meeste bewoners het huidige luiden van kerkklokken willen voortzetten.” Dat heeft de gemeente ook van bewoners gehoord: geen last, lekker doorluiden dus, volgens de meerderheid.

Dus wat doet Zaanstad? De kerkklokken moeten ’s nachts zachter gezet worden.

Huh? Ja, wij moesten er ook even over nadenken. Een handjevol klagers – tegenover een meerderheid die zich niet stoort aan het traditionele klokgelui – krijgt dus hun zin: de klokken moeten ’s nachts tussen 23.00 en 07.00 uur veel zachter gaan luiden.

“Bewoners geven aan dat hun nachtrust regelmatig wordt onderbroken. Dit heeft gevolgen voor het welzijn van bewoners en mogelijk zelfs invloed op de gezondheid. In bepaalde situaties ervaren bewoners overlast van kerkklokken van meerdere kerken in de wijk.

Om hoeveel bewoners het gaat laat de gemeente in het midden en de aanname dat het invloed op de gezondheid kan hebben wordt niet onderbouwd. Ook blijft onbekend hoeveel bewoners zich gemeld hebben die willen dat de klokken blijven luiden.

Wethouder René Tuijn (PvdA) die dit hoofdpijn-dossier overnam van zijn collega Slegers heeft 10 pagina’s nodig om uit te leggen waarom hij de kerkklokken de mond kan snoeren. Het geluidsniveau is hoger dan wat de industrie mag (maar een kerk is geen industrie) en het luiden van klokken om de uren aan te geven heeft geen religieuze betekenis waardoor de godsdienstuitoefening niet in gevaar komt. Ook duikt Zaanstad diep in de jurisprudentie om aan te tonen dat andere gemeenten dit ook doen en dat de Raad van State er geen probleem mee heeft.

Tuijn sleept er ook nog een opmerkelijk argument bij – de gemeente denkt namelijk dat er nog meer problemen komen:

“Door gebiedsontwikkeling van de Peperstraat wordt verwacht dat nieuwe bewoners overlast zullen ervaren van de St Bonifatiuskerk.”

(Wie een rubberen hamer wil aanschaffen kan daarvoor € 2.500 subsidie krijgen van Zaanstad)

De gemeenteraad moet zich hier nog over uitspreken. Lees ook: Kerkklokken-kloof in Kalf

Boven: Bonifatiuskerk, onder: Noorderkerk.

Deel dit artikel:

26 reacties

 • Jan Dirk Schouten

  Maar festivallawaai wordt wel getoloreerd.

  • Ger Docter

   Allemaal import wat klaagt.Ik werkte nog in de ongedierte, werd gebeld op mijn kantoortje van een Amstrerdams gezin was verhuist naar Zaandam nieuwbouw wijk Westwatering. Of ik wat aan de kikkers kon doen in de sloten nee je kan beter terug gaan naar asfalt .

  • M. Wolkers

   Precies dat weten we van te voren helaas niet net als kermis kabaal… om te janken fit beleid.

 • Peter Blokker

  misschien hadden de klagers daar niet moeten gaan wonen, want ik denk dat die kerken er langer staan dan dat zij daar wonen, beter opletten dus waar je gaat wonen

  • Eric Greuter

   Ik voel een Schiphol discussie aankomen………

  • Anja ten Hoope

   Precies Peter, dan moeten de nieuwe mensen daar maar niet gaan wonen. Wij wonen naast een kerk, een heerlijk geluid, dat gebeier. De kerk is al eeuwen oud.Het lijkt erop dat men tegenwoordig nergens meer tegen kan. Heel sneu hoor,dat geklaag over een kerkklok.

 • M. vd Poel

  Door gebiedsontwikkeling van de Peperstraat wordt verwacht dat nieuwe bewoners overlast zullen ervaren van de St Bonifatiuskerk. De kerk staat er al vanaf 1899, zonder klachten. Dan ga je daar toch niet wonen!

 • Bart Prins

  Het is ook wel erg horkerig en middeleeuws natuurlijk, dat gebeier in de nacht.

 • Jack Woestenberg-van Dalen

  Wat een enorme onzin, kerkklokken horen net zo bij het leven als vogelgeluiden, (hagel)stenen op de ramen, het gieren van de wind om het huis, het kraken van de dakspanten en de oude trap, de buurman die luidruchtig om bevrediging vraagt, loeiende koeien in de weide, de Oehoe die zijn aanwezigheid kenbaar maakt en de hooggehakte buurvrouw die op haar plavuizen loopt. Als we nou eens allemaal in een afgesloten kist gingen liggen tijdens het slapen, goede oefening voor de eeuwige stilte en voorbereid op het einde. Lekker makkelijk! En anders schaffen we gewoon alle geluiden af voor de lichte slapers …

 • Leen Moerland

  Omgekeerde wereld.
  Wethouder René Tuijn (PvdA) die dit hoofdpijn-dossier overnam van zijn collega Slegers !!!!

  We maken van alles een hoofdpijndossier.
  Wees gewoon eerlijk En wring niet in allerlei bochten om het een enkeling naar het zin te maken.
  Of zijn er andere belangen?

  Mensen kiezen ervoor bewust om in de buurt van een kerk in een woonboot of huis te gaan wonen.

  Dan weet je dat de klok zult horen.

  Bij Gebiedsontwikkeling moet men er dan maar rekening mee houden dat men in de buurt van een Kerk gaat wonen.

  • Thomas van Ammers

   Wie er eerder was! daar zijn en worden nog vele oorlogen om gevoerd, ik hoop dat er een wet komt die wie er eerder in het gebied woonde niet meer volledig als draagvlak mag gebruiken voor extra rechten. Overigens een kerk is geen levende persoon.
   Heeft een kerk of een gebouw ineens een stilzwijgende doorlopende vergunning van activiteiten?
   ik heb er geen last van maar in Nederland is het redelijkheid en billijkheid.
   dus of €2500 subsidie voor een rubbere hamer en je geeft de klagers een cursus mindfullness training.
   Leef en laat leven.
   bladerd nog wat terug in de stamboom..

 • Ik heb jaren op de Oostzijde gewoond, de klok ’s nachts vaak genoeg horen luiden, maar nooit als overlast ervaren.

 • Jaap Veldman

  Ik vind het heerlijk dat klokkengelui. als ik al eens wakken en hij gaat , dan denk ik kan nog zoveel uur slapen 🤗 Woon er pal naast .

 • ’s nachts moet het gewoon stil zijn, dus ook geen lawaai van klokken, mijn buurvrouw zet als ze naar bed gaat ook haar Friese staartklok stil om overlast te voorkomen.

 • Siem Meijn

  Laat lekker luiden de klokken, en die azijnzeikers gewoon ergens anders laten wonen.

  • Bert Versteeg

   Precies, die klokken hangen er al meer dan honderd jaar dus degenen die in de buurt zijn gaan wonen weten dat de klokken elk uur meerdere keren luiden.
   Het is hypocriet om nu te gaan klagen.
   Politie, brandweer en ambulances rijden ook bij nacht en ontij met gillende sirenes door de Peperstraat en de rest van Zaanstad, die sirenes ook maar uitzetten in de nachtelijke uren waardoor ze te laat komen?

 • M van Oers

  de katholieke kerken lopen toch leeg.
  Dus we beginnen alvast met het afbreken van de torens😂😂😂😂

 • Rob Goezinne.

  Ik woon hier al 74 jaar vlak bij de kerk.Nooit een probleem gevonden. De mensen moeten niet zo zeuren.

 • R vd Weerdt

  Die kerkklokken hebben hun functie van tijdsaanduiding verloren sinds iedereen een eigen klok of horloge heeft. Net als de azaan. Kerkklokken behoren echter al eeuwen tot de omgeving en dan moet je heel goede redenen hebben om ze geheel stil te laten zijn. Maar wat zou erop tegen zijn om ’s nachts stilte te betrachten? Wie wil ’s nachts de tijd weten en heeft geen wekker oid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *