Zaanstad boven de wet

4 augustus schreef Orkaanredacteur Piet Bakker een bezwaarschrift aan onze burgemeester, omdat hij als belanghebbende gedupeerd wordt door het afsluiten van de Dam voor fietsers.

Ondanks het feit dat er tot 2 september bezwaar kan worden gemaakt tegen deze maatregel, zijn de borden al geplaatst.

Orkaanlezer Valentijn Sessink plaatste vraagtekens bij de legaliteit van de actie van de gemeente:

‘Zo ver ik uit de wet begreep, mag een maatregel die de verkeerscategorieën beperkt, ook niet onmiddellijk ingevoerd worden, maar mag dat pas na zes weken.’

Onder het mom van: ‘Schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door domheid’, ging Sessink ervan uit dat het plaatsen van deze borden een vergissinkje van de burgemeester moest zijn. Dus hij diende dezelfde dag nog een melding in bij Openbare Ruimte. Met resultaat. Sessink:

‘Tot mijn grote vreugde reageert Zaanstad vandaag inhoudelijk:

Geachte Heer Sessink,

De wetgeving is bekend bij gemeente Zaanstad. De borden zijn geplaatst ondanks deze regelgeving vanwege de dringende aard van dit verkeersbesluit. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dit bepaald.

Met vriendelijke groet, Afdeling Stadsbeheer en Onderhoud

Ze weten dat het niet klopt, maar ze doen het tóch!’

Onze klomp breekt, en die van Sessink ook:

‘Wat moet je met zo’n gemeentebestuur? De politie erop afsturen?’

De foto werd gisteravond op de ‘afgesloten’ Dam gemaakt, personeel ruimt de tafels op, terrassen op dat deel zijn grotendeels leeg of niet in gebruik. Weggebruikers (fietsers, brommers, auto’s) lijken zich niets aan te trekken van het verbod…

Deel dit artikel:

10 reacties

 • John Marsh

  Fietsers eisen altijd voorrang! Nu tijd om ruimte te maken voor de voetgangers.

  • Ruud Verhallen

   Nou… Die ene voetganger op de foto heeft plek voldoende lijkt me…

  • Rinus van der Velde

   Gewoon een schuine rand maken in het straat, blijven de (brom)fietsers wel weg

   • Babs Wilkens

    Bedoelt u hier net zo’n schuine rand, zoals in de Zuiderhoofdstraat in Krommenie? Menig keer gebalanceerd met mijn fiets om auto’s niet te raken. Wij blijven zelf met de auto zo veel mogelijk achter de fietsers rijden voor hun veiligheid. Al die stoere oudjes zonder helm op! (Ben er zelf ook eentje)

  • D.vd Pol

   Fietsers hebben helemaal geen vraag naar een uitzonderingspositie meneer Marsh. Fietsers wensen oa veiligheid, duidelijkheid en bereikbaarheid.. Het is er qua vrij bewegen enkel op achteruit gegaan. De auto wordt uit de stad geweerd…
   De voetgangers zijn volgens u nu aan de beurt. Wie is hier nu eisen aan het stellen? Wat een tolerantie.Leef en laat leven! Het is NIET de schuld van het volk. Kijk nog eens wat verder, dan ziet u sinds het verschijnen van het abracadabra supervirus dat het met de vrijheid rap achteruitgaat en als u dan nog eens verder kijkt dan ziet u misschien iets meer dan eisende fietsers. Was dat maar het echte probleem waarmee we hebben te dealen. De mogelijkheid dat u niet eens meer de vrijheid zou hebben om vrij op straat te lopen ademt in ons aller nek. En het ongelofelijke hieraan, is dat de meesten onder het volk niets in de gaten hebben….wanneer is dat ook alweer eerder voorgekomen?

 • Eelco Aartsen

  Dus een onwettig verbod dat ook nog eens niet wordt gehandhaafd. Lekker bezig.

 • Valentijn Sessink

  Het verbod is niet geldig, dus er valt niets te handhaven. Als je al een boete zou krijgen, vraag ik me af wat daarmee gebeurt als je ‘m aanvecht.

 • nico kuilman

  Wat een ontzettend gezeur van de fietsers, aan de andere kant van de sluis is toch nog een brug? Deze is speciaal voor fietsers ingericht met geel fietspad zodat het goed zichtbaar is en rood/witten plakband zodat ze niet over randjes vallen. Zet er een hek neer weg met die fietsers.

 • Anita Hartman

  Gun de mensen die daar hun boterham proberen te verdienen dit nu in deze tijd!!

 • MMonteiro

  Van de gemeente mag altijd worden gevraagd, legaal te handelen. Als dit in dit geval niet geval is, lijkt mij dat de op te leggen boete door de rechter zal worden vernietigd. Ik zal nu ook een bezwaarschrift indienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *