De gemeente Zaanstad heeft een geurbeleid en dat bestaat er grofweg uit dat de stankoverlast die bedrijven veroorzaken, teruggebracht moet worden.

Eerder schreef De Orkaan al over dit beleid, Zaanstad zou een van de meest stinkende gemeentes van Nederland zijn, er werd zelf een raportage op Radio 1 aan besteed: “Landelijk heeft 5% van de mensen last van stank, in de Zaanstreek is dat ruim 40%, in sommige wijken zelfs 75%.”

De gemeente wil minder stank en heeft daar een plan voor bedacht waarop gerageerd kon worden. Toen de Zaanse ondernemers (verenigd in ZON) daar lucht van kregen hebben ze ook gereageerd, en hun reactie is niet mis: er zit een luchtje aan dat plan, het stinkt!

Het onderzoek waarop het plan is gebaseerd klopt niet, en bovendien wordt de concurrentiepositie van Zaanse bedrijven minder als ze maatregelen moeten nemen om de geuroverlast te bestrijden. Geuroverlast waarvan ze overigens betwijfelen dat die er is.

Want, volgens ZON: “geur is niet per definitie hinderlijk”, en het is onduidelijk volgens of de Zaanse bedrijven daadwerkelijk de klachten veroorzaken.

Ja, misschien komt het wel ergens anders vandaan, uit Purmerend of Alkmaar of Amsterdam. Was getekend: Exter, ADM, Forbo, Cargill, Loders Crocklaan, Verkade.

geurbeleid

Dat vonden wij dan wel weer grappig.