Zaanse ‘oceaan’ tijdens Sail 2020 moet geld opleveren

Zaanstad wil meedoen aan Sail 2020 met een ‘gele oceaan’ die vanaf het centrum tot het Noordzeekanaal loopt. Op die oceaan zouden minimaal twee tall ships moeten komen.

Zo’n oceaan zou de gemeente €200.000 kosten. Die kosten worden volgens de gemeente meer dan terugverdiend, de opbrengsten van Sail 2020 voor Zaanstad zouden tussen de € 900.000 en € 1,5 miljoen liggen.

Die positieve baten bestaan o.a. uit extra hotelovernachtingen en horecabestedingen:

“Amsterdam heeft becijferd dat er sprake is van een minimale multiplier van 5,5. Amsterdam schat de baten voor de stad dan ook op €110 miljoen. Voor Zaanstad zou dat betekenen dat een opbrengst tussen de € 0,9 miljoen en € 1,5 miljoen realistisch is.”

Wij hebben wethouder Sanna Munnikendam van Cultuur gevraagd of we deze berekening voor Zaanstad zouden kunnen inzien, maar daar hebben we nog geen antwoord op gehad. Op de website van Sail is daar ook geen informatie over te vinden.

Wethouder cultuur Sanna Munnikendam zegt over het evenement:

“Scheepvaart en scheepsbouw zijn al eeuwenlang verbonden met de Zaanstreek. Met een ‘Zaanse’ oceaan, met activiteiten vanaf de sluizen en de Burcht tot en met het Hembrugterrein en de Achtersluispolder kunnen we een bijzonder Zaans evenement neerzetten waar duizenden Zaankanters van kunnen genieten en trots op kunnen zijn. Bovendien laten we onze stad en de Zaan tegelijkertijd aan heel Nederland zien. Dit is een kans die we moeten grijpen”.

Het Zaanse Sail-programma is gebaseerd op twee verhaallijnen: het roemruchtige nautische verleden van de Zaanstreek en de hedendaagse rol van de Zaanstreek in de nautische wereld en de invloed het heeft op de Zaanse industrie van nu.

Sponsors

De totale kosten van Sail Amsterdam 2020 zijn zo’n € 20 miljoen. Naast de bijdrage van € 200.000 is minimaal € 100.000 nodig voor veiligheidsmaatregelen. De kosten zijn er ook als geen extra programmering in Zaanstad is. Naast de gemeentelijke bijdrage zullen ook sponsors geworven worden. Het programma:

“In de Voorzaan, het gebied rond de Sluis, kan het Zaandam van rond 1650 opnieuw tot leven komen. Er zijn oude vissersambachten te zien zoals zeilenmakers, touwslagers, houtsnijwerkers. Ook is het plan dat er iedere dag een theaterstuk opgevoerd wordt en er iedere avond walvisvaarders binnen varen. De Voorzaan richting het Noordzeekanaal wordt gebruikt om 1650 met 2020 te verbinden. Varend erfgoed dat in de afgelopen 370 jaar is gebouwd en gebruikt geeft hier een impressie van.”

De gemeenteraad kan met het vaststellen van de begroting besluiten of Zaanstad mee gaat doen.

Foto: Shtandart in Zaandam, 8 oktober 2019, foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *