Zaanse vuurwerkverkoop in de lift

Vandaag, morgen en overmorgen (29, 30 en 31 december) mag er weer vuurwerk worden verkocht in de Zaanstreek. Dat is de eerste keer sinds 2019. In 2020 en 2021 gold nog een landelijk vuurwerkverbod wegens corona.

Remco Pietersma van de PartyCorner aan de Westzijde in Zaandam (vuurwerkland.nl) zegt tegen De Orkaan dat er bij de voorverkoop al twee keer zoveel besteld is als in 2019, “we gaan er in 2022 ver overheen”.

Dit jaar zijn wel de vuurwerkregels aangepast, knalvuurwerk met een code F3 en F4 (rotjes, knalstrengen, vuurpijlen, Romeinse kaarsen) is niet meer toegestaan. Alleen F1- en F2-vuurwerk is toegestaan.

Bij PartyCorner is het vandaag nog relatief rustig en dat geldt ook voor andere vuurwerkzaken, maar de komende dagen verwacht Pietersma een toeloop:

“Er zijn veel vuurwerkwinkels gestopt, zo’n 35 procent, maar mensen willen toch vuurwerk. Ook uit Amsterdam krijgen we klanten. Vandaag is nog een rustige dag, ook omdat het slecht weer is, maar zaterdag wordt het een chaos.”

Bij de Vuurwerkgigant in Krommenie was het al niet meer mogelijk via de voorverkoop te bestellen, de ‘afhaalblokken’ zijn vol. Wel kan gewoon los in de winkel worden gekocht.

Bij de Vuurwerk Fabriek in Wormer werd gister – woensdag 28 december – de voorverkoop ook gesloten “in verband met de extreme hoeveelheid voorbestellingen.”

In Zaanstad zijn wel zo’n 30 vuurwerkvrije zones maar er is geen vuurwerkverbod afgekondigd. Dat is er wel in 12 andere Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam, Haarlem, Heemstede en Bloemendaal.

Ook nog geen rijen bij Van Zaane (Westzijde)
PartyCorner Zaandam
Deel dit artikel:

Een reactie

  • R. de Vries

    Vandaag slecht weer? Dat valt nog alleszins mee. Blijkbaar niets gewend.
    Als de zon niet de hele dag schijnt is het direct slecht weer…..

    Maar vuurwerk hier is niks bijzonders, dat hoor je het hele jaar door.
    Weer of geen weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *