Zaanstad geeft klap op plannen voor 1.440 woningen

Niet minder dan drie bestemmingsplannen werden goedgekeurd door de raad van Zaanstad. In totaal zijn dat bijna 1.500 woningen. Het gaat om Jonker Juffer (104 woningen), Paltrok (236 woningen) en Hembrugterrein Noord (1000 à 1100 woningen).

Ook werd een voorkeursrecht voor koop van grond in ‘Hofwijk Noord fase 1’ (Kan Palen) vastgesteld. Dat hele plan betreft 750 woningen.

Jonker Juffer

In de Boerejonkerbuurt, tussen de Dr. H.G. Scholtenstraat, de Jufferstraat, de Aldi en het Jonkerplantsoen ontwikkelt Woningbouwcorporatie ZVH het plan Jonker Juffer. De bedrijfsbebouwing wordt gesloopt. Een deel van de sociale huurwoningen is bedoeld voor (zorg)wonen en/of intramurale zorg. Ook komt er een commerciële plint langs de Dr. H.G. Scholtenstraat. Het woningbouwplan bestaat uit maximaal 104 woningen, waarvan 90 sociale huurwoningen en 14 vrije sector (koop)woningen. De bedoeling is dat een deel van de sociale huurappartementen (maximaal 45 woningen) in gebruik wordt genomen door een zorginstelling waarna deze appartementen al dan niet tijdelijk worden gesplitst naar kleinere kamers met intramurale zorg en enkele gedeelde voorzieningen en zorgwoningen. De PvdD stemde als enige tegen het voorstel.

Paltrok

Tussen de Paltrokstraat, de Cornelis van Uitgeeststraat en de Doctor H.G. Scholtenstraat wordt woningbouw ontwikkeld door ‘Blue Banner’. In het gebied (o.a. langs de Paltrokstraat) zijn nu nog diverse bedrijven gevestigd. Het gebied wordt in fasen getransformeerd naar een woongebied. Onderdeel van de transformatie is de locatie van Holleman en Schoen. Op de hoek Paltrokstraat-Doctor H.G. Scholtenstraat de rotonde komt een hoogbouw met 14 bouwlagen. Het gaat om maximaal 236 woningen met sociale huur, BKZ (Betaalbare Koop Zaanstad) of betaalbare koop- en middenhuur en vrije sector koop en huur. Ook komen er enkele ‘nultredenwoningen’ voor mensen met een zorgvraag. Maximaal 850 m2 van de nieuwbouw wordt ingericht als commerciële ruimte (horeca, voorzieningen of dienstverlening). De PvdD stemde als enige tegen het voorstel

Hembrugterrein Noord

Het bestemmingsplan voor het noordelijke deel betreft 1.000 à 1.100 woningen, waarvan 20 procent sociale huur. Ook maakt het bestemmingsplan (buurt)voorzieningen en/of werkfuncties mogelijk: buurtsupermarkt, recreatie, horeca en maatschappelijke voorzieningen. De PvdD stemde opnieuw als enige tegen het voorstel.

In Hofwijk Noord fase 1 wil Zaanstad een voorkeursrecht om grond te kopen. Het hele plan betreft 750 woningen. Het gaat in dit geval om het voormalige terrein van Kan Palen.

Boven: De Paltrok (FKG architecten), onder: impressie Jonker Juffer.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Martin Schaap

  Geweldig op deze wijze wordt de stad verrijkt met nieuwe woningen en worden ongezellige plekken opgeruimd.
  Nu nog het gebied tussen Zaan en Co en. Van Uitgeeststraat. De oude garage van Bakker, de verffabriek van Evert Koning, machinefabriek Engel, zeepfabriek Hilko en papierwarenfabriek Hellema. Hier kan een heel nieuw dorp worden gerealiseerd.

 • Jan de Vries (niet van D66)

  De PvdD stemde als enige tegen, nou dan weet men als starter of huurder van een sociale woning dat je niet op deze partij moet stemmen in 2026.

 • Tenzij je (veel) meer van dieren houdt dan van mensen. Bovendien wil dit niet noodzakelijkerwijs zeggen dat de andere partijen wel deugen. De partijprogramma’s goed bestuderen blijft het devies.

 • Ch deumers

  beste men schaap wat een opmerking deze ongezellige plekken worden opgeruimd heel jammer zal u bedoelen in wat voor wijk zit u zelf ook maar opruimen dan ik heb daar 48 jaar gewoond prima buurt met voldoende parkeer ruimte kunt u dat ook zeggen schandalige opmerking .

 • Dré Prijs

  Argumenten voor een tegenstem van de PvdD worden in het artikel niet gegeven. Dat is een beetje jammer. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de PvdD tegen woningbouwprojecten stemt, gelet op de nood. Dan spelen neem ik aan andere argumenten een rol. Gaat De Orkaan daar nog wat mee doen? Of laat de redactie het nu bij het frame dat de PvdD tegen woningbouw is? 🤔

  • Carmen Benjamins

   Ik lees even mee. Ben ook heel benieuwd.

  • Melchior Mattens

   Het gaat om verschillende redenen voor de drie projecten. Paltrok en Jonker Juffer verzaakte men goede afspraken te maken over energieneutraal bouwen. Na realisatie wordt het véél duurder om de woningen nog energieneutraal te maken. En gegeven dat we de woningvoorraad uiteindelijk energieneutraal moeten maken (omdat het kabinet wind op zee en andere duurzame bronnen eigenlijk al volledig aan de industrie en mobiliteit beloofd heeft), ben je op lange termijn bewoners en corporaties op kosten aan het jagen. Dat hadden we graag hersteld gezien.

   Qua Hembrugterrein speelt de ecologie een belangrijke rol. Het enige stukje natuur in de stad waar mensen de afgelopen decennia de boel de boel hebben gelaten. Met een prachtige mix van diersoorten tot gevolg die daar nu wonen. Deze plannen gaan ervoor zorgen dat veel (vogel)soorten gaan verdwijnen uit het gebied, maar ook zal er grote impact zijn op niet beschermde soorten als egels, hazen en sommige vleermuissoorten. Er is geen enkele garantie dat tijdens de bouw en verbouw van (oude) panden dat deze dieren beschermd worden. Daar komt nog bovenop dat het college keihard op de rem trapt qua sociale huurwoningen (zelfs als er veel meer geld vanuit het Rijk komt wilt men niet het lage aantal te realiseren sociale huurwoningen opnieuw gaan bespreken). En tot slot gaat men ook hier niet energieneutraal bouwen. Enorm zonde voor dit prachtige gebied.

   • Dré Prijs

    Dank voor je reactie Melchior. Wat vreemd dat ‘groene’ partijen in het college of daarbuiten niet gevoelig zijn voor jullie argumenten en zonder voorbehoud achter de collegevoorstellen staan. Duidelijk een gemiste kans om het beleid bij te sturen.

 • Mery Hilhorst

  Hoeveel bomen gaan er nu weer aan? En wanneer en waar worden er bomen geplant of herplant? Wanneer wordt er bij leegstaande panden (huizen en industrie/ kantoorpanden, en niet te vergeten al die lege winkelpanden) nieuwleven ingeblazen? En wanneer worden er nieuwe plekken bedacht om op het water te wonen? Ik heb heel veel ideeën, nou Zaanstad nog.

 • Luciano Nelstein

  er wordt toch niks voor de man met de kleine beurs gebouwd. als inwoner van Zaandam 10 jaar geleden in Zaandam komen wonen van uit Amsterdam. omdat ik altijd met veel plezier in Zaandam gewoond heb. ben ik opzoek naar een ander woning in Zaandam. er worden bij wijze van spreken duizen projecten gebouw. maar voor starters en mensen met een kleine beurs is er niks bij schandalig gewoon.. dat moet veranderen.

  • de Nijs

   Heb je helemaal gelijk in!!!
   Mensen met kleine beurs doen er tegenwoordig niet mee toe. Die hebben gewoon pech gehad!

  • R de Vries

   Misschien leren lezen?

   “90 sociale huurwoningen”
   “236 woningen met sociale huur, BKZ (Betaalbare Koop Zaanstad) of betaalbare koop- en middenhuur en vrije sector koop en huur”
   “1.100 woningen, waarvan 20 procent sociale huur”

 • Reden temeer om niet neoliberaal te stemmen.

 • l. Boonstra

  Zolang de Zaanse inwoners kiezen voor binnenstedelijk bouwen blijft het moeilijk om sociaal te bouwen. Al die invul stukjes met vervuilde grond of herbestemde panden kosten in de basis teveel voor een sociale huur of koop.
  Als je de reacties zo leest en oplet hoe men stemt weet je dat de Zaanse inwoners liever al die minimalen de gemeentegrens over ziet gaan.
  Wil Zaanstad ooit nog sociaal gaan bouwen dan zal ze net als vroeger weer een polder moeten ophogen . Wel eerst de eerste koop regelen en een verplichte eigen bewoning.
  Nu heeft Zaanstad niet veel ruimte vrij vanwege Schiphol of A7/A8 maar naast Westerwatering en Westerkoog en Rooswijk liggen de enige stukjes vrij.
  Of toch maar een nieuw dorp bouwen tussen Zaanstad en Purmerend?

 • De enorme woningnood zorgt er voor dat we onherroepelijke offers brengen aan de natuur. Het Hembrugterrein als een pareltje jarenlang met rust gelaten met zeldzame dieren dreigt nu volgebouwd te worden met1000 woningen een gelijke hoeveelheid autos.
  70 procent afname van dieren op aarde verdwenen.
  Hoever moet je gaan?
  Kees Blokhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *