Zaanse trompettist Dick Jonker overleden

Zojuist ontvingen wij dit bericht:

Trompettist Dick Jonker uit Krommenie is donderdag 26 mei 2022 op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang als eerste trompettist verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest. 

Dick Jonker begon zijn 39-jarige loopbaan bij het Kunstmaandorkest dat in 1969 werd omgedoopt tot het Amsterdams Philharmonisch Orkest en jarenlang werd geleid door chef-dirigent Anton Kersjes. Samen verzorgden ze talloze televisieconcerten. In 1985 ging het orkest op in het huidige Nederlands Philharmonisch Orkest.

Jonker, geboren op 12 augustus 1940 in Krommenie, had een melodieuze toon en voelde zich thuis in zowel de symfonische- als barokmuziek. Hij studeerde bij Wim Groot aan het Koninklijk Conservatorium van Amsterdam waar hij later enige tijd zelf als hoofdvakdocent aan verbonden was. 

Hij speelde in binnen- en buitenland onder diverse dirigenten als Hartmut Haenchen en Bernard Haitink en trad als solist op in onder meer het Concertgebouw. Met drie andere Noord-Hollandse muzikanten, waaronder zijn oud-leraar Wim Groot, vormden ze in de jaren tachtig en negentig het Noord-Hollands Koperkwartet. Daarnaast speelde hij onder meer bij het Nederlands Blazers Ensemble.

Dick speelde zijn eerste noten bij Onderling Genoegen in Krommenie. Hij woonde zijn hele leven in Krommenie en trouwde in 1967 met Hilda Jonker-Van der Oord. Samen kregen ze twee kinderen. 


De uitvaart is vrijdag 3 juni om 15:30 uur in Crematorium Driehuis-Westerveld. Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG Driehuis

Deel dit artikel:

3 reacties

 • g.m. peters

  wat een geweldige vent was dirk altijd… hebben wat af gelachen in die 30 jaar samen spelen… toen kon dat nog..
  RIP dirk we zullen je missen vooral de culturele wereld.. maar de herinnering blijft

 • Mariet van Dijk en Giel Serpenti

  Rust in vrede Dick , een leuke en geweldige collega was je !
  En een fantastische trompettist!
  Ook was hij nog steeds na zijn pensionering een trouwe concertganger en betrokken bij “ons” orkest. Veel sterkte voor Hilda en de kinderen .

 • Rob Boot

  Ik bewaar warme herinneringen aan Dik. Een geweldige trompettist en mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *